Potrivit unui studiu foarte recent, oamenii care consumă un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați sunt considerați mai puțin atrăgători decât cei care și-au început ziua cu carbohidrați nerafinați mai sănătoși.
Greșeala de la micul dejun care îți scade forța de atracție
Cercetătorii din Franța au remarcat o schimbare subtilă în atracția facială, respectiv o scădere a ei din cauza zahărului din sânge și a insulinei. Dacă dorești să arăți cât mai bine dimineața, ar fi bine să renunți la alimentele ultra-procesate ca produsele de patiserie și sucurile din fructe. Poți opta pentru un toast din făină integrală și ceai neîndulcit.
Mai precis, oamenii de știință de la Universitatea din Montpellier cred că această scădere a puterii de atracție poate fi antrenată de modificările nivelului de zahăr din sânge și al insulinei. Acestea pot afecta aspectul pielii și au efecte pe termen mai lung asupra hormonilor sexuali, relatează TheGuardian.
Alegerile alimentare alterează trăsăturile feței
Este surprinzător, însă alegerile noastre alimentare pot avea efecte rapide asupra aspectului fizic, observă dr. Claire Berticat, biolog evoluționist și principal autor al studiului. Aceste modificări pot altera subtil trăsăturile faciale, impactând modul în care ceilalți percep gradul nostru de atracție.
Cercetării au selectat 52 de bărbați și 52 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Acestora li s-a dat în mod aleatoriu un mic dejun de 500 de calorii, bogat în carbohidrați rafinați sau nerafinați. Micul dejun cu carbohidrați rafinați a inclus o baghetă franțuzească din făină măcinată industrial, gem, suc de mere sau portocale, precum și ceai sau cafea cu zahăr. Meniul cu carbohidrați nerafinați a cuprins pâine din făină integrală măcinată la moară, unt și brânză, un măr sau o portocală, ceai și cafea fără zahăr.
Oamenii de știință au măsurat nivelurile de zahăr în sânge ale voluntarilor înainte și după servirea mesei. Apoi au făcut fotografii cu participanții în condiții de iluminare controlată. Ulterior acestea au fost înmânate unor grupuri independente. Care au estimat cât de tineri sau bătrâni, atrăgători sau neatrăgători, masculini sau feminini li se par cei din poze.
Efectul consumului de carbohidrați variază în funcție de sex și de meniu
Concluzia evaluării a fost aceea că un consum de carbohidrați rafinați la micul dejun a scăzut atractivitatea facială atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Totuși, în ceea ce privește efectele pe termen mai lung al unor astfel de alimente, după consultarea tuturor chestionarelor completate de voluntari, concluziile sunt mai complicate.
Astfel, efectul variază în funcție de sex și de tipul de meniu, subliniind relația complexă dintre dietă și gradul de atractivitate în ochii sexului opus, a completat Berticat. Potrivit specialistei, cercetarea pune în evidență impactul copleșitor al alegerilor alimentare nu numai asupra sănătății, ci și asupra trăsăturilor. Astfel rutina alimentară are o evidentă importanță psihologică și socială. Ea se reflectă și în forța de atracție fizică a chipului.
Carbohidrații rafinați pot produce vârfuri ale zahărului în sânge, forțând organismul să le contracareze prin eliberarea de insulină. Acest răspuns poate antrena niveluri de zahăr prea scăzute, condiție medicală numită hipoglicemie. Astfel este afectat fluxul sanguin, dar și aspectul pielii. În studiul citat, numai micul dejun pe bază de carbohidrați rafinați a produs hipoglicemie.
Dietele bogate în zahăr pot îmbătrâni pielea
David Perrett, profesor de psihologie la Universitatea din St Andrews, a studiat indiciile pentru sănătate ale trăsăturilor faciale. Potrivit acestuia, nu e o surpriză că dieta afectează forța de atracție. Fructele și legumele au mărit atractivitatea prin creșterea pigmenților vegetali numiți carotenoide la nivelul pielii, a remarcat specialistul. În același timp, dietele bogate în zahăr pot îmbătrâni pielea.
Potrivit autorilor studiului, carbohidrații rafinați pot afecta circulația sanguină periferică. Fluxul sanguin poate schimba foarte rapid aspectul pielii când suntem bolnavi, iar sângele este drenat din piele. Majoritatea oamenilor arată mai sănătoși și mai atractivi atunci când culoarea pielii reflectă o ușoară creștere a sângelui oxigenat, explică Berticat.
Chestionată ce sfat le-ar da oamenilor care doresc să arate cât mai bine, specialista a conchis că impactul carbohidraților rafinați asupra sănătății și aspectului fizic este nefast. De aceea, avertizează Berticat, consumul acestora ar trebui limitat la maximum.