Cel mai probabil și ție ți s-a spus că este foarte important să te hidratezi, în special în sezonul cald. Hidratarea ajută la reglarea funcțiilor zilnice ale organismuluii, funcții precum reglarea temperaturii sau meninerea sănătății pielii.
Hidratarea poate avea un impact semnificativ asupra sănătății organismului tău
Hidratarea nu este asociată doar cu aspectul fizic exterior, dar și cu sănătatea organismului la interior. Specialiștii sunt de părere că o persoană care consumă suficientă apă zilnic va avea șanse mai mici de a dezvolta boli cronice, dar și șanse mai mici de a se stinge din viață mai devreme.
Persoanele care se hidratează în mod corespunzător își mențin organismul tânăr, având vârsta biologică mai mică decât cea cronologică, relatează publicația CNN. Cele mai recente studii făcute de specialiști au fost publicate în jurnalul eBIoMedicine. Studiile au fost întocmite de către National Institute of Health.
Rezultatele studiilor au arătat că o hidratare corespunzătoare ar putea să încetinească procesul de îmbătrânire al organismului și de apariție a bolilor cronice. Studiile ajută la adoptarea de măsuri preventive privind procesul de îmbătrânire.
Cele mai multe boli cornice sunt asociate în mod direct cu procesul de înaintare în vârstă. Pe măsură ce populația îmbătrânește, riscul de dezvoltare a unei boli cronice este mai mare, spun specialiștii. Hidratarea corectă ar putea să încetinească acest proces de înaintare în vârstă.
Rezultatele au avut la bază mai multe studii de laborator care s-au realizat pe șoareci. Studiul a demonstrat că restricția de apă pe parcursul vieții a crescut sodiul seric al șoarecilor cu 5 milimoli pe litru, astfel scăzând durata de viață a acestora cu aproximativ șase luni, un echivalent de 15 ani de viață umană, relatează experții pentru CNN.
Sodiul seric se poate măsura din sânge și crește atunci când nu suntem hidratați corespunzător.
Ce concluzii au tras specialiștii în urma studiului realizat
Datele colectate pentru studiul realizat de specialiștii au fost strânse pe parcursul a 30 de ani. Acestea au fost colectate de la un număr de peste 11.255 de adulți. Studiul s-a numit Atherosclerosis Risk in Communities și a fost principala ocupație a cercetătorilor.
Aceștia au descoperi că adulții cu niveluri de sodiu seric la limita superioară a intervalului normal (care este de 135 până la 146 miliechivalenți pe litru) au avut rezultate mai proaste privind sănătatea organismului.
Colectarea datelor a început încă din 1987, pe când participanții aveau între 40 și 50 de ani. Vârsta medie la terminarea studiului a fost de 76 de ani. Adulții cu niveluri peste 142 mEq/L au avut o șansă de 10% mai mare de a fi mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta cronologică.
Participanții care s-au menținut în intervalul 137 – 142 mEq/L au avut un risc mai mic.
Studiul a adus dovezi observaționale care să consolideze potențialele beneficii pe termen lung ale hidratării. Specialiștii au subliniat faptul că hidratarea unui organism poate varia de la o persoană la alta. Află mai multe despre câți litri de apă este recomandat să consumi zilnic.