Somnul este necesar pentru a te înviora. Atunci când dormi, sistemul nervos, aparatul locomotor și analizatorii se refac.
Importanța somnului pentru o viață sănătoasă
Sistemul nervos central și analizatorii au nevoie de odihnă după o zi întreagă de activitate. Este important ca înainte de culcare să te pregătești și să respecți câteva condiții de bază. Atunci când dormi, creierul încă funcționează și rămâne activ pe tot parcursul nopții.
În timp ce tu dormi, corpul tău încă lucrează. Acesta își reface masa musculară. De asemenea, somnul de calitate se manifestă prin eliminarea toxinelor din creier acumulate pe tot parcursul zilei. Acest proces este esențial pentru ca memoria să funcționeze corespunzător.
De menționat este faptul că mai multe ore de somn nu înseamnă mereu și un somn mai bun. Somnul de calitate nu se raportează neapărat la orele dormite.
Somnul de calitate se contabilizează prin cât timp îți ia ca să adormi, de câte ori te trezești noaptea și cât de odihnit te trezești dimineața următoare. Iată cum te afectează lipsa somnului corpul. Ce probleme pot apărea în timp.
Consecințele somnului de calitate slabă
Nerespectarea unui program de somn coerent nu duce doar la senzații de oboseală. Pe termen lung, dacă nu reușești să ai un somn de calitate, vei avea probleme de sănătate.
Te vei confrunta cu probleme de concentrare, îți va scădea nivelul de creativitate, iar mai târziu vei simți confuzie. Abilitățile cognitive îți vor fi afectate.