Reclamă

Importanța somnului pentru o viață sănătoasă. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Somnul de calitate este una dintre nevoile de bază ale corpului uman. Precum hidratarea și hrănirea, ai nevoie și de odihnă pentru a putea funcționa optim. Dacă vei dormi suficient, vei avea energie pe tot parcursul zilei. Hai să aflăm care este importanța somnului pentru o viață sănătoasă.

Publicat: 9 decembrie 2022, 5:05

Somnul este necesar pentru a te înviora. Atunci când dormi, sistemul nervos, aparatul locomotor și analizatorii se refac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Importanța somnului pentru o viață sănătoasă

Sistemul nervos central și analizatorii au nevoie de odihnă după o zi întreagă de activitate. Este important ca înainte de culcare să te pregătești și să respecți câteva condiții de bază. Atunci când dormi, creierul încă funcționează și rămâne activ pe tot parcursul nopții.

În timp ce tu dormi, corpul tău încă lucrează. Acesta își reface masa musculară. De asemenea, somnul de calitate se manifestă prin eliminarea toxinelor din creier acumulate pe tot parcursul zilei. Acest proces este esențial pentru ca memoria să funcționeze corespunzător.

De menționat este faptul că mai multe ore de somn nu înseamnă mereu și un somn mai bun. Somnul de calitate nu se raportează neapărat la orele dormite.

Somnul de calitate se contabilizează prin cât timp îți ia ca să adormi, de câte ori te trezești noaptea și cât de odihnit te trezești dimineața următoare. Iată cum te afectează lipsa somnului corpul. Ce probleme pot apărea în timp.

Reclamă

Consecințele somnului de calitate slabă

Nerespectarea unui program de somn coerent nu duce doar la senzații de oboseală. Pe termen lung, dacă nu reușești să ai un somn de calitate, vei avea probleme de sănătate.

Te vei confrunta cu probleme de concentrare, îți va scădea nivelul de creativitate, iar mai târziu vei simți confuzie. Abilitățile cognitive îți vor fi afectate.

Reclamă

Cercetătorii au descoperit că un somn de doar 5 ore pe noapte timp de 4 zile afectează buna funcționare a creierului la fel de mult precum 0.06 nivel de alcool în sânge. Cele mai multe studii arată că somnul de calitate slabă poate provoca schimbări de dispoziție, nivel de productivitate scăzut și probleme de sănătate cronice.

Diabetul, obezitatea sau bolile de inimă sunt cele mai frecvente diagnosticări ale somnului de calitate. De asemenea, pe termen lung, poți dezvolta Alzheimer.

Care sunt trucurile care te-ar putea ajuta să dormi bine

Somnul de calitate se poate induce prin intermediul mai multor activități de relaxare. Pe lângă acest lucru, este important să ai un program prestabilit de somn pe care să îl și respecți. Dacă vei asculta muzică pentru a te relaxa, foarte probabil că te va ajuta să îți îmbunătățești somnul. Îți recomandăm și o listă cu băuturi recomandate pentru un somn odihnitor.

Recomandat este să ai o cameră cu o temperatură confortabilă. De asemenea, important e ca spațiul respectiv să fie  liniștit pentru a favoriza somnul de calitate.

Încearcă să reduci pe cât posibil consumul de alcool, cofeină sau nicotonă îniante de culcare.

Scapă de lumina albastră a device-urilor cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Lumina prea puternică îți poate afecta somnul.

Pentru a putea avea un somn odihnitor, încearcă să fii activ în timpul zilei. Vei consuma mai multă energie iar corpul tău se va putea relaxa.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×