Reclamă

Importanța somnului pentru o viață sănătoasă. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Somnul de calitate este una dintre nevoile de bază ale corpului uman. Precum hidratarea și hrănirea, ai nevoie și de odihnă pentru a putea funcționa optim. Dacă vei dormi suficient, vei avea energie pe tot parcursul zilei. Hai să aflăm care este importanța somnului pentru o viață sănătoasă.

Publicat: 9 decembrie 2022, 5:05

Somnul este necesar pentru a te înviora. Atunci când dormi, sistemul nervos, aparatul locomotor și analizatorii se refac.

Importanța somnului pentru o viață sănătoasă

Sistemul nervos central și analizatorii au nevoie de odihnă după o zi întreagă de activitate. Este important ca înainte de culcare să te pregătești și să respecți câteva condiții de bază. Atunci când dormi, creierul încă funcționează și rămâne activ pe tot parcursul nopții.

În timp ce tu dormi, corpul tău încă lucrează. Acesta își reface masa musculară. De asemenea, somnul de calitate se manifestă prin eliminarea toxinelor din creier acumulate pe tot parcursul zilei. Acest proces este esențial pentru ca memoria să funcționeze corespunzător.

De menționat este faptul că mai multe ore de somn nu înseamnă mereu și un somn mai bun. Somnul de calitate nu se raportează neapărat la orele dormite.

Somnul de calitate se contabilizează prin cât timp îți ia ca să adormi, de câte ori te trezești noaptea și cât de odihnit te trezești dimineața următoare. Iată cum te afectează lipsa somnului corpul. Ce probleme pot apărea în timp.

Reclamă

Consecințele somnului de calitate slabă

Nerespectarea unui program de somn coerent nu duce doar la senzații de oboseală. Pe termen lung, dacă nu reușești să ai un somn de calitate, vei avea probleme de sănătate.

Te vei confrunta cu probleme de concentrare, îți va scădea nivelul de creativitate, iar mai târziu vei simți confuzie. Abilitățile cognitive îți vor fi afectate.

Reclamă

Cercetătorii au descoperit că un somn de doar 5 ore pe noapte timp de 4 zile afectează buna funcționare a creierului la fel de mult precum 0.06 nivel de alcool în sânge. Cele mai multe studii arată că somnul de calitate slabă poate provoca schimbări de dispoziție, nivel de productivitate scăzut și probleme de sănătate cronice.

Diabetul, obezitatea sau bolile de inimă sunt cele mai frecvente diagnosticări ale somnului de calitate. De asemenea, pe termen lung, poți dezvolta Alzheimer.

Care sunt trucurile care te-ar putea ajuta să dormi bine

Somnul de calitate se poate induce prin intermediul mai multor activități de relaxare. Pe lângă acest lucru, este important să ai un program prestabilit de somn pe care să îl și respecți. Dacă vei asculta muzică pentru a te relaxa, foarte probabil că te va ajuta să îți îmbunătățești somnul. Îți recomandăm și o listă cu băuturi recomandate pentru un somn odihnitor.

Recomandat este să ai o cameră cu o temperatură confortabilă. De asemenea, important e ca spațiul respectiv să fie  liniștit pentru a favoriza somnul de calitate.

Încearcă să reduci pe cât posibil consumul de alcool, cofeină sau nicotonă îniante de culcare.

Scapă de lumina albastră a device-urilor cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Lumina prea puternică îți poate afecta somnul.

Pentru a putea avea un somn odihnitor, încearcă să fii activ în timpul zilei. Vei consuma mai multă energie iar corpul tău se va putea relaxa.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-un costum de zână rea
Horoscop
Zodii care își doresc mereu răzbunare. Nu uită și nu iartă nimic
S-ar putea să fii surprinsă să afli că unele semne zodiacale se mulțumesc să lase lucrurile să meargă mai departe, fără a dori să le facă rău celor care le-au rănit. Apoi sunt cei...
2
Un bărbat și o femeie sunt îndrăgostiți și stau pe malul apei în timp ce peste ei se formează harta astrală a nativilor din zodiac
Horoscop
Zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață. 5 nativi care află târziu cine le este perechea
Află care sunt zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață, chiar dacă sunt persoane tandre. Anumiți nativii din zodiac se tem de angajamente, căsătorii sau pur și simplu să se îndrăgostească. Din acest...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care stă în fața unui birou
Frumusețe
Modalități de stilizare a părului alb. Care sunt sfaturile specialiștilor în frumusețe
Părul alb poate arăta incredibil dacă este aranjat corespunzător. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și îți oferă câteva trucuri utile. Iată câteva modalități de stilizare a părului alb. În felul acesta te...
4
Kate Middleton și Prințul William, la un eveniment cu reprezentanții BAFTA, în ținute elegante
Divertisment
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA. Acest eveniment a fost organizat înainte de lansarea campaniei lui Kate, „Shaping...
5
O femeie frumoasă care paortă ochelari și zâmbește pentru a ilustra care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Care este principala alegere a stiliștilor în 2023
Stiliștii au dezvăluit care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Aceasta este principala alegere a specialiștilor în frumusețe în anul 2023 pentru clientele lor....
PARTENERI
×