Se povestește că într-una dintre călătoriile împăratului Franz Joseph, împreună cu împărăteasa Sissi, prin munții Alpi, aceștia au poposit la ferma unui localnic pentru a lua masa de prânz. Localnicul respectiv a vrut să le prepare clătite, dar de emoție nu a reușit să le întoarcă și acestea s-au rupt. Ca să mascheze nereușita, acesta le-a servit în bucățele decorate cu zahăr și amestecate cu stafide. Împăratului i-au plăcut foarte mult, devenind astfel desertul lui preferat.
Descoperă aici și o rețetă de tort de clătite imperiale din albușuri. Este o rețetă din bucătăria ungurească, întâlnită sub denumirea de ”Magnas Palacsinta Torta”.
Înainte de a te răsfăța cu acel tort, prepară și tu rețeta clătitelor austriece urmărind lista de ingrediente și pașii necesari, prezentate mai jos.
Rețetă de clătite imperiale rupte în bucățele – Ingrediente
- 4 ouă de mărime medie
- 50 gr de zahăr
- 300 ml lapte
- 225 gr făină
- 100 gr unt
- esență de vanilie
- 1 vârf de linguriță cu sare
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
- stafide (opțional).
Kaiserschmarrn – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului de clătite, care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, dar și un alt timp de relaxare a compoziției obținute.
Cum prepari aluatul pentru clătitele imperiale
Trece făina prin sită într-un bol încăpător.
În două boluri, separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri dar și peste gălbenușuri. Sarea presărată peste albușuri ajută la obținerea unei bezele ferme, iar în cazul gălbenușurilor le intensifică culoarea.
Amestecă bine gălbenușurile cu sarea, apoi adaugă zahărul și amestecă-le intens, până când zahărul se topește, iar compoziția capătă cremozitate. Apoi, adaugă laptele și omogenizează compoziția. Toarnă treptat compoziția de gălbenușuri peste făina din bol și amestecă intens până la omogenizare.
Bate albușurile spumă cu un tel sau cu mixerul. Apoi, adaugă-le treptat în compoziția de mai sus și încorporează-le cu ajutorul unei spatule. Vei obține un aluat de clătite aerat, pe care îl lași la relaxat aproximativ 10 minute.
Descoperă și o rețetă de clătite cu sirop natural de fructe.
Cum coci clătitele Kaiserschmarrn
Pentru a ieși pufoase, dar și gustoase, clătitele se vor prepara în unt topit.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune o bucată mică de unt la topit. Cu un polonic, ia din aluatul de clătite și toarnă un strat mai grosier peste untul topit. Lasă clătita să se rumenească pe prima parte, apoi întoarce-o pe partea cealaltă. Rupe-o în bucăți mici cu o spatulă și amestecă bine bucățile prin tigaie pentru a se rumeni uniform.
Opțional, poți adăuga și o mână de stafide pe care le hidratezi mai întâi în rom sau într-un sirop aromat.
Transferă bucățile de clătite pe platouri de servire, lasă-le să se tempereze ușor, apoi presară zahăr vanilat peste ele.
Poți prepara și un sos de ciocolată sau un sos de vanilie pentru a servi clătitele într-un mod mai delicios. Descoperă aici și o rețetă de sos de vanilie, specială pentru aceste clătite.