Grupurile de apărare a sănătății solicită Administrației Americane a Alimentelor și Medicamentelor să interzică clorura de metilen. Acesta este un compus chimic utilizat în procesul de decafeinizare. Află care sunt riscurile consumului de cafea decofeinizată, potrivit specialiștilor.
La ce riscuri te poți expune dacă consumi cafea decofeinizată
Boabele de cafea decofeinizată sunt boabe de cafea standard la care s-a eliminat stimulentul cofeină. Modul în care este eliminată această substanță chimică poate fi controversat. Substanțele chimice folosite în acest proces au fost asociate cu mai multe riscuri pentru sănătatea ta.
Metoda europeană de decafeinizare mai este denumită și procedeul cu solvent indirect. Este o metodă obișnuită de eliminare a cofeinei din boabele de cafea înainte de prăjire. Acest proces începe prin fierberea boabelor de cafea.
Ulterior, ele se înmoaie în substanțe chimice, precum clorura de metilen sau acetatul de etil. Acesta din urmă este folosit și în dizolvantul lacului tău de unghii. Cei doi compuși se leagă de cofeina din boabe, de unde o extrag. Mai apoi, boabele sunt clătite, uscate și prăjite.
Clorura de metilen, denumită și diclorometan, este un compus chimic. Este un lichid limpede care îndepărtează cafeina din cafea. De asemenea, este utilizat și în îndepărtarea vopselelor, în decapanți, în curățarea metalelor și în produse farmaceutice.
Care sunt efectele nocive ale clorurii de metilenă asupra organismului
Clorura de metilen poate fi dăunătoare pentru tine. S-a dovedit că lichidul incolor poate provoca leziuni și afecțiuni ale ochilor, pielii, ficatului și inimii. Expunerea directă la substanța chimică poate provoca, de asemenea, somnolență, amețeli, amorțeală, furnicături la nivelul membrelor și greață, potrivit specialiștilor de la Centers for Disease Control and Prevention, citați de Food&Wine.
Ai aflat care sunt riscurile consumului de cafea decofeinizată. Te întrebi totuși dacă să renunți în totalitate la această variantă, pe care o preferi, datorită absenței cofeinei. Din fericire, există și vești bune în acest sens. Există și alte modalități de a decafeiniza cafeaua. Procesul de decafeinizare cu CO2 și metoda Swiss Water sunt două dintre aceste metode. Au devenit rapid populare, deoarece nu folosesc chimicale pentru a elimina cofeina din boabele de cafea.
Metoda CO2 aburește sau înmoaie boabele de cafea neprăjite și apoi pompează dioxidul de carbon într-un recipient. Astfel este creată o apă spumoasă care elimină cofeina din boabe. Apa netoxică este apoi aruncată și boabele de cafea decafeinizată sunt gata pentru prăjire. Procedeul Swiss Water este o metodă mai lentă, care pune boabele de cafea verde în apă și lasă cafeina să se absoarbă în decursul a mai multe ore.
Din fericire, nu este nevoie să renunți la consumul de cafea decofeinizată. Poți alege mărci care sunt etichetate fără solvenți sau substațe chimice. De asemenea, poți opta pentru produse decofeinizate prin procese care nu folosesc chimicale pentru a elimina cofeina din boabele de cafea. Astfel, te vei bucura de ritualul tău de zi cu zi, fără să îți faci griji că te expui riscurilor.