Dacă îți este tot timpul foame, nutriționiștii spun că acesta ar putea fi un semn al deficiențelor alimentare, al stresului, al dezechilibrelor hormonale sau al lipsei de somn. Consumul de proteine, menținerea organismului hidratat și somnul suficient pot ajuta la reducerea poftei de mâncare.
Motivul pentru care îți este foame des
Foamea este un indiciu natural al corpului tău că are nevoie de mai mult hrană. Când îți este foame, stomacul tău s-ar putea să scoată anumite sunete și să-l simți gol. De multe ori, pofta de mâncare poate să aducă migrene și să-ți reducă starea de concentrare.
Pot trece doar câteva ore după ce ai mâncat, iar la scurt timp să ți se facă din nouă foame. Există mai multe explicații posibile pentru acest fenomen, inclusiv o dietă lipsită de proteine, grăsimi sau fibre. Descoperă motivul pentru care ți se face foame des.
Nu ai o dietă bogată în proteine
Proteinele au proprietatea de a reduce pofta de mâncare. Acestea te ajută să consumi mai puține calorii pe timpul zilei.
Proteinele funcționează prin creșterea producției de hormoni care semnalează senzația de sațietate și reducerea nivelurilor de hormoni care stimulează pofta de mâncare.
Personale care au o dietă bogată în proteine nu vor simți la fel de des nevoia de a mânca imediat după ce au luat o masă copioasă. O gamă largă de alimente pot fi bogate în proteine.
De altfel, există proteine de origine animală și vegetală. Includerea unei surse de proteine în fiecare masă poate ajuta la prevenirea apariției poftei de mâncare la fel de des.
Nu dormi suficient de mult
Somnul adecvat este extrem de important pentru sănătatea organismului tău. Somnul este necesar pentru buna funcționare a creierului și a sistemului imunitar, iar obținerea suficientă a acestuia este asociată cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer.
Somnul suficient este un factor important de control al poftei de mâncare, deoarece ajută la reglarea grelinei, hormonul care stimulează apetitul.
Lipsa somnului duce la niveluri mai ridicate de grelină, motiv pentru care s-ar putea să simți că îți este foame mult mai des atunci când nu ai dormit.
Consumi prea mulți carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați sunt una dintre cele mai comune surse de energie. Alimentele procesate conțin carbohidrați rafinați, cunoscuți și sub denumirea de carbohidrați simpli. Carbohidrații rafinați nu au fibre de umple, iar corpul le digeră mult mai repede.
Acesta este un motiv major pentru care ți se face foame repede după ce consumi carbohidrați simpli. În plus, consumul de carbohidrați rafinați poate duce la creșteri rapide ale nivelul zahărului din sânge. Acest lucru duce la creșterea nivelului de insulină, un hormon responsabil cu transportul zahărului în celulele tale.
Când insulina este eliberată deodată, ca răspuns la creșterea zahărului din sânge, ea elimină rapid zahărul, ceea ce poate duce la o scădere bruscă a nivelului din sânge, o afecțiune cunoscută și sub numele de hipoglicemie, scrie Healthline. Nivelul scăzut de zahăr din sânge semnalează organismului că are nevoie de mai multă hrană.
Nu bei suficientă apă
Hidratarea corectă este incredibil de importantă pentru sănătatea ta. Consumul suficient de apă are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv promovarea sănătății creierului și a inimii. În plus, apa va menține pielea și sistemul digestiv sănătos.
Apa este, de asemenea, destul de sățioasă și are potențialul de a reduce pofta de mâncare. De altfel, există șanse mari ca cel mai probabil organismul să fie deshidratat atunci când ți se face prea des foame. Senzația de sete pot fi confundate cu cele de foame, spun specialiștii.