Reclamă

Cât timp se fierbe de fapt bulionul, după ce l-ai pus în borcan. Din această cauză se strică foarte repede

Majoritatea sosurilor de roșii vin în borcane de sticlă. Este unul dintre acele alimente în care plasticul trebuie evitat, așa că da, a face sos pentru iarnă din punct de vedere tehnic nu este o necesitate. Dar în cele mai multe case din România, conservarea sosului de roșii de la zero a fost întotdeauna o rutină anuală. Află cât timp se fierbe de fapt bulionul, ca să ai toate informațiile atunci când decizi să te apuci de treabă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 5 septembrie 2023, 6:37

Și pentru că rețetele sunt multe și variate, în funcție de zonă sau preferințe, acest articol e despre cât timp se fierbe bulionul de fapt ca să se păstreze bine pe tot parcursul anului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procesul de preparare al bulionului

Un bulion de calitate și gustos necesită mai multe etape și destul de multă răbdare. Rețetele vechi de bulion s-au păstrat de-a lungul timpului, dar micile secrete de gătire corectă s-au mai pierdut. Află cât timp se fierbe de fapt bulionul ca să te bucuri de aroma lui o perioadă mai mare de timp.

Pregătirea sosului

Verifică dacă există impurități. Ultimul lucru pe care îl dorești este o roșie mucegăită amestecată în sosul tău delicios! Asigură-te că tai părțile de roșie care nu par prea gustoase. Dacă asta înseamnă să tai roșia în jumătate, nu o mai folosi deloc. Din cauza ei, bulionul tău s-ar putea strica foarte repede. Dar dacă este doar o bucată mică de roșie, nu ezita să o adaugi în sos.

Pune roșiile în apă clocotită

Reclamă

Acest lucru îți permite ca roșiile să fie mai ușor de curățat. Când adaugi roșia în apă clocotită, durează aproximativ trei minute pentru ca coaja ei să se desprindă. După ce ai trecut de acest pas, scoate roșiile și adăugă-le în apă rece cu gheața. Odată ce sunt suficient de reci, decojește-le. Asigură-te că îndepărtezi și miezul, acesta poate fi tare într-un sos.

Folosește un robot de bucătărie

Folosește mai întâi legumele (ceapa, usturoi, busuioc) și procesează-le până se omogenizează. Fă același lucru pentru roșii până sunt aproape de textura unui suc.

Reclamă

Folosește un ulei de calitate

Adaugă ulei de măsline într-o oală mare și caldă. Gătește acolo legumele (ceapa, usturoi, busuioc) timp de un minut sau două înainte de a adăuga roșiile procesate.

Adaugă sosul, apoi pune-l la fiert

După ce adaugi condimentele suplimentare (după gust), adu sosul la punctul de fierbere. Odată ce dă în clocot, lasă-l să fiarbă la foc mic. Nu acoperi niciodată oala. Dacă faci acest lucru, vaporii de apă rămân prinși în interior, făcând sosul apos.

Utilizează un blender

După câteva ore, utilizează un blender pentru a face sosul neted. Acest pas este opțional! Dacă îți place un sos mai gros, lasă-l așa cum e.

Păstrează sosul cald

Pe tot parcursul procesului, păstrează sosul cald. Ajută la conservarea bulionului de roșii mai târziu.

Cât timp se fierbe de fapt bulionul

Fierbe mai întâi borcanele și capacele. Aceasta este probabil cea mai mare lecție din întregul proces. Dacă vrei ca sosul să se păstreze într-un borcan timp de luni de zile, trebuie să te asiguri că borcanul și capacul sunt complet curate. Fierberea lor este cea mai bună modalitate pentru a le scăpa de germeni suplimentari.

Curăță ustensilele cu apă clocotită. Același concept ca și la borcane! Asigură-te că ustensilele pe care le utilizezi (oaluri, linguri) sunt curățate de alimente/germeni străini înainte de a le folosi.

Folosește suc de lămâie pentru conservare

Folosește o jumătate de linguriță de suc de lămâie pentru un borcan de dimensiunea unei halbe (1 linguriță pentru un litru) în borcan înainte de a adăuga sosul în el. Fă același lucru cu partea superioară a sosului după ce adaugi bulionul în borcan. Sucul de lămâie va funcționa ca și conservant pe toată perioada depozitării.

Nu umple borcanele

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este o explozie a borcanelor în cămară! Asigură-te că lași puțin spațiu pentru ca borcanul să se poată etanșa corect. Regula generală este să nu mai adaugi sos atunci când ajungi la liniile unde se înșurubează capacul.

Folosește o oală de conserve adecvată

Nu pune pur și simplu conservele în apă clocotită. De fapt, ai nevoie de o oală de conserve și un grătar din sârmă pentru acest demers.

Pune borcanele în apă fierbinte

Adaugă apă rece în oala de conserve (cu grătarul deja la loc) și începe să o aduci la punctul de fierbere. Când apa începe să devină caldă, adaugă borcanele.

Fierbe borcanele timp de 45 de minute

Nu porni cronometrul până când apa nu a ajuns la punctul de fierbere! Poți acoperi oala de conserve, astfel încât să fiarbă mai repede. După ce fierbe, scoate capacul și lasă oala descoperită timp de 45 de minute.

Scoate borcanele și așteaptă sigilarea

După ce s-au terminat cele 45 de minute, scoate borcanele imediat. După câteva minute, ar trebui să auzi un mic zgomot, când borcanele încep să se sigileze. Dacă nu ai auzit nimic, poți verifica dacă există un sigiliu căutând dacă mica denivelare din centru s-a apăsat în cele din urmă singură.

Răsucește bine capacul

Odată ce borcanele se răcesc, capacul trebuie strâns! Poate fi mai puțin strâns după procesul de conservare. Nu trebuie să-ți faci griji, borcanele sunt bine sigilate.

După acest ultim pas, ai bulion pentru un an întreg. Sau mai puțin, în funcție de cât de des decizi să-l folosești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care arată cum se îngrijeste corect o plantă de aloe vera
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Demi Moore, cu câinele în brațe, la un eveniment
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI
×