Cât timp se fierbe de fapt bulionul, după ce l-ai pus în borcan. Din această cauză se strică foarte repede

Majoritatea sosurilor de roșii vin în borcane de sticlă. Este unul dintre acele alimente în care plasticul trebuie evitat, așa că da, a face sos pentru iarnă din punct de vedere tehnic nu este o necesitate. Dar în cele mai multe case din România, conservarea sosului de roșii de la zero a fost întotdeauna o rutină anuală. Află cât timp se fierbe de fapt bulionul, ca să ai toate informațiile atunci când decizi să te apuci de treabă.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 5 septembrie 2023, 6:37
Mai multe borcane cu bulion, fotografiate pe un fundal negru, cu roșii proaspete lângă
Un bulion de calitate și gustos necesită mai multe etape și destul de multă răbdare / Shutterstock

Și pentru că rețetele sunt multe și variate, în funcție de zonă sau preferințe, acest articol e despre cât timp se fierbe bulionul de fapt ca să se păstreze bine pe tot parcursul anului.

Procesul de preparare al bulionului

Un bulion de calitate și gustos necesită mai multe etape și destul de multă răbdare. Rețetele vechi de bulion s-au păstrat de-a lungul timpului, dar micile secrete de gătire corectă s-au mai pierdut. Află cât timp se fierbe de fapt bulionul ca să te bucuri de aroma lui o perioadă mai mare de timp.

Pregătirea sosului

Verifică dacă există impurități. Ultimul lucru pe care îl dorești este o roșie mucegăită amestecată în sosul tău delicios! Asigură-te că tai părțile de roșie care nu par prea gustoase. Dacă asta înseamnă să tai roșia în jumătate, nu o mai folosi deloc. Din cauza ei, bulionul tău s-ar putea strica foarte repede. Dar dacă este doar o bucată mică de roșie, nu ezita să o adaugi în sos.

Pune roșiile în apă clocotită

Reclamă

Acest lucru îți permite ca roșiile să fie mai ușor de curățat. Când adaugi roșia în apă clocotită, durează aproximativ trei minute pentru ca coaja ei să se desprindă. După ce ai trecut de acest pas, scoate roșiile și adăugă-le în apă rece cu gheața. Odată ce sunt suficient de reci, decojește-le. Asigură-te că îndepărtezi și miezul, acesta poate fi tare într-un sos.

Folosește un robot de bucătărie

Folosește mai întâi legumele (ceapa, usturoi, busuioc) și procesează-le până se omogenizează. Fă același lucru pentru roșii până sunt aproape de textura unui suc.

Reclamă

Folosește un ulei de calitate

Adaugă ulei de măsline într-o oală mare și caldă. Gătește acolo legumele (ceapa, usturoi, busuioc) timp de un minut sau două înainte de a adăuga roșiile procesate.

Adaugă sosul, apoi pune-l la fiert

După ce adaugi condimentele suplimentare (după gust), adu sosul la punctul de fierbere. Odată ce dă în clocot, lasă-l să fiarbă la foc mic. Nu acoperi niciodată oala. Dacă faci acest lucru, vaporii de apă rămân prinși în interior, făcând sosul apos.

Utilizează un blender

După câteva ore, utilizează un blender pentru a face sosul neted. Acest pas este opțional! Dacă îți place un sos mai gros, lasă-l așa cum e.

Păstrează sosul cald

Pe tot parcursul procesului, păstrează sosul cald. Ajută la conservarea bulionului de roșii mai târziu.

Cât timp se fierbe de fapt bulionul

Fierbe mai întâi borcanele și capacele. Aceasta este probabil cea mai mare lecție din întregul proces. Dacă vrei ca sosul să se păstreze într-un borcan timp de luni de zile, trebuie să te asiguri că borcanul și capacul sunt complet curate. Fierberea lor este cea mai bună modalitate pentru a le scăpa de germeni suplimentari.

Curăță ustensilele cu apă clocotită. Același concept ca și la borcane! Asigură-te că ustensilele pe care le utilizezi (oaluri, linguri) sunt curățate de alimente/germeni străini înainte de a le folosi.

Folosește suc de lămâie pentru conservare

Folosește o jumătate de linguriță de suc de lămâie pentru un borcan de dimensiunea unei halbe (1 linguriță pentru un litru) în borcan înainte de a adăuga sosul în el. Fă același lucru cu partea superioară a sosului după ce adaugi bulionul în borcan. Sucul de lămâie va funcționa ca și conservant pe toată perioada depozitării.

Nu umple borcanele

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este o explozie a borcanelor în cămară! Asigură-te că lași puțin spațiu pentru ca borcanul să se poată etanșa corect. Regula generală este să nu mai adaugi sos atunci când ajungi la liniile unde se înșurubează capacul.

Folosește o oală de conserve adecvată

Nu pune pur și simplu conservele în apă clocotită. De fapt, ai nevoie de o oală de conserve și un grătar din sârmă pentru acest demers.

Pune borcanele în apă fierbinte

Adaugă apă rece în oala de conserve (cu grătarul deja la loc) și începe să o aduci la punctul de fierbere. Când apa începe să devină caldă, adaugă borcanele.

Fierbe borcanele timp de 45 de minute

Nu porni cronometrul până când apa nu a ajuns la punctul de fierbere! Poți acoperi oala de conserve, astfel încât să fiarbă mai repede. După ce fierbe, scoate capacul și lasă oala descoperită timp de 45 de minute.

Scoate borcanele și așteaptă sigilarea

După ce s-au terminat cele 45 de minute, scoate borcanele imediat. După câteva minute, ar trebui să auzi un mic zgomot, când borcanele încep să se sigileze. Dacă nu ai auzit nimic, poți verifica dacă există un sigiliu căutând dacă mica denivelare din centru s-a apăsat în cele din urmă singură.

Răsucește bine capacul

Odată ce borcanele se răcesc, capacul trebuie strâns! Poate fi mai puțin strâns după procesul de conservare. Nu trebuie să-ți faci griji, borcanele sunt bine sigilate.

După acest ultim pas, ai bulion pentru un an întreg. Sau mai puțin, în funcție de cât de des decizi să-l folosești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×