Folosește un ulei de calitate
Adaugă ulei de măsline într-o oală mare și caldă. Gătește acolo legumele (ceapa, usturoi, busuioc) timp de un minut sau două înainte de a adăuga roșiile procesate.
Adaugă sosul, apoi pune-l la fiert
După ce adaugi condimentele suplimentare (după gust), adu sosul la punctul de fierbere. Odată ce dă în clocot, lasă-l să fiarbă la foc mic. Nu acoperi niciodată oala. Dacă faci acest lucru, vaporii de apă rămân prinși în interior, făcând sosul apos.
Utilizează un blender
După câteva ore, utilizează un blender pentru a face sosul neted. Acest pas este opțional! Dacă îți place un sos mai gros, lasă-l așa cum e.
Păstrează sosul cald
Pe tot parcursul procesului, păstrează sosul cald. Ajută la conservarea bulionului de roșii mai târziu.
Cât timp se fierbe de fapt bulionul
Fierbe mai întâi borcanele și capacele. Aceasta este probabil cea mai mare lecție din întregul proces. Dacă vrei ca sosul să se păstreze într-un borcan timp de luni de zile, trebuie să te asiguri că borcanul și capacul sunt complet curate. Fierberea lor este cea mai bună modalitate pentru a le scăpa de germeni suplimentari.
Curăță ustensilele cu apă clocotită. Același concept ca și la borcane! Asigură-te că ustensilele pe care le utilizezi (oaluri, linguri) sunt curățate de alimente/germeni străini înainte de a le folosi.
Folosește suc de lămâie pentru conservare
Folosește o jumătate de linguriță de suc de lămâie pentru un borcan de dimensiunea unei halbe (1 linguriță pentru un litru) în borcan înainte de a adăuga sosul în el. Fă același lucru cu partea superioară a sosului după ce adaugi bulionul în borcan. Sucul de lămâie va funcționa ca și conservant pe toată perioada depozitării.
Nu umple borcanele
Ultimul lucru pe care ți-l dorești este o explozie a borcanelor în cămară! Asigură-te că lași puțin spațiu pentru ca borcanul să se poată etanșa corect. Regula generală este să nu mai adaugi sos atunci când ajungi la liniile unde se înșurubează capacul.
Folosește o oală de conserve adecvată
Nu pune pur și simplu conservele în apă clocotită. De fapt, ai nevoie de o oală de conserve și un grătar din sârmă pentru acest demers.
Pune borcanele în apă fierbinte
Adaugă apă rece în oala de conserve (cu grătarul deja la loc) și începe să o aduci la punctul de fierbere. Când apa începe să devină caldă, adaugă borcanele.
Fierbe borcanele timp de 45 de minute
Nu porni cronometrul până când apa nu a ajuns la punctul de fierbere! Poți acoperi oala de conserve, astfel încât să fiarbă mai repede. După ce fierbe, scoate capacul și lasă oala descoperită timp de 45 de minute.
Scoate borcanele și așteaptă sigilarea
După ce s-au terminat cele 45 de minute, scoate borcanele imediat. După câteva minute, ar trebui să auzi un mic zgomot, când borcanele încep să se sigileze. Dacă nu ai auzit nimic, poți verifica dacă există un sigiliu căutând dacă mica denivelare din centru s-a apăsat în cele din urmă singură.
Răsucește bine capacul
Odată ce borcanele se răcesc, capacul trebuie strâns! Poate fi mai puțin strâns după procesul de conservare. Nu trebuie să-ți faci griji, borcanele sunt bine sigilate.
După acest ultim pas, ai bulion pentru un an întreg. Sau mai puțin, în funcție de cât de des decizi să-l folosești.