Musaca de vinete. Rețetă delicioasă pentru un prânz hrănitor

Rețeta de musaca de vinete este un fel de mâncare foarte populară în bucătăriile balcanice și orientale, cu origini grecești și turcești. Este o mâncare consistentă și savuroasă, perfectă pentru mesele în familie sau ocazii speciale.

Maria Udrea
Publicat: 21 august 2024, 7:50

Musacaua combină straturi de vinete, carne tocată și, adesea, un strat cremos de sos bechamel, toate coapte până la perfecțiune.

Este un preparat mai complex, dar extrem de satisfăcător. Vinetele oferă o textură moale și gust ușor dulce, în timp ce carnea tocată, bine condimentată, adaugă o notă consistentă și sățioasă. Sosul bechamel cremos completează perfect combinația, oferind o textură catifelată și un gust bogat. Servită caldă, musacaua din vinete este un adevărat deliciu, ideală pentru a fi împărtășită cu cei dragi.

Tot din vinete, dar fără carne, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de tocăniță de vinete, specifică bucătăriei românești.

În continuare, poți urmări rețeta detaliată pentru musacaua de vinete.

Musaca de vinete – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente de bază, constând în vinete și umplutură de carne cu legume, dar și de ingrediente pentru sos bechamel, care este opțional.

Descoperă mai jos ingredintele necesare praparării rețetei de musaca de vinete.

Ingrediente de bază:

  • 2-3 vinete mari
  • 500 g carne tocată (amestec de porc și vită sau doar una din ele)
  • 2 cepe medii, tocate fin
  • 3-4 roșii coapte sau 400 g roșii în suc propriu
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)
  • sare și piper, după gust
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 2-3 linguri de ulei de măsline.

Pentru sosul bechamel:

  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • sare și nucșoară, după gust.

Musaca de vinete – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea vinetelor. Spală-le și taie-le felii subțiri de aproximativ 0,5 cm grosime. Poți opta pentru felii rotunde sau lunguiețe. Presară sare peste felii și lasă-le într-o sită pentru 30 de minute. Astfel, elimini sucul amar.

După acest timp, clătește vinetele cu apă rece și usucă-le bine cu un prosop de bucătărie.

Prăjește feliile de vinete într-o tigaie cu puțin ulei până devin aurii, apoi scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Poți, de asemenea, să le coci la cuptor.

Cum prepari umplutura pentru musaca

Într-o tigaie mare, călește ceapa tocată în puțin ulei până devine translucidă. Adaugă usturoiul și carnea tocată, amestecând până când carnea este bine rumenită.

Adaugă pasta de tomate, roșiile tăiate cubulețe, zahărul (dacă folosești), boiaua de ardei, oregano, sare și piper. Gătește totul la foc mediu până când sosul se îngroașă și carnea este bine pătrunsă. Descoperă și o rețetă de vinete Papoutsakia, din bucătăria grecească.

Cum prepari sosul bechamel pentru musaca de vinete

Într-o cratiță mică, topește untul la foc mediu. Adaugă făina și amestecă continuu timp de 1-2 minute, până când făina capătă o culoare aurie.

Începe să adaugi treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuă să gătești sosul bechamel, amestecând, până când se îngroașă. Condimentează cu sare și un praf de nucșoară.

Cum formezi și coci musacaua de vinete

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Într-un vas de cuptor, așază un strat de vinete prăjite. Peste vinete, adaugă un strat de umplutură de carne. Repetă straturile, terminând cu un strat de vinete.

Dacă folosești sos bechamel, toarnă-l deasupra ultimului strat de vinete.

Presară puțin cașcaval ras pe deasupra (opțional).

Coace delicioasa musaca de vinete timp de 35-45 de minute sau până când sosul bechamel devine auriu și începe să formeze o crustă.

Lasă musacaua să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o porționa și servi. Acest timp ajută straturile să se așeze și îmbunătățește gustul.

Dacă mai dorești și alte rețete delicioase cu vinete, mai poți trece pe lista de preparat și rețeta de pizzette de vinete, simplă și rapid de preparat.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI