Nu ai de preparat pentru acest desert decât o delicioasă cremă de unt cu cacao și nuci, aromată cu rom. Foile de napolitane le poți cumpăra din magazinele alimentare.
Dacă totuși nu vei găsi foi de napolitane sau dacă nu ai timp să cauți, le poți înlocui cu biscuiți. Descoperă aici și o rețetă de prăjitură din biscuiți cu cremă de ciocolată.
Mai jos, îți oferim rețeta completă pentru desertul fără coacere din foi de napolitane cu cremă.
Napolitane cu cremă de cacao și nuci – Ingrediente
Chiar dacă nu prepari decât crema pentru acest desert, împarte lista de ingrediente în trei categorii, în funcție de cum vei monta desertul.
Pentru baza desertului:
- 1 pachet de foi de napolitane simple.
Pentru crema de cacao cu unt și nuci:
- 3 ouă mari
- 200 gr de zahăr pudră
- 75 gr de cacao
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de rom
- 300 gr de unt cu 82% grăsime
- 100 gr de nuci măcinate.
Pentru decor:
- cremă
- foi de napolitane sfărâmate.
Napolitane cu cremă de cacao și nuci – Mod de preparare
Întrucât foile de napolitane sunt deja preparate, înainte de a le secționa, prepară crema de cacao cu unt și nuci.
Amestecă cele trei ouă cu puțină sare și zahărul, într-o crăticioară, până când se topește zahărul și compoziția se mărește în volum și devine spumoasă.
Așază crăticioara în altă cratiță mai mare, cu apă în ea, pentru a crea o baie de aburi. Pune cele două cratițe pe flacăra aragazului și fierbe crema de ouă pentru aproximativ 15 minute, amestecând continuu cu un tel sau o spatulă.
Transferă vasul cu cremă pe masa de lucru și adaugă pudra de cacao, trecută prin sită peste cremă. Amestecăm încet, cu mișcări circulare, de jos în sus, folosind o spatulă, până când se încorporează toată pudra de cacao în compoziție. Apoi, adaugă esența de rom și lasă crema deoparte, să se răcească.
Între timp, scoate untul de la frigider și lasă-l pe masa de lucru să devină moale. După răcirea cremei spumează untul cu ajutorul mixerului și adaugă treptat crema peste el. Macină nucile fin și adaugă 2/3 din cantitatea lor în cremă. Restul, le păstrezi pentru decor. Descoperă și o rețetă de cremă ganache de ciocolată, pentru prăjituri și torturi.
Cum montezi desertul din foi de napolitane cu cremă de cacao și nuci
Ia cea mai mare formă de copt pâine sau cozonac și decupează foile de napolitane după dimensiunile bazei acesteia.
Așază o bucată mai mare de folie de prospețime în forma de cozonac. Întinde la baza formei mai întâi un strat de cremă. Apoi așază o foaie de napolitană și peste aceasta un alt strat de cremă. Continuă cu succesiunea straturilor, până când se termină foile de napolitane, dar mai păstrează puțină cremă și pentru decor. Prăjitura conține 12 foi de napolitane și 12 straturi de cremă.
Pune tava cu foile de napolitane umplute cu cremă la frigider pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă. Apoi, poți răsturna desertul pe platou.
Nucile măcinate fin pe care le-ai oprit le amesteci cu marginile foilor de napolitane, pe care le macini tot fin. Decorează desertul cu crema oprită și aplică peste cremă amestecul de nuci cu foi măcinate.
Porționează frumos desertul și bucură-i pe cei dragi cu gustul acestuia delicios și aspectul spectaculos.
Și dacă mai dorești deserturi pe bază de foi de napolitane, mai poți prepara și o rețetă de prăjitură denumită Furnicuța.