Reclamă

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Ce mesaj a transmis aceasta publicului înainte de lansare

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Colonelul în vârstă de 45 ani este unul din cei patru astronauți care au decolat din Florida cu destinația Stației Spațiale Internaționale (ISS). Echipajul a fost trimis în spațiu cu ajutorul unei rachete a companiei americane SpaceX. Este cea de-a cincea misiune către ISS pe care SpaceX o întreprinde în numele NASA.

Publicat: 6 octombrie 2022, 12:42

Misiunea spațială are o însemnătate istorică și politică aparte. Pe lângă Nicole Mann, prima femeie amerindiană, la bordul echipajului s-a aflat și cosmonauta rusă Anna Kikina. Este prima dată când un cosmonaut rus se află la bordul unei astfel de misiuni. Caracterul simbolic vine pe fondul tensiunilor din ultimele luni dintre Washington și Moscova, tensiuni ce au degenerat în urma războiului din Ucraina.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu

Nicole Aunapu Mann, pe numele său complet, a fost comandantul misiunii. Femeia astronaut este  o amerindiană de origine Wailaki, unul dintre triburile indiene de pe Round Valley. Nicole este din California și a studiat ingineria mecanică a Universitatea Stanford. Aceasta a visat încă de mică să ajungă în spațiu, iar acum își trăiește visul văzând cu ochii.

Vezi mai multe imagini de la lansare în Galeria Foto!

Echipajul Crew-5 înainte de a fi trimis în spațiu
Din echipajul Crew-5 au făcut parte un astronaut japonez, Koichi Wakata, americanul Josh Cassada și rusoaica Anna Kikina

Din echipajul său, Crew-5, au făcut parte un astronaut japonez, Koichi Wakata, americanul Josh Cassada și rusoaica Anna Kikina. Programul a inclus astronauți cu cetățenii diferite și are în spate o însemnătate politică extrem de sensibilă.

Reclamă

Programul de schimb de astronauți a fost promovat și menținut de NASA în ciuda tensiunilor externe care s-au arătat între Statele Unite, Rusia și Ucraina. Însă ceea ce este cu adevărat remarcabil este contribuția pe care Nicole Aunapu Mann o are la această misiune.

Femeia amerindiană astronaut ar urma să meargă și într-o misiune din 2024 ce are ca destinație finală Luna. Aceasta a fost selectată să facă parte dintr-un grup de astronauți eligibili pentru programul Artemis.

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu și onorează sacrificiile pe care strămoșii ei le-au făcut pentru ca astăzi să aibă drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. La începutul acestei săptămâni, Sacheen Littlefeather, actrița amerindiană s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. La fel ca Nicole, Littlefeather a fost o activistă și o susținătoare a tradițiilor poporului său.

Reclamă

Cine este Nicole Mann și cum și-a înceut cariera

Nicole Mann este prima femei astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Înainte de misiunea de decolare aceasta a transmis și un mesaj publicului din lumea întreagă.

”Sper că această misiune îi va inspira pe tinerii copii amerindieni să-și urmeze visul și să realizeze că unele dintre barierele care obișnuiau să fie aici pot fi rupte. Suntem capabili să facem oricând un lucru care să rămână în istorie, care să fie o premieră. Chiar și noi, amerindienii, avem acum aceste oportunități.”

În misiunea pe care a avut-o, Nicole a avut voie să ia și câteva lucruri personale. Aceasta a ales o capcană de vise pe care a primit-o în copilărie de la mama sa. Decorațiunea este specifică culturii nativilor americani, fiind ornamentată cu pene și mărgele. Se spune că aceasta oferă protecție celui care o poartă pe timp de noapte.

Nicole Mann are o experiență vastă în zborul cu ajutorul portavioanelor. Aceasta a participat de-a lungul timpului în mai multe operațiuni militare din Irak și Afganistan. Conform publicației BBC, Nicole deține peste șase medalii pentru contribuția pe care a adus-o armatei americane. Triburile de amerindieni au raportat de mai multe ori discriminarea socială, însă Nicole a demonstrat că nimic nu este imposibil.

Nicole și-a încheiat pregătirea de astronaut în anul 2015 și a avut de așteptat înainte de a-și face debutul în spațiu. Aceasta s-a declarat a fi încântată de faptul că poate duce o parte din istoria culturii sale în spațiu. Echipajul său, Crew 5, va crește numărul persoanelor care trăiesc pe ISS la 14. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×