Misiunea spațială are o însemnătate istorică și politică aparte. Pe lângă Nicole Mann, prima femeie amerindiană, la bordul echipajului s-a aflat și cosmonauta rusă Anna Kikina. Este prima dată când un cosmonaut rus se află la bordul unei astfel de misiuni. Caracterul simbolic vine pe fondul tensiunilor din ultimele luni dintre Washington și Moscova, tensiuni ce au degenerat în urma războiului din Ucraina.
Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu
Nicole Aunapu Mann, pe numele său complet, a fost comandantul misiunii. Femeia astronaut este o amerindiană de origine Wailaki, unul dintre triburile indiene de pe Round Valley. Nicole este din California și a studiat ingineria mecanică a Universitatea Stanford. Aceasta a visat încă de mică să ajungă în spațiu, iar acum își trăiește visul văzând cu ochii.
Vezi mai multe imagini de la lansare în Galeria Foto!
Din echipajul său, Crew-5, au făcut parte un astronaut japonez, Koichi Wakata, americanul Josh Cassada și rusoaica Anna Kikina. Programul a inclus astronauți cu cetățenii diferite și are în spate o însemnătate politică extrem de sensibilă.
Programul de schimb de astronauți a fost promovat și menținut de NASA în ciuda tensiunilor externe care s-au arătat între Statele Unite, Rusia și Ucraina. Însă ceea ce este cu adevărat remarcabil este contribuția pe care Nicole Aunapu Mann o are la această misiune.
Femeia amerindiană astronaut ar urma să meargă și într-o misiune din 2024 ce are ca destinație finală Luna. Aceasta a fost selectată să facă parte dintr-un grup de astronauți eligibili pentru programul Artemis.
Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu și onorează sacrificiile pe care strămoșii ei le-au făcut pentru ca astăzi să aibă drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. La începutul acestei săptămâni, Sacheen Littlefeather, actrița amerindiană s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. La fel ca Nicole, Littlefeather a fost o activistă și o susținătoare a tradițiilor poporului său.