Reclamă

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Ce mesaj a transmis aceasta publicului înainte de lansare

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Colonelul în vârstă de 45 ani este unul din cei patru astronauți care au decolat din Florida cu destinația Stației Spațiale Internaționale (ISS). Echipajul a fost trimis în spațiu cu ajutorul unei rachete a companiei americane SpaceX. Este cea de-a cincea misiune către ISS pe care SpaceX o întreprinde în numele NASA.

Publicat: 6 octombrie 2022, 12:42

Misiunea spațială are o însemnătate istorică și politică aparte. Pe lângă Nicole Mann, prima femeie amerindiană, la bordul echipajului s-a aflat și cosmonauta rusă Anna Kikina. Este prima dată când un cosmonaut rus se află la bordul unei astfel de misiuni. Caracterul simbolic vine pe fondul tensiunilor din ultimele luni dintre Washington și Moscova, tensiuni ce au degenerat în urma războiului din Ucraina.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu

Nicole Aunapu Mann, pe numele său complet, a fost comandantul misiunii. Femeia astronaut este  o amerindiană de origine Wailaki, unul dintre triburile indiene de pe Round Valley. Nicole este din California și a studiat ingineria mecanică a Universitatea Stanford. Aceasta a visat încă de mică să ajungă în spațiu, iar acum își trăiește visul văzând cu ochii.

Vezi mai multe imagini de la lansare în Galeria Foto!

Echipajul Crew-5 înainte de a fi trimis în spațiu
Din echipajul Crew-5 au făcut parte un astronaut japonez, Koichi Wakata, americanul Josh Cassada și rusoaica Anna Kikina

Din echipajul său, Crew-5, au făcut parte un astronaut japonez, Koichi Wakata, americanul Josh Cassada și rusoaica Anna Kikina. Programul a inclus astronauți cu cetățenii diferite și are în spate o însemnătate politică extrem de sensibilă.

Reclamă

Programul de schimb de astronauți a fost promovat și menținut de NASA în ciuda tensiunilor externe care s-au arătat între Statele Unite, Rusia și Ucraina. Însă ceea ce este cu adevărat remarcabil este contribuția pe care Nicole Aunapu Mann o are la această misiune.

Femeia amerindiană astronaut ar urma să meargă și într-o misiune din 2024 ce are ca destinație finală Luna. Aceasta a fost selectată să facă parte dintr-un grup de astronauți eligibili pentru programul Artemis.

Nicole Mann este prima femeie astronaut amerindiană trimisă în spațiu și onorează sacrificiile pe care strămoșii ei le-au făcut pentru ca astăzi să aibă drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. La începutul acestei săptămâni, Sacheen Littlefeather, actrița amerindiană s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. La fel ca Nicole, Littlefeather a fost o activistă și o susținătoare a tradițiilor poporului său.

Reclamă

Cine este Nicole Mann și cum și-a înceut cariera

Nicole Mann este prima femei astronaut amerindiană trimisă în spațiu. Înainte de misiunea de decolare aceasta a transmis și un mesaj publicului din lumea întreagă.

”Sper că această misiune îi va inspira pe tinerii copii amerindieni să-și urmeze visul și să realizeze că unele dintre barierele care obișnuiau să fie aici pot fi rupte. Suntem capabili să facem oricând un lucru care să rămână în istorie, care să fie o premieră. Chiar și noi, amerindienii, avem acum aceste oportunități.”

În misiunea pe care a avut-o, Nicole a avut voie să ia și câteva lucruri personale. Aceasta a ales o capcană de vise pe care a primit-o în copilărie de la mama sa. Decorațiunea este specifică culturii nativilor americani, fiind ornamentată cu pene și mărgele. Se spune că aceasta oferă protecție celui care o poartă pe timp de noapte.

Nicole Mann are o experiență vastă în zborul cu ajutorul portavioanelor. Aceasta a participat de-a lungul timpului în mai multe operațiuni militare din Irak și Afganistan. Conform publicației BBC, Nicole deține peste șase medalii pentru contribuția pe care a adus-o armatei americane. Triburile de amerindieni au raportat de mai multe ori discriminarea socială, însă Nicole a demonstrat că nimic nu este imposibil.

Nicole și-a încheiat pregătirea de astronaut în anul 2015 și a avut de așteptat înainte de a-și face debutul în spațiu. Aceasta s-a declarat a fi încântată de faptul că poate duce o parte din istoria culturii sale în spațiu. Echipajul său, Crew 5, va crește numărul persoanelor care trăiesc pe ISS la 14. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rocie albastră de zână și reprezintă una dintre zodiile cu personalități complexe
Horoscop
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Există unele zodii cu o personalitate complexă. Acești nativi sunt creativi, energici și misterioși. Rareori se întâmplă să te plictisești lângă o astfel de persoană. Dacă ai norocul să o întâlnești, atunci vei fi...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie pentru a ilustra una dintre acele zodii care se enervează cu ușurință
Horoscop
Zodii care se enervează cu ușurință. Nativii care au de suferit din cauza temperamentului lor
Există unele zodii care se enervează cu ușurință. Acești nativi au de suferit uneori din cauza temperamentului lor. Zodiile de foc sunt predispuse la momente în care își pot pierde stăpânirea de sine. Aceste...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă întinsă pe o stâncă în timp ce valurile mării trec pe lângă ea
Horoscop
4 zodii care se gândesc mereu la fostul partener. Nativii care nu reușesc să treacă peste o despărțire
Cele patru zodii care se gândesc mereu la fostul partener se confruntă cu multe probleme. Acești nativi nu reușesc să treacă peste o despărțire și au de făcut mult schimbări pentru a putea merge...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați pe plajă la mare și zâmbesc
Horoscop
4 zodii care cred în iubirea reciprocă. Află ce spun astrele
Dacă ești de părere că astrologia îți poate influența relația de iubire, atunci ai venit în locul potrivit. Află care sunt acele 4 zodii care cred în iubirea reciprocă și vezi ce spun astrele....
5
Prințul William, la costum, la o petrecere în grădină
Divertisment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Cine a înlocuit-o pe Kate Middleton la eveniment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Fiul cel mare al Regelui Charles a înfruntat ploaia torenţială la Palatul Buckingham și a glumit că este „vreme bună pentru înot”. William...
PARTENERI
×