Reclamă

Obiceiul care te poate ajuta să-ți crești nivelul de energie, potrivit specialiștilor

Modul în care îți începi ziua poate avea un impact asupra nivelului tău de energie pe tot parcursul zilei. Doctori reputați împărtășesc obiceiul de care ai nevoie pentru a începe ziua cu scopul unui nivel de energie mai mare. Obiceiul care te poate ajuta să-ți crești nivelul de energie e gratuit și nu presupune prea mult efort din partea ta.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 5 februarie 2024, 6:47
O femeie care face sport pentru a-și crește nivelul de energie
Obiceiul care te poate ajuta să-ți crești nivelul de energie e gratuit și nu presupune prea mult efort din partea ta / Shutterstock

Dacă te simți mereu la turație maximă și îți este greu să găsești momente de respiro, sau pur și simplu nu poți funcționa fără o ceașcă de cafea, a venit momentul să-ți reevaluezi rutina de dimineață. S-a demonstrat științific că un anumit ritual matinal îți poate dinamiza energia, ceea ce se traduce într-o stare de spirit mai vivace și poate în mai multe lucruri bifate în lista ta cotidiană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiul care te poate ajuta să-ți crești nivelul de energie

Expunerea la lumina matinală dinamizează energia ta. Înainte de orice altceva dimineața la trezire, experții în sănătate recomandă să stai la soare. Expunerea la lumina solară în zorii zilei este o metodă facilă și accesibilă de a-ți crește nivelurile de energie. Și este și gratuită. 

Expunerea la soare dimineața este un factor cheie pentru cât de multă energie vei manifesta pe tot parcursul zilei.

Motivul este explicat de Jacob Teitelbaum, expert în sindromul oboselii cronice, pentru Eatingwell. Acesta apreciază că lumina ajută la setarea ritmului circadian sau „ceasul zilei interne versus ora de seară”.

În vreme ce există mai mulți factori care pot influența ritmul circadian, lumina și melatonina sunt jucătorii cheie în acest context, observă psihiatrul Sid Khurana. 

Reclamă

Expunerea la lumină dinamizează energia ta

Obiceiul care te poate ajuta să-ți crești nivelul de energie. În viziunea lui Teitelbaum, a păstra un ritm circadian sănătos era un obicei regulat pentru organism înainte de inventarea becurilor, telefoanelor mobile, televizoarelor și a numeroaselor echipamente emițătoare de lumină.

Iată de ce este important să te concentrezi pe optimizarea relației tale cu lumina naturală pe tot parcursul zilei. 

Reclamă

Lumina strălucitoare de la primele ore ale zilei îi transmite ritmului tău circadian că este dimineață. Apoi te ajută să-ți setezi corect ceasul interior pentru întreaga zi. Când fotonii vin în contact cu ochii tăi, în organism se produc mai multe procese chimice responsabile pentru stimularea nivelului tău de energie, mai ales:

  • Cortizol: Cortizolul (cunoscut și ca hormon al stresului) este produs de glanda adrenală. Nivelurile sale sunt mai ridicate dimineața și provoacă senzația de trezire, mai explică Teitelbaum. De fapt, s-a demonstrat într-un studiu restrâns din 2021 că expunerea la lumina solară accelerează semnificativ nivelurile de cortizol.
  • Serotonină: Lumina soarelui este esențială pentru molecula fericirii cunoscută și ca serotonină. A nu avea suficientă lumină de zi poate duce la scăderea nivelurilor de serotonină. Ca o consecință apare oboseala, precum și simptome ca depresia și depresia sezonieră.
  • Melatonină: Creierul tău produce hormonul melatoninei ca răspuns la întuneric, așadar producția de melatonină este suprimată atunci când te expui la lumină, arată un studiu din 2023. Expunerea la soarele de dimineață crește eliberarea timpurie a melatoninei seara și favorizează somnul, completează psihiatrul Sid Khurana.

Expunerea la lumina matinală provoacă producția acestor trei substanțe chimice – cortizol, serotonină și melatonină – care te ajută să te simți treaz și în formă toată ziua. În plus, vederea luminii dimineața te poate ajuta să ai un somn de o calitate superioară. Acesta se traduce automat într-o stare de spirit mai bună și energie crescută a doua zi.

Trucuri pentru a profita la maximum de lumina soarelui dimineața

Așadar, încearcă să aloci cel puțin 15 minute de lumină solară și aer proaspăt dimineața, imediat după ce te-ai trezit, recomandă experții. Însă o expunere de 30–60 de minute dimineața la un soare strălucitor, pe parcursul unei durate totale de o oră sau două de plimbare, este varianta optimă. 

Dacă ai putea să profiți de lumina soarelui înainte de ora 10 dimineața, ar fi ideal. Soarele matinal are potențialul de a oferi o lumină blândă și suficientă expunere pentru a produce vitamina D în organism.

Asta fără să crească riscul efectelor periculoase asociate cu expunerea la razele ultraviolete, completează psihiatrul menționat.

Evită iluminatul artificial în casă dimineața

Însă ce faci atunci când este prea frig afară sau vremea e nefavorabilă pentru o plimbare? Poate funcționa și o lumină artificială strălucitoare. În cabinetele specialiștilor există cutii ușoare numite „cutii ale fericirii”, care pot trata depresia sezonieră. Le poți monta dimineața pe computerul tău sau oriunde dorești să îți petreci timpul. 

În vreme ce s-a dovedit că lumina albă strălucitoare poate reduce cel mai mult nivelurile de melatonină, și iluminatul dintr-o sursă cum sunt becurile fluorescente mai puțin strălucitoare poate genera o reducere semnificativă a melatoninei, potrivit unui studiu din 2022. 

Așadar, înainte de a te așeza la laptop dimineața, asigură-te că ai în cameră suficientă lumină solară. Sau, în cazul în care vremea nu permite, stinge toate luminile artificiale din casă și lasă să pătrundă lumina pură a soarelui.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
2
O femeie frumoasă cu ochii căprui și părul brunet pentru a ilustra ce culori de păr întineresc
Frumusețe
Culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Ce spun specialiștii în beauty
Specialiștii în beauty îți vin în ajutor cu câteva culori de păr care te întineresc dacă ai ochii căprui. Alegerea celei mai bune culori de păr pentru ochii căprui poate fi o provocare. Există...
3
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
4
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie în bol alb cu furculiță
Rețete
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Pentru o masă de prânz simplă, dar delicioasă sau chiar pentru cină, merită preparată o salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie. Rețeta este simplă și rapidă, perfectă pentru atunci când timpul...
5
O femeie frumoasă care se privește în oglindă și aplică unul dintre trucurile simple de frumusețe pentru femeiele care au peste 40 de ani
Frumusețe
Trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Sfaturi de la specialiștii în beauty
Frumusețea nu are vârstă. Specialiști în beauty îți vin și de această dată în ajutor cu câteva trucuri simple de frumusețe pentru femeile care au peste 40 de ani. Iată cum poți să-ți evidențiezi...
PARTENERI
×