Reclamă

Sfaturi pentru a fi o persoană mai fericită. Psihologii au dezvăluit ce poți face pentru a începe anul cu energie pozitivă

A fi fericită este în primul rând o alegere care începe cu obiceiuri pozitive și consistente. Nu există moment mai bun decât dimineața pentru a fi fericită. În acest articol vei afla 9 sfaturi pentru a fi o persoană mai fericită în anul care abia a început.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 ianuarie 2024, 7:21 / Actualizat: 15 ianuarie 2024, 10:54

Nu sunt complicate și nu cer mult timp, ci sunt obiceiuri simple care pot face diferența în viața ta. Iată câteva sfaturi pentru a fi o persoană mai fericită și cum poți pregăti terenul pentru te simți mai bine în fiecare zi din viața ta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a fi o persoană mai fericită

Dacă dorești să devii o persoană mai fericită în anul care a început, rutina de dimineață este un loc excelent de unde să începi. E vorba despre setarea tonului pentru tot restul zilei, iar oamenii inteligenți știu că există acțiuni specifice care pot ajuta rapid în direcția acestei transformări, notează Hackspirit.

1. Începe-ți ziua cu recunoștință

Conceptul de recunoștință se folosește de secole, dar a câștigat o recunoaștere importantă recent, în special prin prisma psihologiei pozitive. În esență, recunoștința se referă la focusarea pe lucrurile bune din viața ta. Lucrurile care îți aduc fericire, lucrurile pentru care simți nevoia să mulțumești. Ea demonstrează că o acțiune simplă poate avea un impact mare asupra nivelurilor tale de fericire.

Începându-ți ziua cu sentimentul că te simți recunoscătoare pentru darurile din viața ta, setezi un ton pozitiv pentru tot restul zilei. Alegi conștient să te centrezi pe partea bună a lucrurilor, mai degrabă decât să rămâi captivă pe ce a fost greșit sau pe ce ar putea fi îmbunătățit.

Reclamă

Cum poți încorpora recunoștința în rutina ta matinală? E foarte simplu. Scrie pe o coală de hârtie 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare la începutul unei zile. Sau acordă-ți câteva momente să conștientizezi mental aceste lucruri. Nu este o simplă listă, ci lista autentică a fericirii din viața ta, chiar dacă uneori ți se pare incompletă. Dacă vei face lista în fiecare zi, în timp îți vei crește semnificativ nivelul general de fericire.

2. Include exercițiul fizic în rutina ta matinală

Nu se repetă niciodată suficient cât de importantă este mișcarea pentru starea generală de bine. Este adevărat, e dificil să menții o rutină de mișcare pe termen lung. Uneori îți poți pierde motivația pe parcurs, mai ales când apar probleme presante în viața ta.

Reclamă

Totuși, poți fixa această rutină ținându-te de o regulă simplă: exercițiu fizic în fiecare dimineață. Nu numai că îți furnizează energie pentru întreaga zi, ci își schimbă și starea psihică. Chiar și în zilele dificile, te pregătești mai bine să te confrunți cu problemele dacă dimineața nu neglijezi mișcarea fizică, fie și numai o scurtă plimbare. Dacă dorești să fii mai fericită în anul care a început, experții recomandă să te ții de rutina de dimineață a exercițiului fizic.

3. Mănâncă un mic dejun sănătos

A începe ziua cu un mic dejun sănătos și echilibrat nutrițional este ca și când ai pune combustibil la mașină înaintea unei călătorii. Îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a gestiona ziua care urmează și a menține constante nivelurile de energie.  

Contrar unei convingeri foarte populare, a sări peste micul dejun nu te va ajuta să slăbești. Studiile științifice sugerează că oamenii care iau micul dejun sunt mai puțin predisupuși să fie supraponderali și mai predispuși la o dietă echilibrată pe parcursul zilei. În plus, micul dejun sănătos este asociat cu o memorie mai bună și o concentrare mai mare. Indiferent dacă alegi ovăz, fructe sau ouă la micul dejun, bucură-te fără rezerve de alimente care îți dau o stare de bine.

4. Practică mindfulness-ul

Trăim într-o lume unde totul e pe repede înainte și deseori haotică, iar mințile noastre sunt adesea pline cu gânduri despre trecut sau îngrijorări legate de viitor. Acest lucrru te poate stresa, ceea ce subminează fericirea.  

În acest punct intervine mindfulness-ul, care implică centrarea pe momentul prezent și acceptarea lui fără judecată. Mai concret, înseamnă să faci un pas înapoi, să reduci viteza și să concentrezi cu adevărat pe momentul pe care îl trăiești în prezent.

Practicând mindfulness-ul în fiecare dimineață îți poți începe ziua cu un sentiment de calm. Ai putea face asta cu ajutorul meditației, al unei alimentații conștiente sau stând pur și simplu în liniște și concentrându-te pe respirație.

Mindfulness-ul se referă la golirea minții de gânduri. Înseamnă să fii aici și acum, lucru care ajută la hrănirea sentimentului de fericire și mulțumire.

5. Setează-ți intențiile pentru întreaga zi

Când îți începi ziua fără un plan, te-ai putea simți copleșită și fără direcție. Însă dacă îți rezervi câteva momente în fiecare dimineață pentru a-ți seta intențiile, îi vei da zilei tale scop și structură.

Setarea intențiilor înseamnă să decizi pe ce anume vrei să te focusezi în ziua care urmează. Ar putea fi o sarcină specifică pe care dorești să o realizezi, o stare de spirit pe care îți dorești să o cultivi sau chiar modul în care dorești să-i tratezi pe ceilalți. Această practică îți poate da un simț al controlului și scopului, care poate contribui semnificativ la fericirea ta de ansamblu.

6. Conexiunea cu cei dragi

În iureșul vieții cotidiene, este facil să îți faci to-do lists și să uiți de ceea ce contează cu adevărat, relațiile. Oamenii sunt creaturi sociale, iar conexiunile cu ceilalți sunt o parte vitală a fericirii. Începându-ți ziua prin conexiunea cu o persoană dragă poate seta un ton cald și pozitiv pentru restul zilei.

Aceste momente de conexiune ne reamintesc că suntem iubiți și apreciați, ceea ce poate aduce un sentiment profund de bucurie și mulțumire sufletească. Ele ne atrag atenția către ceea ce contează cu adevărat în viețile noastre.

7. Limitează-ți expunerea la știri și social media

În această eră digital, suntem bombardați constant cu știri, breaking news-uri și noutățile din feed-urile social media. Deși este important să fii informată, expunerea excesivă la știri și social media la prima oră a dimineții poate crea stări de anxietate și negativitate, și chiar de stres pe parcursul zilei. De aceea experții recomandă ca imediat după ce te-ai trezit să alegi activități revitalizante, de exemplu să practici recunoștința, să faci puțină mișcare sau să citești o carte dacă este weekend. Diferența este uimitoare.

8. Ascultă muzica ta preferată

Muzica are o mare putere în a ne influența emoțiile și starea de spirit. Dacă îți începi ziua cu melodiile preferate sau un podcast inspirațional, vei seta o notă pozitivă pentru întreaga zi.

Indiferent dacă îți place muzica rock, jazzul, muzica clasică sau pop, alege ceva care te face să te simți bine.

9. Fii bună cu tine

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, nu uita să fii bună cu tine. Este adevărat că viața ne oferă multe lupte și provocări, însă modul în care ne tratăm pe noi înține poate influența mult sentimentul nostru de fericire. Începe-ți ziua cu auto-compasiune. Vorbește cu tine pe un ton blând, iartă-te pentru greșelile tale și recunoaște-ți punctele forte și realizările. Meriți dragoste.

Căutarea fericirii este o călătorie individuală, profund personală și unică pentru fiecare dintre noi. Renumitul psiholog Abraham Maslow spunea că o societate echilibrată sau sănătoasă poate fi definită ca fiind cea care le permite oamenilor nașterea celor mai înalte scopuri prin satisfacerea tuturor nevoilor lor de bază.

Deși drumul spre fericire poate varia, a-ți începe ziua într-o notă pozitivă poate pregăti scena pentru o viață mai fericită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×