Totuși, poți fixa această rutină ținându-te de o regulă simplă: exercițiu fizic în fiecare dimineață. Nu numai că îți furnizează energie pentru întreaga zi, ci își schimbă și starea psihică. Chiar și în zilele dificile, te pregătești mai bine să te confrunți cu problemele dacă dimineața nu neglijezi mișcarea fizică, fie și numai o scurtă plimbare. Dacă dorești să fii mai fericită în anul care a început, experții recomandă să te ții de rutina de dimineață a exercițiului fizic.
3. Mănâncă un mic dejun sănătos
A începe ziua cu un mic dejun sănătos și echilibrat nutrițional este ca și când ai pune combustibil la mașină înaintea unei călătorii. Îi oferă organismului tău nutrienții de care are nevoie pentru a gestiona ziua care urmează și a menține constante nivelurile de energie.
Contrar unei convingeri foarte populare, a sări peste micul dejun nu te va ajuta să slăbești. Studiile științifice sugerează că oamenii care iau micul dejun sunt mai puțin predisupuși să fie supraponderali și mai predispuși la o dietă echilibrată pe parcursul zilei. În plus, micul dejun sănătos este asociat cu o memorie mai bună și o concentrare mai mare. Indiferent dacă alegi ovăz, fructe sau ouă la micul dejun, bucură-te fără rezerve de alimente care îți dau o stare de bine.
4. Practică mindfulness-ul
Trăim într-o lume unde totul e pe repede înainte și deseori haotică, iar mințile noastre sunt adesea pline cu gânduri despre trecut sau îngrijorări legate de viitor. Acest lucrru te poate stresa, ceea ce subminează fericirea.
În acest punct intervine mindfulness-ul, care implică centrarea pe momentul prezent și acceptarea lui fără judecată. Mai concret, înseamnă să faci un pas înapoi, să reduci viteza și să concentrezi cu adevărat pe momentul pe care îl trăiești în prezent.
Practicând mindfulness-ul în fiecare dimineață îți poți începe ziua cu un sentiment de calm. Ai putea face asta cu ajutorul meditației, al unei alimentații conștiente sau stând pur și simplu în liniște și concentrându-te pe respirație.
Mindfulness-ul se referă la golirea minții de gânduri. Înseamnă să fii aici și acum, lucru care ajută la hrănirea sentimentului de fericire și mulțumire.
5. Setează-ți intențiile pentru întreaga zi
Când îți începi ziua fără un plan, te-ai putea simți copleșită și fără direcție. Însă dacă îți rezervi câteva momente în fiecare dimineață pentru a-ți seta intențiile, îi vei da zilei tale scop și structură.
Setarea intențiilor înseamnă să decizi pe ce anume vrei să te focusezi în ziua care urmează. Ar putea fi o sarcină specifică pe care dorești să o realizezi, o stare de spirit pe care îți dorești să o cultivi sau chiar modul în care dorești să-i tratezi pe ceilalți. Această practică îți poate da un simț al controlului și scopului, care poate contribui semnificativ la fericirea ta de ansamblu.
6. Conexiunea cu cei dragi
În iureșul vieții cotidiene, este facil să îți faci to-do lists și să uiți de ceea ce contează cu adevărat, relațiile. Oamenii sunt creaturi sociale, iar conexiunile cu ceilalți sunt o parte vitală a fericirii. Începându-ți ziua prin conexiunea cu o persoană dragă poate seta un ton cald și pozitiv pentru restul zilei.
Aceste momente de conexiune ne reamintesc că suntem iubiți și apreciați, ceea ce poate aduce un sentiment profund de bucurie și mulțumire sufletească. Ele ne atrag atenția către ceea ce contează cu adevărat în viețile noastre.
În această eră digital, suntem bombardați constant cu știri, breaking news-uri și noutățile din feed-urile social media. Deși este important să fii informată, expunerea excesivă la știri și social media la prima oră a dimineții poate crea stări de anxietate și negativitate, și chiar de stres pe parcursul zilei. De aceea experții recomandă ca imediat după ce te-ai trezit să alegi activități revitalizante, de exemplu să practici recunoștința, să faci puțină mișcare sau să citești o carte dacă este weekend. Diferența este uimitoare.
8. Ascultă muzica ta preferată
Muzica are o mare putere în a ne influența emoțiile și starea de spirit. Dacă îți începi ziua cu melodiile preferate sau un podcast inspirațional, vei seta o notă pozitivă pentru întreaga zi.
Indiferent dacă îți place muzica rock, jazzul, muzica clasică sau pop, alege ceva care te face să te simți bine.
9. Fii bună cu tine
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, nu uita să fii bună cu tine. Este adevărat că viața ne oferă multe lupte și provocări, însă modul în care ne tratăm pe noi înține poate influența mult sentimentul nostru de fericire. Începe-ți ziua cu auto-compasiune. Vorbește cu tine pe un ton blând, iartă-te pentru greșelile tale și recunoaște-ți punctele forte și realizările. Meriți dragoste.
Căutarea fericirii este o călătorie individuală, profund personală și unică pentru fiecare dintre noi. Renumitul psiholog Abraham Maslow spunea că o societate echilibrată sau sănătoasă poate fi definită ca fiind cea care le permite oamenilor nașterea celor mai înalte scopuri prin satisfacerea tuturor nevoilor lor de bază.
Deși drumul spre fericire poate varia, a-ți începe ziua într-o notă pozitivă poate pregăti scena pentru o viață mai fericită.