Efectele obiceiurilor bune se pot vedea pe termen lung. Activitatea fizică, nutriția, relațiile cu cei din jur, acestea sunt doar câteva puncte care trebuie atent îngrijite pentru a-ți îmbunătăți viața și pentru a-ți prelungi longevitatea.
Obiceiuri asociate cu o viață mai lungă
Obiceiurile sănătoase ar trebui să te ajute să-ți prelungești viața. Longevitatea are la bază un set de principii și elemente care combinate reușesc să structureze stilul de viață pe care îl adopți. Sportul, alimentația, odihna, acestea sunt doar câteva elemente cheie ce stau la baza unei vieți lungi și fericite. Hai să aflăm împreună care sunt principalele obiceiuri care te ajută să ai o viață mai lungă.
Activitate fizică în mod consectevnt
Pe lista de obiceiuri asociate cu o viață mai lungă se află activitățile fizice. Activitatea fizică poate reduce în timp riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, hipertensiunea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Cercetările susțin că exercițiile fizice aerobice regulate te ajută să trăiești mai mult.
În plus, acestea mențin funcțiile cognitive într-o stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca adulții să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Sportul are nenumărate beneficii asupra sănătății. Studiile au arătat că inclusiv simplul mers pe jos te poate ajuta să slăbești într-un mod sănătos și să-ți îmbunătățești calitatea vieții.
O nutriție bine pusă la punct
Consumul unei alimentație pe bază de plante poate să-ți ofere o sursă excelentă de antioxidanți. Oxidarea este un semn de stres în organismul nostru. Oxidarea este de multe ori asociată cu procesul de îmbătrânire.
Stresul oxidativ poate reprezenta o adevărată problemă pentru organismul uman. De aceea este nevoie să consumi cât mai multe alimente bogate în antioxidanți care să te ajute pe termen lung să-ți prelungești viața.
Specialiștii spun că ar trebui să eviți carnea roșie sau să-i limitezi consumul. În schimb pentru o alimentație sănătoasă este nevoie de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale. Legumele bogate în fibre te vor ajuta să-ți ții sub control pofta de mâncare, în timp ce fructele bogate în antioxidanți te vor ajuta să combați stresul oxidativ.
Suficiente ore alocate somnului
Somnul este vital când vine vorba de o viață lungă și sănătoasă. Somnul te ajută să te odihnești și să-ți refaci organismul. Oamenii care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte tind să aibă niveluri mai ridicate de hormoni de stres, zahăr din sânge și tensiune arterială. Calitatea somnului se poate îmbunătăți cu ajutorul exercițiilor fizice regulate, dar și cu ajutorul alimentației.
Dormitorul trebuie să rămână întunecat, iar telefoanele și dispozitivele care ar putea perturba odihna trebuie ținute departe de dormitor. În plus, specialiștii în design interior spun că inclusiv culoarea pernelor poate afecta calitatea somnului.
Relații de lungă durată
Pe lista de obiceiuri asociate cu o viață mai lungă se află și relațiile construite în timp. Relațiile pozitive aduc un plus de fericire și confort în viața oricărei persoane. Acestea reduc stresul, iar experții recomandă prieteniile de lungă durată.
Studiile au demonstrat că oamenii care au relații satisfăcătoare cu familia și prietenii au mai puține probleme de sănătate. În plus, aceste persoane trăiesc mai mult și experimentează mai puțină depresie și declinul cognitiv apare mai târziu în viață.