Nu este întotdeauna ușor să stai la masă la ore programate, mai ales când ritmul zilnic este unul intens. Cu toate acestea, este important să fii atentă când mănânci. Doar așa te asigura că corpul tău rămâne în parametrii normali.
Orarul meselor poate afecta pierderea în greutate
De fapt, știința continuă să ne arate că momentul meselor noastre poate avea un impact asupra obiectivelor noastre de scădere în greutate. Mâncatul la ore târzii poate face mai dificilă pierderea în greutate.
De exemplu, într-un mic studiu pe 20 de persoane publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, s-a constatat că cei care au luat cina la 21:00, față de cei care au mâncat la 18:00, au avut niveluri mai ridicate de zahăr în sânge în dimineața următoare.
Un alt studiu, publicat în Nutrients, a constatat că mâncatul mai târziu seara poate afecta pierderea în greutate. Capacitatea corpului de a arde calorii poate fi mai mică noaptea decât este în restul zilei.
Ai aici câteva metode prin care să accelerezi procesul de slăbire. Află ce poți face pentru o siluetă de invidiat, conform nutriționiștilor.
Ce spune cel mai recent studiu despre orarul meselor
Pe lângă această cercetare anterioară, un nou studiu tocmai a descoperit că mâncatul mai târziu în cursul zilei îți poate afecta metabolismul și hormonii. Aceștia, la rândul lor pot afecta pierderea în greutate.
În noul studiu care a fost publicat în Cell Metabolism, anchetatorii de la Brigham and Women’s Hospital au efectuat un studiu controlat, încrucișat. S-a analizat efectul pe care mâncatul l-a avut mai târziu asupra senzației de foame, precum și asupra creșterii și pierderii în greutate.
Ei au descoperit că mâncatul mai târziu a crescut foamea. S-a redus, de asemenea, cantitatea de energie care a fost folosită în timp ce erai trează. De fapt, conform Medscape, a mânca cu patru ore mai târziu decât ai putea în mod normal afectează nivelul poftei de mâncare. E afectată de asemenea și rata de ardere a caloriilor. Influențează și stocarea grăsimilor și potențiala pierdere în greutate.
„Momentul meselor este unul dintre factorii importanți în gestionarea greutății”, spune Catherine Gervacio, dietetician înregistrat la Living.Fit, pentru Eat This, Not That!.
„Descoperirile acestui studiu arată cât de importantă este menținerea unei rate constante a metabolismului prin mâncarea constantă, la intervale regulate. Spre deosebire de popularitatea tot mai mare a postului, un interval regulat de masă de 3 până la 4 ore este încă ideal pentru a menține contant nivelul de zahăr din sânge și metabolismul într-un ritm constant.”
Ce sunt hormonii grelină și leptină
„Mâncatul mai târziu, așa cum a demonstrat studiul, afectează presupusa funcție naturală a hormonilor organismului”, spune Gervacio. „În special, hormonii grelină și leptina”.
Când vine vorba de primul, Gervacio explică că „grelina este cunoscută în mod popular ca „hormonul foamei”, deoarece stimulează apetitul”. Din această cauză, „când stomacul este gol, nivelul de grelină crește”. Gervacio subliniază că „acest lucru rezonează cu constatările studiului în care mâncatul mai târziu poate contribui la creșterea foametei și a apetitului. Poate duce la creșterea în greutate”.
„Leptina, pe de altă parte, este responsabilă pentru senzația de plenitudine”, spune Gervacio. „Studiul afirmă că mâncatul mai târziu scade nivelul leptinei, ceea ce înseamnă că „senzația de sațietate” scade. Când se întâmplă acest lucru, organismul poate avea nevoie în mod natural de mai multe alimente într-un timp mai scurt.”
În cele din urmă, Gervacio spune: „Fiecare persoană are o rată diferită de metabolism. Prin urmare, fiecare persoană are nevoie de un aport caloric zilnic și un raport de macronutrienți diferit. În afară de ora potrivită a meselor, cel mai bun mod de a pierde în greutate este să ai o dietă bine echilibrată. Ea trebuie să fie la intervale regulate, consecvente.”