Pandișpanul este unul dintre cele mai simple deserturi, cu textura cea mai pufoasă, ca un burete. Este ușor asemănător cu checul, dar acesta din urmă are o textură mai densă și ușor umedă. Diferența dintre pandișpan și chec constă în grăsimea adăugată în compoziția checului (unt sau ulei).
Rețetele de pandișpan se folosesc și pentru prepararea blaturilor de tort. Pornind de la rețeta de bază, se mai poate adăuga în compoziție pudră de cacao, de roșcove, etc. De asemenea, se pot adăuga fructe proaspete sau fructe uscate.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru pandișpan. Mai jos vei descoperi rețeta detaliată a pandișpanului cu căpșuni.
Pandișpan cu căpșuni – Ingrediente
- 6 ouă de mărime medie
- 200 gr de zahăr
- 225 gr de făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 250 gr căpșuni proaspete
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Rețeta pandișpanului cu căpșuni – Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția de pandișpan, adună pe masa de lucru toate ingredientele menționate în listă.
Ouăle necesită un timp de încălzire la temperatura camerei, pentru reușita amestecării albușurilor. Scoate-le din frigider cu aproximativ 20-30 de minute înainte.
Între timp pregătește și căpșunile. Clătește-le bine cu apă rece, apoi lasă-le la scurs într-o sită. După scurgere, îndepărtează frunzele, codițele și partea mai albă de la capete. Apoi, taie-le în jumătăți sau în sferturi.
Cum prepari compoziția pentru pandișpan cu căpșuni
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește o forma de copt rotundă cu diametrul de 28 cm. Poți folosi și o tavă pătrată de 25/25 cm sau una dreptunghiulară de 20/30 cm. Așază hârtie de copt atât la baza formei, cât și pe lateralele acesteia. Unge hârtia de copt cu puțin ulei pentru a se desface ușor de pe pandișpan.
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară sare peste albușuri și amestecă-le folosind un tel sau mixerul, până când devin spumoase și cristaline. Adaugă zahărul treptat și amestecă energic albușurile până când obții o bezea foarte fermă. Îndepărtează mixerul și adaugă pe rând gălbenușurile în bezeaua de albușuri.
Folosește o spatulă și amestecă ușor compoziția, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a îngloba cât mai mult aer în ea. Apoi, încorporează treptat făina trecută prin sită, folosind aceleași mișcări circulare de jos în sus.
Întinde compoziția obținută în forma de copt și înfige în ea bucăți de căpșuni. Deasupra compoziției adaugă jumătăți de căpșuni cu partea decupată în jos.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace deliciosul pandișpan cu căpșuni pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească în forma de copt, apoi îl poți transfera pe un platou de servire.
Decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și porționează-l frumos. Familia și prietenii se vor bucura savurând acest desert delicios cu fructe.
Pentru data viitoare, când dorești să prepari un desert cu căpșuni, îți recomandăm rețeta de tort de căpșuni cu glazură oglindă și flori comestibile.