Reclamă

Peltea de gutui. Rețetă de jeleu de gutui, aromat și delicat

Atunci când prepari gem de gutui sau dulceață și îndepărtezi cotoarele de la fructe, nu le arunca. Prepară rețeta de peltea de gutui în care le poți folosi cu succes. Te vor cuceri atât gustul și aroma, cât și textura și culoarea.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 19 octombrie 2023, 5:58

Pelteaua este un fel de jeleu de casă, preparat fără gelatină și fără conservanți. Este unul dintre cele mai fine și rafinate conserve de fructe, pe care o poți prepara cu ușurință acasă. Textura de jeleu se datorează pectinei ce se găsește în căsuța cotoarelor de la gutui. Prin fierberea lor împreună cu zahărul se gelifiază. Compoziția pentru peltea trecută prin sită devine limpede și transparentă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te întrebi cum poți folosi pelteaua, aceasta poate fi consumată la micul dejun, ca și gemul sau dulceața. Dar va fi foarte utilă și la decorarea torturilor sau a prăjiturilor. Va aduce acestora un adevărat spectacol de culoare și savoare.

Înainte de a prepara pelteaua, îți recomandăm să prepari și rețeta de dulceață de gutui tăiate în cuburi, foarte gustoasă și aromată. Îți vor rămâne cotoarele, pe care le vei folosi la rețeta de peltea pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Peltea de gutui – Ingrediente

  • 1 kg de gutui necurățate
  • 1 kg de zahăr tos
  • 3 litri de apă
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețetă de jeleu din gutui – Mod de preparare

Mai întâi pregătești gutuile care necesită spălare din abundență și frecare cu partea abrazivă a buretelui de vase, pentru a îndepărta tot puful de pe coaja gutuilor. Le clătești bine și le ștergi.

Înainte de a secționa gutuile, pregătește o cratiță mare în care amesteci 3 litri de apă și sucul de la o lămâie. Apoi, feliază gutuile pe rând și adaugă-le imediat în cratița cu apă. Astfel vei evita oxidarea acestora.

Nu îndepărta sâmburii pentru că și aceștia ajută la gelifierea jeleului. Atât sâmburii gutuilor, cât și căsuțele și cotoarele lor, conțin pectină.

Reclamă

Cum prepari rețeta de peltea de gutui

Aprinde aragazul și așază cratița cu gutuile deasupra flăcării. Fierbe ingredientele la foc de intensitate mică, până când lichidul se reduce la jumătate din cantitatea inițială.

Așază o sită mare într-o altă cratiță, iar în sită așază un tifon curat, împăturit în două. Strecoară gutuile de lichid prin sita cu tifon. Lasă lichidul să se scurgă lent, pentru a nu se tulbura. Când au rămas doar bucățile de gutui în tifon, strânge tifonul în jurul lor și presează-le ușor, pentru a beneficia de tot sucul din ele. Apoi, lasă lichidul să se limpezească timp de aproximativ o oră.

Adaugă zahărul peste lichidul limpezit și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă. Lasă pelteaua de gutui să fiarbă până când se reduce consistent și capătă textură de jeleu. Pe parcursul fierberii, ca și în cazul rețetei de gem de gutui se va forma spumă deasupra, pe care o vei îndepărta cu o sită.

Nu fierbe delicioasa peltea de gutui în exces, pentru a nu i se degrada culoarea. Cu cât va fierbe timp mai îndelungat, cu atât culoarea va deveni mai închisă.

Între timp, sterilizează și borcanele împreună cu capacele din dotare. Umple-le cât sunt fierbinți cu pelteaua fierbinte.

Bircane cu peltea de gutui
Pelteaua de gutui se pune fierbinte în borcane sterilizate / Shutterstock

Capsează-le capacele ermetic și acoperă-le cu o pătură mai groasă. Ține borcanele cu jeleu de gutui sub pătură până când sunt bine răcite. Etichetează-le și transferă-le pe raftul din cămară. Mai târziu îți vei răsfăța familia cu așa deliciu garantat.

Descoperă aici cum poți prepara și rețeta pentru jeleu de zmeură, sau gem de zmeură fără semințe!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×