Pelteaua este un fel de jeleu de casă, preparat fără gelatină și fără conservanți. Este unul dintre cele mai fine și rafinate conserve de fructe, pe care o poți prepara cu ușurință acasă. Textura de jeleu se datorează pectinei ce se găsește în căsuța cotoarelor de la gutui. Prin fierberea lor împreună cu zahărul se gelifiază. Compoziția pentru peltea trecută prin sită devine limpede și transparentă.
Dacă te întrebi cum poți folosi pelteaua, aceasta poate fi consumată la micul dejun, ca și gemul sau dulceața. Dar va fi foarte utilă și la decorarea torturilor sau a prăjiturilor. Va aduce acestora un adevărat spectacol de culoare și savoare.
Înainte de a prepara pelteaua, îți recomandăm să prepari și rețeta de dulceață de gutui tăiate în cuburi, foarte gustoasă și aromată. Îți vor rămâne cotoarele, pe care le vei folosi la rețeta de peltea pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Peltea de gutui – Ingrediente
- 1 kg de gutui necurățate
- 1 kg de zahăr tos
- 3 litri de apă
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de jeleu din gutui – Mod de preparare
Mai întâi pregătești gutuile care necesită spălare din abundență și frecare cu partea abrazivă a buretelui de vase, pentru a îndepărta tot puful de pe coaja gutuilor. Le clătești bine și le ștergi.
Înainte de a secționa gutuile, pregătește o cratiță mare în care amesteci 3 litri de apă și sucul de la o lămâie. Apoi, feliază gutuile pe rând și adaugă-le imediat în cratița cu apă. Astfel vei evita oxidarea acestora.
Nu îndepărta sâmburii pentru că și aceștia ajută la gelifierea jeleului. Atât sâmburii gutuilor, cât și căsuțele și cotoarele lor, conțin pectină.