Pizza Calzone este o altă specialitate de pizza italiană, care își are originea în Napoli. Aceasta se diferențiază de celelalte prin forma ei ca un sandviș preparat din aluat în loc de felii de pâine.
Aluatul se prepară asemănător cu aluatul clasic de pizza, iar umplutura o poate alege fiecare după propriul gust. Poți opta pentru pizza cu șuncă și cașcaval, pentru pizza cu legume sau sau pentru alte combinații de ingrediente.
Descoperă aici și o rețetă de pizza cu ciuperci și ardei, simplă, delicioasă și de post. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu pizza sub formă de sandviș.
Pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella – Ingrediente
Ca și în cazul rețetei clasice de pizza și pentru pizza sandviș ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură.
Aluat pentru două pizza Calzone cu diametru de 34 cm:
- 500 gr făină
- 25 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr uscată)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 300 ml apă caldă.
Pentru umplutură:
- 250 gr sos de roșii pentru pizza
- 350 gr ciuperci
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- sare și piper
- puțin busuioc verde
- 300 gr mozzarella
- puțin oregano uscat
- 1 ou pentru uns aluatul.
Pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella – Mod de preparare
Mai întâi, vei prepara aluatul pentru pizza, care necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de dospire. Înainte de acest pas, pregătește făina și drojdia.
Trece făina prin sită într-un bol de frământare, iar în alt bol mai mic, amestecă drojdia cu zahărul și puțină apă caldă, până la lichefiere. Formează un loc adânc în mijlocul făinii și pune acolo maiaua de drojdie. Acoperă bolul cu un ștergar curat și lasă-l la temperatura camerei timp de 10 minute sau până când încep să apară mici bule de aer la suprafață.
Cum prepari aluatul pentru pizza
Peste făina de pe marginile bolului presară sarea. Apoi, începe să amesteci ingredientele din bol, turnând câte puțină apă caldă peste ele. După ce ai adăugat toată apa, adaugă și cele 4 linguri de ulei extravirgin de măsline.
Frământă aluatul pentru pizza mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină, până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Pune din nou aluatul în bol și crestează-l ușor la suprafață, în formă de cruce. Acoperă bolul cu o folie alimentară sau cu un ștergar curat. lasă-l la temperatura camerei pentru a se dospi aluatul, timp de 40-50 de minute.
Descoperă și rețeta clasică de aluat pentru pizza.
Pregătește umplutura pentru pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella
Curăță ciupercile de impurități, șterge-le bine cu prosoape de hârtie umezite și taie-le în felii grosiere. Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Pune-le la călit într-o tigaie cu ulei încins. Presară puțină sare și piper peste ele. Adaugă și câteva frunze de busuioc și prepară ciupercile până când se pătrund ușor. Amestecă-le cu o spatulă pentru a se pătrunde uniform. După preparare pune-le într-o sită și lasă-le să se scurgă de grăsime.
Cum formezi și coci pizza Calzone
După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în două părți egale. Întinde pe rând cele două părți de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul cât al formei de copt (34-35 cm).
Unge foile de aluat pe câte o jumătate cu sosul de roșii. Presară oregano peste sos, apoi adaugă ciupercile. Peste ciuperci presară mozzarella și îndoaie partea de aluat neunsă peste umplutură. Sigilează bine marginile aluatului pentru a nu ieși umplutura din interior. Transferă pizza Calzone cu ciuperci și mozzarella în tavă.
Unge suprafața aluaturilor cu ou bătut și coace cele două pizza la 200 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute.
Te poți bucura de ele calde sau reci, servite simple sau glazurate cu ketchupul preferat.
Printre rețetele de pizza pe care ți-ai propus să le mai prepari, mai adaugă și rețeta de rețeta de Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe.