Aluat pentru pizza: rețetă inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver

Dacă dorești să-i răsfeți pe cei dragi cu o pizza delicioasă, îți oferim o rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver.

Publicat: 7 mai 2021, 14:27
Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:43

Pizza este unul dintre cele mai populare preparate italiene, îndrăgită de toți gurmanzi. Poate fi preparată în diferite moduri și este întotdeauna delicioasă și sățioasă.

Pentru reușita unei pizza, indifferent de toppingul ales, cel mai important pas este pregătirea aluatului. Iată câteva reguli de bază pentru reușita aluatului de pizza:

  • ca și la rețeta de cozonac, toate ingredientele vor fi aduse la temperatura camerei;
  • pentru reușita dospirii aluatului, în maiaua de drojdie se va adăuga și puțin zahăr;
  • apa folosită la pregătirea drojdiei trebuie să fie caldă, nu fierbinte;
  • Un amănunt foarte important este ca sarea să nu intre in contact direct cu drojdia, pentru că va diminua procesul de dospire
  • după frământare, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent;
  • vasul cu aluat se acoperă cu un ștergar de bucătărie ușor umezit cu apă fierbinte, pentru a se dezvolta aluatul mai rapid;
  • consistența aluatului nu va fi foarte fermă, ca la pâine, ci ușor lipicioasă.

Îți oferim mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru reușita aluatului de pizza.

Rețetă de aluat pentru pizza – Ingrediente

  • 400 gr făină
  • 100 gr griș
  • 1/2 lingură sare de mare
  • 7 gr drojdie uscată, sau 20 gr drojdie proaspătă
  • 1/2 lingură de zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 325 ml apă călduță

Aluat pentru pizza – Mod de preparare

Incepe prin a pregati maiaua de drojdie. Pune drojdia într-un bol, adaugă zahărul și amestecăle cu apă călduță până se lichefiază. Lasă compoziția obținută soă se odihneasca pentru 10 minute. Vei ști că drojdia este activată atunci când apar bulede aer la suprafața compoziției.

Cerne făina într-un vas, de două ori pentru a fi aerată. Amestecă făina cu grișul și sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo maiaua activată. Picură uleiul în timp ce amesteci drojdia cu făina. Poți folosi chiar și robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca. Când aluatul este omogen, transferă-l pe masa presărată cu făină. Trece mâinile prin făină și mai frământă puțin aluatul și pe masa de lucru.

Aluatul de pizza se frământă pe masa presărată cu făină / Shutterstock

Pune-l înapoi în vas și acoperă-l cu un ștergar umezit cu apă fierbinte. Lasă-l la dospit, la loc cald și ferit de curent, până își dublează volumul.

Aluat de pizza dospit, pe un blat de lemn, alături de ingredientele pentru topping / Shutterstock

Pentru reușita unui blat de pizza mai pufos și bun, poți lăsa aluatul la dospit peste noapte, în frigider.

Cum modelezi aluatul pentru pizza

Împarte aluatul pregătit după această rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver în două părți egale. Modelează-le sub forma unor bile, apoi aplatizează-le și întinde-le în foi subțiri, circulare, cu sucitorul de aluaturi.

Aluat de pizza întins cu sucitorul de aluaturi / Shutterstock

Când transferi aluatul în tava de pizza, ai grijă ca marginile sa fie puțin mai groase decât restul aluatului.

Marginile aluatului trebuie să fie puțin mai groase decât interiorul aluatului / Shutterstock

Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă aluatul din loc în loc înainte de a așeza peste el ingredientele pentru topping.

Acum, doar trebuie să ungi blatul cu sos de roșii și să adaugi ingredientele pentru topping, în funție de preferințe.

Iar dacă ești în pană de idei, îți recomandăm o interesantă rețetă de pizza cu dovlecei și somon afumat.

În speranța că ți-am stârnit pofta pentru pizza, îți dorim spor la preparat rețetă de aluat pentru pizza, inspirată din bucătăria lui Jamie Oliver!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI