Prunele fac parte din topul celor mai îndrăgite fructe, pentru gustul lor deosebit. Dar, pe lângă gustul delicios, acestea au și o serie de beneficii asupra sănătății organismului.
Cura cu prune în sezonul coacerii acestora este recomandată de specialiști pentru că ele au un număr redus de calorii, dar sunt bogate în fibre și nutrienți. Au un conținut ridicat de vitamina A și E, acid folic, fosfor, magneziu si complexul de vitamine B.
Din prune poți prepara o multitudine de rețete culinare atât din categoria deserturilor cât și a felurilor principale. Cea mai populară dintre acestea este rețeta de gem de prune. Gemul de prune este nelipsit din cămările românilor. Este delicios atât servit la micul dejun cât și inclus în diferite deserturi.
Dacă nu l-ai preparat încă, îți recomandăm să încerci rețeta clasică de gem de prune aromat. Iar dacă dorești un gem mai fin și mai dens, încearcă rețeta de marmeladă de prune.
Mai jos îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari pentru plăcinta bunicii cu prune.
Plăcintă cu prune ca la bunica – Ingrediente
Ca pentru orice rețetă de plăcintă și pentru cea cu prune sunt necesare ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Sunt ingrediente simple și foarte accesibile tuturor.
Pentru aluat de plăcintă:
- 1 ou;
- 200 gr unt;
- 200 ml lapte;
- 100 gr zahăr;
- 550 gr făină;
- 20 gr drojdie proaspătă;
- un praf de sare.
Pentru umplutură:
- 750 gr prune;
- 50 gr zahăr vanilinat;
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară;
- 2-3 linguri de griș.
Rețeta bunicii de plăcintă cu prune – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă, care necesită frământare și un timp de dospire.
Cum prepari aluat pentru plăcintă
Ia un bol mare și trece făina prin sită direct în el. În alt bol, mai micuț, pune drojdia sfărâmată și o linguriță de zahăr. Adaugă 2-3 linguri de lapte cald și amestecă până când drojdia și zahărul sunt diluate. Adaugă și o linguriță de făină pentru consistență și acoperă bolul cu un prosop. Lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute, la loc cald.
În bolul cu făină, creează o adâncitură la mijloc și pune drojdia activată. Amestecă untul moale cu zahărul și oul și adaugă-le în bolul cu făină și drojdie. Toarnă în fir subțire și restul de lapte cald, în timp ce amesteci bine toate ingredientele din vas. Frământă aluatul pentru plăcintă în bol până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai necesită.
Acoperă din nou bolul cu un prosop și lasă-l la dospit 45-50 de minute.
Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește prunele. Spală prunele, șterge-le și taie-le în jumătăți, îndepărtează sâmburii, apoi mai taie-le odată.
Cum montezi și coci delicioasa plăcintă cu prune ca la bunica
Pune hârtie de copt în tava mare a aragazului. Împarte aluatul în două părți. Întinde prima parte de aluat cât dimensiunea tăvii, pe masa presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi și transferă aluatul în tavă. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.
Așază sferturile de prune peste aluat, cu decupajul în sus.
Vezi mai multe imagini cu plăcinta în GALERIA FOTO!
Presară peste prune scorțișoara, zahărul vanilinat și grișul. Grișul are rolul de a absorbi sucul prunelor rezultat în timpul tratamentului termic.
Acoperă prunele cu a doua foaie de aluat și coace plăcinta cu prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.
Și dacă ți-am deschis apetitul pentru plăcinte cu fructe, îți oferim și o rețetă simplă și cu puține calorii de plăcintă cu mere fără zahăr.