Fiecare dintre metodele postului intermitent funcționează, totul depinde de fiecare persoană în parte și de starea de sănătate a acesteia.
Postul intermitent: șase metode cu principiile lor
Sunt mai multe metode ale postului intermitent. Înainte de a începe însă una dintre ele, discută cu medicul care îți știe istoricul și fă un set de analize pentru a fi sigură că o dietă nu îți va afecta buna funcționare a organismului, scrie healthcare.com.
Metoda 16/8
Metoda 16/8 implică post în fiecare zi timp de aproximativ 16 ore și permite consumul de alimente doar timp de 8 ore. În „fereastra de mâncare” poți avea două sau trei mese. Această metodă este cunoscută și sub numele de protocolul Leangains și a fost făcută cunoscută de expertul în fitness Martin Berkhan. Această metodă se poate ține foarte ușor pentru că pur și simplu înseamnă să nu mai consumi nimic după cină și să sari peste micul dejun.
De exemplu, dacă ai ultima masă la ora 20.00, nu trebuie să mai mânânci nimic până la prânz a doua zi. Pentru a trece mai ușor peste masa de dimineață, poți bea apă, consumă cafea și alte băuturi fără calorii. Este foarte important să mănânci în primul rând alimente sănătoase în timpul celor 8 ore pentru a avea rezultatele dorite. Această metodă nu va funcționa dacă mănânci multe alimente procesate sau un număr excesiv de calorii. Face parte din postul intermitent, trebuie să vezi dacă e potrivită pentru tine.
Metoda 5:2
Dieta 5:2 presupune să mănânci ceea ce mănânci în mod obișnuit 5 zile pe săptămână și restricționarea aportului de calorii la 500-600 pentru 2 zile pe săptămână. Această dietă se mai numește și Fast Diet și a fost făcută cunoscută de jurnalistul britanic Michael Mosley.
În zilele de post, se recomandă femeilor să mănânce 500 de calorii, iar bărbaților 600.