Reclamă

Postul intermitent: metode și beneficii pentru sănătate

Postul intermitent a câștigat din ce în ce mai multă popularitate printre persoanele care doresc să slăbească. Studiile despre această dietă spun că poate ajuta la pierderea în greutate, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a metabolismului și chiar prelungește durata de viață.

Publicat: 9 noiembrie 2021, 6:25

Fiecare dintre metodele postului intermitent funcționează, totul depinde de fiecare persoană în parte și de starea de sănătate a acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Postul intermitent: șase metode cu principiile lor

Sunt mai multe metode ale postului intermitent. Înainte de a începe însă una dintre ele, discută cu medicul care îți știe istoricul și fă un set de analize pentru a fi sigură că o dietă nu îți va afecta buna funcționare a organismului, scrie healthcare.com.

Metoda 16/8

Metoda 16/8 implică post în fiecare zi timp de aproximativ 16 ore și permite consumul de alimente doar timp de 8 ore. În „fereastra de mâncare” poți avea două sau trei mese. Această metodă este cunoscută și sub numele de protocolul Leangains și a fost făcută cunoscută de expertul în fitness Martin Berkhan. Această metodă se poate ține foarte ușor pentru că pur și simplu înseamnă să nu mai consumi nimic după cină și să sari peste micul dejun.

De exemplu, dacă ai ultima masă la ora 20.00, nu trebuie să mai mânânci nimic până la prânz a doua zi. Pentru a trece mai ușor peste masa de dimineață, poți bea apă, consumă cafea și alte băuturi fără calorii. Este foarte important să mănânci în primul rând alimente sănătoase în timpul celor 8 ore pentru a avea rezultatele dorite. Această metodă nu va funcționa dacă mănânci multe alimente procesate sau un număr excesiv de calorii. Face parte din postul intermitent, trebuie să vezi dacă e potrivită pentru tine.

Reclamă

Metoda 5:2

Dieta 5:2 presupune să mănânci ceea ce mănânci în mod obișnuit 5 zile pe săptămână și restricționarea aportului de calorii la 500-600 pentru 2 zile pe săptămână. Această dietă se mai numește și Fast Diet și a fost făcută cunoscută de jurnalistul britanic Michael Mosley.

În zilele de post, se recomandă femeilor să mănânce 500 de calorii, iar bărbaților 600.

Reclamă

De exemplu, poți mânca normal în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de joi și de luni. În aceste două zile consumi mese mici de 250-300 de calorii. De-a lungul timpului s-a dovedit că dieta 5:2 este eficientă și ajută la pierderea în greutate.

Metoda Eat Stop Eat

Eat Stop Eat implică un post de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână. Această dietă a fost făcută cunoscută de expertul în fitness Brad Pilon. Dacă de exemplu nu mai mănânci nimic după cină până a doua zi la cină, acest lucru înseamnă o zi de post complet.

Apa, cafeaua și alte băuturi fără calorii sunt permise în timpul postului, dar nu sunt permise alimente solide. În zilele în care consumi alimente, trebuie însă să ai o alimentație obișnuită, bazată pe alimente sănătoase. Dezavantajul acestei metode este că un post de 24 de ore e uneori dificil de ținut. Începe cu pași mici și ține post 14-16 ore, iar apoi crește numărul de ore.

Post în zile alternative

În postul cu zile alternative, postești cam o dată la două zile. Există mai multe versiuni ale acestei metode. Unele dintre ele permit aproximativ 500 de calorii în zilele de post.

Cu toate acestea, studiile au demonstrat de-a lungul timpului că postul în zile alternative nu a fost mai eficient la pierderea în greutate decât dacă adopți o dietă restrictivă de calorii. Un post complet o dată la două zile poate este o metodă extremă, așa că nu este recomandat persoanelor cu probleme de sănătate sau celor care nu au mai ținut până acum diete.

Dieta Warrior

Acest regim alimentar a fost făcut cunoscut de expertul în fitness Ori Hofmekler. Aceasta implică consumul unor cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și consumul unei mese uriașe noaptea. Practic, postești toată ziua și ai voie să consumi noaptea, timp de 4 ore, mâncarea pe care o dorești.

Dieta Warrior a fost una dintre primele diete care a inclus o formă de post intermitent. Alegerile alimentare ale acestei diete sunt destul de asemănătoare cu cele ale dietei paleo. În mare parte alimente întregi, neprocesate.

Sărirea spontană a meselor

Nu trebuie să adopți un plan ghidat al postului intermitent pentru a pierde în greutate. O altă opțiune este să sari peste mese din când în când, cum ar fi atunci când nu îți este foame sau ești prea ocupată pentru a găti sau a mânca. Așa cum am spus mai sus, fiecare organism funcționează diferit.

Sunt persoane care mănâncă la câteva ore pentru că nu suportă senzația de foame sau pentru a nu pierde din masa musculară. Există și oameni care pot sta fără probleme ore întregi nemâncați, vezi în ce categorie te încadrezi, tu te cunoști cel mai bine.

Așadar, dacă într-o zi nu-ți este foame la micul dejun, poți sări peste această masă. Acest lucru înseamnă să consumi alimente sănătoase la prânz sau la cină. Pentru a nu destabiliza oraganismul, ai grijă să ai mese echilibrate în perioadele fără post.

Postul intermitent este un regim alimentar de pierdere în greutate care funcționează pentru unii oameni. Nu are aceleași rezultate pentru toată lumea. Acesta nu este recomandat persoanelor care au tulburări de alimentație sau au alte afecțiuni depistate de medic.

Dacă te-ai hotărâ să ții una dintre metodele postului intermitent, atunci trebuie să ai în vedere calitatea alimentelor consumate. Nu ai voie alimente procesate. Reamintim că înainte de a începe un post intermitent, trebuie să consulți un profesionist din domeniul sănătății.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×