Nu trebuie să aștepți sezonul fructelor proaspete pentru a le include în deserturi. Poți apela, cu succes și la fructele congelate, sau la cele din compot. Găsești în magazinele alimentare, sau chiar în propria cămară o varietate de compoturi perfecte pentru deserturile favorite. Poți folosi compot de cireșe, de afine, sau de struguri. Însă, cele mai des folosite fructe din compot rămân vișinele. Sunt delicioase, sunt aromate, ușor acrișoare, frumos colorate și vor oferi un aspect plăcut deserturilor.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o rețetă de prăjitură cu vișine, de post.
Prăjitură de post cu vișine din compot – Ingrediente
- 350 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 150 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte vegetal de soia sau de migdale
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 100 gr vișine din compot, fără sâmburi
- 30 gr bucăți de ciocolată amăruie
- puțin ulei și făină pentru tava de copt
- zahăr pudră, cu aromă de vanilie, pentru decor
Rețetă de prăjitură cu vișine din compot – Mod de preparare
Pregătește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Unge-i interiorul cu puțin ulei și presară făină. Astfel, prăjitura se va desface frumos de pe pereții tăvii, după coacere. Dacă vrei, poți opta și pentru hârtia de copt.
Înainte de a începe pregătirea compoziției pentru prăjitură cu vișine din compot, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune vișinele din compot la scurs, într-o sită așezată deasupra unui bol. Mai pregătește două boluri pentru amestecarea ingredientelor. În primul bol amestecă ingredientele solide, adică făina cu praful de copt, zahărul pudră și un praf de sare. În al doilea bol amestecă ingredientele lichide: uleiul și laptele vegetal.
Dacă nu ai lapte vegetal, îl poți prepara în casă.
Vezi aici o rețetă de lapte vegetal din migdale, preparat în casă!
Cum prepari aluatul pentru prăjitura de post cu vișine din compot
Toarnă amestecul lichid, treptat, peste ingredientele solide, în timp ce amesteci intens cu un tel, sau cu mixerul. Omogenizează bine compoziția și Întinde-o uniform în tava pregătită. Înfige din loc în loc bucățele de ciocolată amăruie, de post. Deasupra, presară vișinele bine scurse din compot. Nu este nevoie să le înfigi în aluat. Acestea vor pătrunde singure în interiorul aluatului în timpul coacerii prăjiturii.
Pune tava la cuptor și coace prăjitura pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Pentru a fi sigură că este coaptă, poți face testul cu scobitoarea. După ce au expirat cele 35 de minute, scoate tava pe un grătar. Introdu o scobitoare în mijlocul prăjiturii, extrage-o rapid și trece-o printre degete. Dacă scobitoarea este umedă și lipicioasă, prăjitura mai necesită 5-6 minute de coacere.
Lasă prăjitura să se răcească bine înainte de a o porționa.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii în GALERIA FOTO!
Decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Este o prăjitură delicioasă, mai ales savurată alături de o ceașcă de cafea, sau de o ceașcă cu ceai aromat, dimineața.