Rețeta clasică se prepara cu celebra băutură corbogazoasă, de unde și-a dobândit și denumirea. Însă rețeta poate fi adaptată cu suc de portocale proaspăt stors. Acesta este transformat într-un jeleu delicios și frumos colorat, care se combină armonios cu crema de brânză.
Prăjitura poate fi preparată ca desert de weekend, dar se încadrează perfect și pe un platou cu prăjituri festive. Are un aspect deosebit de la cele trei straturi colorate și plăcut aromate.
Încearc-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate mai jos.
Prăjitura Fanta – Ingrediente
Pentru realizarea acestei minunate prăjituri vei prepara un blat de pandișpan cu cacao, o cremă delicioasă de brânză și un jeleu din suc proaspăt de portocale. Împarte lista de ingrediente în funcție de cele trei elemente.
Pentru blat:
- 6 ouă de mărime medie
- 125 gr de zahăr
- 50 ml de ulei
- 80 gr de făină
- 20 gr de cacao
- 5 gr de praf de copt
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru cremă:
- 250 gr de unt cu peste 80 % grăsime
- 150 gr de zahăr
- 500 gr de crema de brânză (Philadelphia sau mascarpone)
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- bucăți de portocală, opțional
- 1 praf de sare.
Pentru jeleu:
- 800 ml de suc proaspăt de portocale
- 150 gr de zahăr
- 60 gr de amidon alimentar.
Prăjitura Fanta – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru blatul prăjiturii, dar înainte de a începe să le amesteci, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 22/32 cm.
Cum prepari blatul cu cacao
Adaugă într-un bol ouăle și un praf de sare. Amestecă ingredientele, folosind un tel sau un mixer, până când rezultă o compoziție spumoasă. Apoi, adaugă zahărul și vanilia și amestecă energic până când compoziția aproape se triplează în volum.
Urmează uleiul, adăugat treptat, în timp ce amesteci continuu. Din acest moment renunță la tel sau la mixer și folosește o spatulă pentru încorporarea următoarelor ingrediente. Amestecă făina cu pudra de cacao și trece amestecul prin sită, deasupra compoziției de ouă. Amestecă cu spatula folosind mișcări circulare, de jos în sus, pentru a menține compoziția aerată.
Întinde compoziția în tava pregătită nivelează-i uniform suprafața. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul prăjiturii pentru 35-40 de minute la 180°C. Între timp, prepară și crema de brânză.
Cum prepari crema și jeleul pentru prăjitura Fanta
Pentru prepararea cremei de brânză, adaugă în bolul mixerului untul moale, zahărul și vanilia. Amestecă ingredientele până când compoziția capătă cremozitate. Apoi încorporează crema de brânză, pe care o adaugi treptat. Opțional, poți adăuga în cremă și bucăți de portocale.
Întinde crema de brânză peste blatul copt și răcit deasupra și niveleaz-o uniform.
Pentru a prepara jeleul de portocale, amestecă zahărul cu amidonul într-o crăticioară. Toarnă sucul de portocale și amestecă până când compoziția devine omogenă. Fierbe compoziția, amestecând intens, până când capătă consistență de jeleu. Lasă jeleul de portocale să se răcorească timp5-6 minute și întinde-l uniform deasupra cremei de brânză.
Pune prăjitura Fanta la rece până când jeleul de portocale devine ferm și se poate porționa perfect prăjitura.
Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu jeleu de fructe, mai poți prepara și rețeta de cheesecake fără coacere cu jeleu de rodie.