Reclamă

Portokalopita. Rețetă de prăjitură grecească cu portocale

Dacă adori aroma portocalelor în deserturi și ești în căutare de rețete savuroase, îți recomandăm să încerci rețeta de de prăjitura grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 5 ianuarie 2024, 6:20

Este o rețetă simplă și delicioasă, care se prepară cu foi subțiri de plăcintă, portocale și iaurt grecesc. Nu lipsesc nici ouăle și nici uleiul. După coacere, prăjitura se însiropează din belșug cu un sirop preparat din portocale. Este foarte aromată și are o textură aerată, pentru că foile de plăcintă se hidratează și se exfoliază, creând goluri care se vor umple cu sirop.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din bucătăria grecească, îți recomandăm să pui pe lista de preparat și rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș, cunoscută și sub denumirea de Galaktoboureko. Până atunci, pentru că este sezonul portocalelor, prepară rețeta de prăjitura grecească cu portocale, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Portokalopita – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei prăjituri de două tipuri de ingrediente: pentru baza prăjiturii și sirop.

Pentru baza prăjiturii:

  • 450 gr foi de plăcintă
  • 6 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 350 gr iaurt grecesc
  • 5 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • coaja rasă de la o portocală
  • miezul de la 2 portocale mari.
Reclamă

Pentru sirop:

  • 500 ml suc proaspăt de portocale
  • coaja rasă de la o portocală
  • 300 ml apă
  • 150 gr zahăr.

Portokalopita – Mod de preparare

Reclamă

Începe cu pregătirea foilor de plăcintă pe care, mai întâi, le lași la decongelat. Apoi așezi hârtie de copt într-o tavă mare și desfaci foile în tavă, cât mai răsfirate. Le lași în tavă la uscat de seara până dimineața, sau 5-6 ore. După uscare le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt.

Cum prepari compoziția pentru prăjitură

Pune ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol și amestecă-le cu un mixer sau cu telul, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, uleiul și iaurtul amestecat cu praful de copt. Omogenizează bine compoziția și adaug-o peste foile de plăcintă din tavă. Lasă foile de plăcintă la hidratat în această compoziție timp de 10-15 minute. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Curăță două portocale în felii și taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale peste compoziția din tavă și apasă-le cu dosul unei linguri, pentru a pătrunde în interior.

Pune tava în cuptor și coace prăjitura grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius sau până este bine rumenită la suprafață.

Prăjitură grecească cu portocale în tava de copt
După coacere și răcire, prăjitura se porționează în tavă și se toarnă sirop peste ea / Shutterstock

Cum prepari siropul pentru prăjitura Portokalopita

Stoarce sucul de la 2 portocale mari amestecă-l într-o crăticioară cu apa, zahărul și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe siropul până când se topește zahărul. Apoi lasă-l la răcit.

Când prăjitura grecească cu portocale este bine răcită, porționeaz-o în tavă și toarnă siropul rece peste ea. Pune-o la frigider până când tot siropul din tavă este bine absorbit de prăjitură.

Porții de portokalopita pe două farfurii, alături de furculițe și o portocală
Prăjitura este foarte aromată și are o textură aerată, pentru că foile de plăcintă se hidratează / Shutterstock

Tot din bucătăria grecească îți mai recomandăm și rețeta de soufra cu zmeură. Este o rețetă de plăcintă grecească cu foi încrețite, acoperite cu o cremă aromată cu lămâie și vanilie și presărată cu zmeură.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×