Este o rețetă simplă și delicioasă, care se prepară cu foi subțiri de plăcintă, portocale și iaurt grecesc. Nu lipsesc nici ouăle și nici uleiul. După coacere, prăjitura se însiropează din belșug cu un sirop preparat din portocale. Este foarte aromată și are o textură aerată, pentru că foile de plăcintă se hidratează și se exfoliază, creând goluri care se vor umple cu sirop.
Tot din bucătăria grecească, îți recomandăm să pui pe lista de preparat și rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș, cunoscută și sub denumirea de Galaktoboureko. Până atunci, pentru că este sezonul portocalelor, prepară rețeta de prăjitura grecească cu portocale, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Portokalopita – Ingrediente
Ai nevoie pentru prepararea acestei prăjituri de două tipuri de ingrediente: pentru baza prăjiturii și sirop.
Pentru baza prăjiturii:
- 450 gr foi de plăcintă
- 6 ouă
- 100 gr zahăr
- 350 gr iaurt grecesc
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o portocală
- miezul de la 2 portocale mari.
Pentru sirop:
- 500 ml suc proaspăt de portocale
- coaja rasă de la o portocală
- 300 ml apă
- 150 gr zahăr.