Reclamă

Plăcintă grecească cu lapte și griș. Galaktoboureko

Pentru momentele în care dorești să prepari o rețetă simplă, dar delicioasă de desert, pune pe listă rețeta de plăcintă grecească cu lapte și griș, cunoscută și sub denumirea de Galaktoboureko.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 25 mai 2023, 6:12

Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe pentru a prepara un astfel de desert. În plus, plăcinta te va purta cu nostalgie pe meleagurile copilăriei, atunci când vei simți gustul cremei de griș cu lapte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetele de preparate grecești cuceresc atât prin gust, cât și prin simplitatea ingredientelor, dar și a modului de preparare. Una dintre rețetele grecești pe care care te provocăm s-o testezi este rețeta de plăcintă cu portocale: Portokalopita. Este un desert foarte aromat, ideal pentru zilele caniculare, servit rece, de la frigider.

Mai jos îți oferim și rețeta plăcintei grecești Galaktoboureko detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Reclamă

Plăcintă grecească cu lapte și griș – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei plăcinte de câteva ingrediente de bază, ingrediente pentru cremă și pentru sirop.

Ingrediente pentru baza plăcintei:

  • 1 pachet cu foi de plăcintă
  • 200 gr unt.

Pentru crema de griș cu lapte:

  • 1500 ml lapte
  • 200 gr griș
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 3 ouă
  • coaja de la 1 portocală
  • coaja de la 1 lămâie.
Reclamă

Pentru sirop:

  • 200 gr zahăr
  • 250 ml apă
  • sucul proaspăt de la o portocală
  • sucul proaspăt de la o lămâie
  • 1 linguriță cu extract de vanilie.

Plăcintă grecească cu lapte și griș – Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea cremei de griș cu lapte, care necesită un timp de fierbere, un timp de răcire și apoi amestecarea ingredientelor. Între timp, lași foile de plăcintă să se decongeleze la temperatura camerei.

Dacă timpul îți permite, poți prepara și aluatul pentru foile de plăcintă acasă, a cărei rețetă o poți descoperi aici.

Cum prepari crema de griș cu lapte

Pune într-o cratiță laptele cu grișul și amestecă-le. Apoi, adaugă 100 gr de zahăr, untul și așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Amestecă continuu în timp ce fierbe compoziția de griș. Las-o să fiarbă timp de 15 minute sau până când aceasta va avea textura unei budinci mai cremoase. La final de fierbere, adaugă extractul de vanilie.

Stinge focul și lasă crema de griș să se răcească timp de 10 minute.

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele restul de zahăr și cojile răzuite de la o portocală și de la o lămâie. Amestecă bine aceste ingrediente până când zahărul este diluat și încorporează amestecul în compoziția de griș răcită.

Descoperă și o rețetă de prăjitură de post cu suc de roșii și cremă de griș.

Cum formezi și coci plăcintă grecească cu lapte și griș

Împarte foile de plăcintă în două grupuri și unge foile între ele cu unt topit. Tot cu unt topit vei unge și baza unei forme de copt cu laturile de aproximativ 25/25 cm. Așază în tava unsă primul grup de foi.

Peste acestea întinde crema de griș, iar peste cremă așază al doilea grup de foi. Unge și foile de deasupra cu unt topit și pune tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.

Între timp, fierbe și siropul. Adaugă într-o cratiță apa, sucul de portocală, sucul de lămâie și zahărul. Fierbe aceste ingrediente pe flacăra aragazului, la foc mediu, timp de 5 minute. După stingerea focului, adaugă extractul de vanilie.

După ce s-a copt delicioasa plăcintă grecească cu lapte și griș, scoate-o din cuptor și las-o să se răcorească timp de 15 minute. Apoi, poți turna tot siropul peste ea. Las-o la rece să se hidrateze bine cu siropul respectiv, apoi o poți porționa și savura cu poftă.

Galaktoboureko porționată în tavă
Plăcinta grecească se însiropează după coacere și temperare / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×