Blatul prăjiturii se prepară dintr-un aluat fraged cu multe gălbenușuri și unt. Albușurile se folosesc deasupra blatului, transformate într-o bezea densă cu multe nuci. Între blat și bezeaua cu nuci se adaugă un strat consistent dintr-un gem acrișor și aromat.
Cel mai potrivit gem pentru această delicioasă prăjitură este gemul de caise.
O altă rețetă de prăjitură cu gem de caise, foarte apreciată în toate bucătăriile lumii este rețeta de prăjitură Greta Garbo, întâlnită și sub denumirea de Jerbo sau Gerbeaud. O poți încerca și tu, dar până atunci, testează rețeta prăjiturii Figaro, pe care ți-o oferim detaliată în cele ce urmează.
Prăjitura Figaro – Ingrediente
Pentru că prăjitura se compune din trei straturi, împarte lista de ingrediente în funcție de acestea. Ai nevoie de ingrediente pentru aluatul prăjiturii, umplutură și bezeaua cu nuci.
Pentru aluatul fraged:
- 300 gr unt cu 82% grăsime
- 100 gr zahăr
- 6 gălbenușuri (ouă medii)
- 1 vârf cuțit cu sare
- 525 gr făină
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet.
Pentru bezeaua cu nucă:
- 6 albușuri
- 100 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilat
- 200 gr nucă măcinată fin
- 1 vârf cuțit cu sare.
Pentru umplutură:
- 800 gr gem de caise,
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară – opțional.
Rețeta pentru prăjitura Figaro – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged, care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și un alt timp de relaxare la rece. În acest interval de timp poți pregăti bezeaua cu nucă. Aceasta se coace în același timp cu blatul și cu stratul de gem.
Cum prepari aluatul fraged
Pune gălbenușurile într-un bol, adaugă un praf de sare și amestecă-le puțin pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și amestecă energic până când obții o compoziție deschisă la culoare și cu textură spumoasă. Adaugă untul rece, tăiat în cubulețe și bicarbonatul de sodiu diluat în suc de lămâie, sau oțet.
Trece făina prin sită într-un bol mai mare și creează un loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo compoziția de mai sus și amestecă bine totul, până când obții un aluat ușor nisipos. Împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l la rece pentru 20 de minute.
Cum prepari bezeaua cu nucă și coci prăjitura Figaro
Înainte de a pregăti bezeaua, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă de 30/40 cm.
Presară un praf de sare peste albușurile rămase de la cele șase gălbenușuri adăugate în aluat. Apoi introdu mixerul în ele și amestecă până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat cele două tipuri de zahăr și amestecă energic până când obții o bezea consistentă.
Încorporează treptat nuca măcinată mai grosier, cu ajutorul unei spatule.
Pentru a forma și coace prăjitura Figaro, întinde aluatul fraged în tavă și unge-l cu un strat generos de gem. Opțional, poți adăuga în gem și pudră de scorțișoară.
Peste stratul de gem întinde bezeaua cu nucă și pune tava în cuptorul încălzit. Coace delicioasa prăjitură pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi las-o să se răcească bine, pentru a se putea porționa frumos.
Descoperă și rețeta de prăjitură Pani Walewska sau Doamna Waleaska, care se prepară dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite.