Rețeta se prepară din foi de aluat, umplute cu gem de fructe și nucă și glazurată cu un strat generos de ciocolată. Denumirea provine de la o cofetărie din Budapesta, Café Gerbeaud. Se spune că actrița Greta Garbo a vizitat această cofetărie și i-a plăcut în mod deosebit prăjitura.
Indiferent care este denumirea prăjiturii, merită preparată pentru că este delicioasă, spornică și aspectuoasă. Se încadrează perfect și pe un platou cu prăjituri festive. Prepar-o și tu inspirându-țe după rețeta noastră pe care ți-o oferim mai jos.
Prăjitura Greta Garbo – Ingrediente
Prăjitura se compune din trei elemente: foi din aluat cu drojdie, umplutură și glazură.
Împarte ingredientele în funcție de aceste elemente pentru a-ți ușura munca.
Urmărește mai jos fiecare pas de preparare. Nu uita că această prăjitură este perfectă pentru platoul festiv cu părjituri.
Descoperă cum poți să-i impresionezi pe cei dragi cu rețeta aceasta simplă și ușoară.
Pentru aluat:
- 2 ouă de mărime medie
- 100 gr de zahăr pudră
- 200 gr de unt gras
- 250 gr de smântână grasă
- 600 gr de făină
- 25 gr de drojdie proapătă
- un vârf de linguriță cu sare
- 1 lingură cu coajă de lămâie răzuită.
Pentru umplutură:
- 450 gr de gem acrișor de fructe
- 100 gr de zahăr tos
- 250 gr de nuci măcinate.
Pentru glazură:
- 125 gr de zahăr
- 100 ml de apă
- 50 gr de cacao
- 50 gr de unt.
Prăjitura Greta Garbo – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului pentru foile prăjiturii.
Pune drojdia și zahărul într-un bol mare și amestecă-le până la lichefiere. Adaugă untul moale și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi adaugă, pe rând, cele două ouă, omogenizând bine compoziția după fiecare. Adaugă smântâna, sarea și coaja de lămâie.
La final încorporează făina și frământă un aluat compact și nelipicios, dar nu foarte ferm. Acoperă aluatul cu un ștergar și lasă-l la dezvoltat pentru 15-20 de minute.
Cum montezi și coci prăjitura Jerbo
Împarte aluatul în 4 părți egale. Întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie de dimensiunile unei tăvi cu laturile aproximative de 25×30 cm. Presară puțină făină peste foi și pe sucitor pentru a nu se lipi când le transferi în tavă.
Transferă prima foaie de aluat în tava unsă cu ulei și pudrată cu făină, sau căptușită cu hârtie de copt. Întinde peste foaia de aluat o parte din gem, presară nuci macinate și zahăr. Adugă a doua foaie de aluat și continuă cu gem și nuci. Repetă straturile până la ultima foaie de aluat. Aceasta va rămâne simplă.
Pune tava la cuptor și coace prăjitura Jerbo pentru 45-50 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine rumenită ultima foaie de aluat.
După coacere, lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi răstoarn-o pe un suport de lemn.
Prepară glazura de cacao pentru prăjitura Greta Garbo
Pune într-o crăticioară zahărul, pudra de cacao și apa. Fierbe ingredientele timp de 5 minute amestecându-le pentru a nu se arde. Stinge focul, adaugă untul și amestecă până când acesta se topește și se încorporează în compoziție. Lasă glazura de cacao să se răcească apoi întinde-o uniform peste prăjitură.
Pune prăjitura la frigider și las-o acolo câteva ore, pentru a o putea porționa frumos.
Tot din categoria rețetelor de prăjituri delicioase, spectaculoase și spornice îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Carpați.