Prăjiturile cu fructe sunt foarte adorate vara, pentru că oferă o explozie de arome și culori. Tot ce trebuie să faci este să-ți lași imaginația liberă să creeze deserturi cu aspect de tablouri pline de texturi și culori. Un desert este perfect atunci când atrage în mod egal și papilele și privirile.
Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un astfel de desert aromat și colorat.
Prăjitura Vis de vară – Ingrediente
Ai nevoie pentru această prăjitură de trei tipuri de ingrediente: pentru blat de pandișpan, ce constituie baza prăjiturii, pentru crema de vanilie și pentru decorul din fructe.
Descoperă mai jos ingredientele necesare.
Pentru blat de pandișpan:
- 4 ouă + 2 albușuri
- 150 gr de zahăr
- 175 gr de făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru crema de vanilie:
- 2 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 500 ml lapte
- 150 gr făină
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu extract de vanilie
- 100 gr unt cu 82% grăsime.
Pentru decorul din fructe:
- căpșuni
- afine
- mure
- zmeură
- portocale
- ananas
- struguri
- kiwi
- 1 plic de tort gelee
- 250 ml apă
- 50 gr zahăr.
Prăjitura Vis de vară – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului de pandișpan care va conține și 2 albușuri în plus, față de rețeta clasică. Adaugi aceste albușuri deoarece rămân în urma folosirii gălbenușurilor la cremă.
Cum prepari blatul de pandișpan
Pregătește o tavă pătrată de 25/25 cm sau una dreptunghiulară de 20/30 cm, în care așezi hârtie de copt. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Adaugă și cele două albușuri în plus. Presară sare peste ele și amestecă-le folosind un tel sau mixerul, până când devin spumoase. Adaugă zahărul puțin câte puțin, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat când obții o bezea foarte fermă. Îndepărtează mixerul și folosește în continuare o spatulă. Adaugă pe rând gălbenușurile în bezeaua de albușuri. Amestecă ușor compoziția, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a îngloba cât mai mult aer în ea. Apoi, adaugă câte puțin din făina trecută prin sită și încorporeaz-o în compoziție folosind aceleași mișcări circulare de jos în sus.
Întinde compoziția de pandișpan în forma de copt și niveleaz-o uniform la suprafață. Introdu tava în cuptor și coace blatul de pandișpan pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi îl lași să se răcească în tavă, după care îl vei scoate pe un platou.
Cum prepari crema pentru prăjitura Vis de vară
Amestecă într-o crăticioară cele două gălbenușuri cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina, laptele și vanilia și omogenizează amestecul. Apoi așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe crema de vanilie amestecând continuu pentru a nu se lipi.
Când devine consistentă ca o budincă, stinge focul și adaugă vanilia. Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. După răcire, adaugă untul moale și omogenizează bine crema.
Întinde crema de vanilie în strat uniform peste blatul de pandișpan răcit. Deasupra cremei adaugă în rânduri fructele, așezându-le frumos în funcție de culori.
Încălzește apa cu zahărul, adaugă gelatina( tort gelee) și amestecă pentru diluarea acesteia. Lasă jeleul să se mai tempereze și toarnă-l peste fructe. Acesta va oferi un aspect lucios fructelor.
Și dacă vei mai dori să prepari o altă rețetă de prăjitură cu multe fructe, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură fără coacere cu iaurt și fructe de pădure.