Blatul prăjiturii iese pufos, ca un burete, iar copt în formă rotundă poate fi folosit și ca blat de tort. Nu ai nevoie de ingrediente multe pentru a prepara o astfel de prăjitură, iar montarea ei sub în această formă se face extrem de simplu. După coacere poți decora prăjitura cu zahăr pudră sau o poți glazura cu ciocolată. Însă, va arăta frumos și simplă pentru a se observa dungile care o fac să fie atât de specială.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de chec simplu și economic, marmorat cu pudră de cacao, iar mai jos, îți oferim lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru rețetă de prăjitură marmorată.
Prăjitura Zebra – Ingrediente
- 4 ouă de mărime medie
- 150 gr de zahăr
- 100 ml de ulei
- 225 gr de făină
- 20 gr de cacao
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 1 praf sare.
Rețetă de prăjitură marmorată – Mod de preparare
Ia două boluri pentru mixer și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară un praf de sare peste albușuri și unul peste gălbenușuri. Lasă albușurile să se odihnească 10 minute la temperatura camerei, pentru a se amesteca mai bine și a asigura reușita unei bezele ferme.
După scurgerea celor 10 minute, amestecă albușurile cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă zahărul treptat, în timp ce amesteci energic. Te oprești când obții o bezea fermă.
Amestecă gălbenușurile cu sarea pentru a le intensifica culoarea. Adaugă uleiul peste ele și omogenizează cu atenție compoziția pentru a nu o transforma în maioneză.
Cu ajutorul unei spatule, amestecă bezeaua de albușuri cu gălbenușurile amestecate cu ulei. Trece făina prin sită și adaugă treptat 200 gr în compoziția de mai sus.
Cum montezi și coci prăjitura Zebra
Împarte compoziția pentru prăjitură în două părți egale. Într-o parte adaugă pudra de cacao și esența de rom. În a doua parte, adaugă cele 25 gr de făină rămase și esența de vanilie. Omogenizează ușor cele două compoziții, apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune hârtie de copt într-o formă rotundă cu diametrul de 30 cm sau într-o tavă clasică cu laturile de 20/30 cm. Folosește 2 linguri pentru a distribui compozițiile în forma de copt.
La mijlocul formei de copt, pune două linguri din compoziția simplă. Peste aceasta adaugă două linguri din compoziția cu cacao. Din nou, pune două linguri din compoziția simplă, deasupra celei cu cacao. Continuă așa, alternând cele două compoziții și punându-le una peste alta, până când le termini.
Trântește apoi ușor tava de masă pentru a se nivela compozițiile și pune-o în cuptorul încălzit. Coace prăjitura Zebra pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-o să se răcească în tavă, apoi transfer-o pe un platou și o porționezi frumos.
Iar dacă dorești să folosești prăjitura pe post de blat de tort, încearcă rețeta de tort cu ciocolata alba si blat zebrat.