Balonarea este inconfortabilă pentru cele mai multe persoane. În plus aceasta poate să te pună într-o situație delicată, în special în momentele în care porți haine mulate. Pe lângă aspectul neplăcut, balonarea vine și cu o senzație generală de disconfort. Deși gazele din stomac și intestin sunt normale, de multe ori acestea pot fi supărătoare.
Principalele cauze ale balonării
Gazele se pot acumula în stomac și intestin în urma aerului pe care îl înghițim. Acest lucru se poate întâmpla în timp ce mâncăm sau bem apă. Specialiștii spun că e lângă aceste două lucruri există și alte obiceiuri care stau la baza apariției balonării. Persoanele care au tendința să mănânce repede vor înghiți automat o cantitate mai mare de aer.
Totodată, acest lucru se aplică și persoanelor care salivează excesiv. Obiceiul de a mesteca gumă este asociat cu apariția balonării, dar și acela de a bea cu ajutorul unui pai. Cea mai mare parte a aerului care ajunge să fie înghițit este eliminat printr-un proces numit eructație.
Cantitatea care ajunge în intestinul subțire este cea responsabilă pentru apariția balonării. Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil sunt în general predispuse la apariția senzație de balonare cu ușurință.
Hai să aflăm mai multe care sunt principalele cauze ale balonării și ce poți face pentru a o combate.
Lipsa fibrelor din alimentație
Pe lângă cantitățile de aer înghițite, dieta joacă și ea un rol cheie. Specialiștii spun că alimentele pe care le consumăm pot influența într-o oarecare măsură apariția balonării. În cazul de față este vorba despre lipsa fibrelor din organism.
Nutriționiștii spun că lipsa de fibre în dietă poate duce la apariția constipației și a altor probleme digestive. Fibrele pot îmbunătăți motilitatea intestinală, facilitând în felul acesta accesul la baie. În felul acesta se poate reduce și senzația de balonare.
Clinica Mayo spune că femeile ar trebui să consume în jur de 20 – 25 de grame de fibre pe zi, iar bărbații în jur de 30 – 38 de grame de fibre pe zi. Uite aici o listă cu alimente bogate în fibre pe care să le poți include în dieta ta zilnică.
Lipsa proteinelor din alimentație
Un alt motiv pentru apariția balonării este lipsa consumului de proteine. Proteinele ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism, spun specialiștii pentru publicația EatThis.NotThat. O dietă care nu include suficienți carbohidrați simpli și suficiente proteine ar putea duce la retenția de lichide și implicit la balonare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară spune că un adult ar trebui să consume în medie 0.83 grame de proteină per kilogram de greutate corporală. Proteinele joacă un rol esențial în sănătatea organismului. Te invităm să descoperi mai multe despre alimentele bogate în proteine care sunt recomandate persoanelor ce au peste 50 de ani.
Guma de mestecat
Guma de mestecat se află pe lista cu principalele cauze ale balonării. Chiar dacă o bucată de gumă de mestecat te poate ajuta să-ți distragi atenția și să alungi pofta de mâncare, aceasta ar putea să-ți aducă probleme mai mari.
Atunci când mesteci gumă ai tendința să înghiți mult mai mult aer. Aerul înghițit atunci când mesteci gumă duce la balonare și disconfort. Guma fără zahăr conține deseori alcooli de zahăr care pot cauza balonare și disconfort gastro-intestinal, flatulență, iar în cazurile grave diaree.
Consumul băuturilor carbogazoase cu paiul
Folosirea paiului în băuturi funcționează pe un principiu similar cu cel al gumei de mestecat. Atunci când bei dintr-un pahar cu un pai poți ajunge să ai balonare și disconfort abdominal. De fiecare dată când tragi din băutură cu ajutorul paiului iei și bulele de aer care sunt prinse în interiorul acestuia.
Acest proces devine și mai problematic atunci când consumi băuturi carbogazoase. Băuturile carbogazoase se află printr principalele cauze ale baonrăii. Acestea adaugă literalmente bule de aer în intestin. Dacă ești o persoană cu o seinbiliate aparte a stomacului, atunci este recomandat să eviți consumul de băuturi carbogazoase.