Reclamă

Prunele îngrașă sau nu? Câte calorii au și care sunt beneficiile lor

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care vă pot ajuta să reduceți riscul de apariție a mai multor boli cronice. Totuși, întrebarea dacă prunele îngrașă sau nu, rămâne.

Publicat: 18 septembrie 2021, 7:08

Adesea nutriționiștii spun că fructele sunt mereu o masă mai sănătoasă decât orice altă gustare procesată, indiferent că multe dintre ele sunt considerate pline de zahăr. Acest articol te va lămuri dacă prunele îngrașă sau nu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce conțin prunele

Poți consuma prune proaspete sau uscate. Prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor condiții de sănătate, inclusiv constipație și osteoporoză. Prunele sunt bogate în substanțe nutritive. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.

Prunele îngrașă sau nu?

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate importantă de vitamine și minerale. O prună conține următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 30;
  • Carbohidrati: 8 grame;
  • Fibra: 1 gram;
  • Zaharuri: 7 grame;
  • Vitamina A: 5% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată;
  • Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată;
  • Cupru: 2% din doza zilnică recomandată;
  • Mangan: 2% din doza zilnică recomandată.
Reclamă

În plus, o prună oferă o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

Câte calorii au prunele deshidratate

Prunele deshidratate sunt mai bogate în calori decât cele consumate proaspete. O porție de 28 de grame de prune uscate care următoarele valori nutritive:

Reclamă
  • Calorii: 67;
  • Carbohidrati: 18 grame;
  • Fibră: 2 grame;
  • Zaharuri: 11 grame;
  • Vitamina A: 4% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina K: 21% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina B2: 3% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina B3: 3% din doza zilnică recomandată;
  • Vitamina B6: 3% din doza zilnică recomandată;
  • Potasiu: 6% din doza zilnică recomandată;
  • Cupru: 4% din doza zilnică recomandată;
  • Mangan: 4% din doza zilnică recomandată;
  • Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată;
  • Fosfor: 2% din doza zilnică recomandată.

În general, conținutul de vitamine și minerale al unei porții de prune proaspete și prune uscate diferă ușor. Prunele conțin mai multă vitamina K decât prunele uscate și sunt mai bogate în complexul de vitamine B și minerale.

Ce beneficii au prunele

Prunele au capacitatea de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează faptului că au un conținut mare de fibre. O prună conține un gram de fibre. Fibrele din prunele uscate sunt insolubile, ceea ce înseamnă că nu se pot dizolva în apă. Prunele conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale. Consumul de prune uscate s-a dovedit a fi mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative. Este important să rețineți că consumul de prea multe prune uscate simultan poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea.

Prunele sunt bogate în antioxidanți, care sunt de mare ajutor în reducerea inflamației și protejează organismul de eventualele efecte negative cauzate de radicalii liberi.

Prunele au proprietăți care pot ajuta la controlul glicemiei. În ciuda faptului că sunt bogate în carbohidrați, prunele nu provoacă o creștere substanțială a nivelului de zahăr după ce au fost consumate. Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelurile de adiponectină, un hormon care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge. Fibrele încetinesc viteza cu care corpul tău absoarbe carbohidrații după masă, determinând creșterea zahărului din sânge treptat.

Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au legat consumul de prune cu un risc redus de afecțiuni osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută. Încă nu este clar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se consideră că conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația joacă un rol important.

Profită de aromele și culorile pastelate ale toamnei și prepară o rețetă delicioasă de prăjitură pufoasă cu prune.

Prunele în sarcină

Prunele și prunele uscate sunt bune pentru femeile însărcinate, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu și vitaminele A și C Cu toate acestea, consumul acestor fructe este asociat cu formarea pietrelor la rinichi și trebuie evitat de femeile gravide care au probleme cu rinichii.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă femeilor însărcinate să mănânce între cinci până la șapte porții de diverse fructe proaspete în fiecare zi. Poți alege prune la una dintre gustări: două prune reprezintă o singură porție. Este posibil să consumi o formă proaspătă sau uscată a fructului sau un pahar de suc de prune proaspăt.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×