Denumirea rețetei se datorează folosirii vinului Marsala din regiunea Sicilia. Rețeta a apărut prin secolul 19, fiind inventată de familiile de englezi care locuiau în zona de Vest a Siciliei. În acea regiune se produce și vinul de Marsala. Este un vin fortifiat, folosit în mod obișnuit pentru gătit, dar se poate consuma și băut ca aperitiv. Dar dacă dorești să testezi rețeta și nu găsești acel tip de vin, poți folosi un altul asemănător.
Poți folosi pentru această rețetă piept de pui, dar și pulpe de pui dezosate, dacă îți plac. Ciupercile sunt nelipsite pentru că aduc un plus de gust și consistență. Și poți asorta mâncarea cu garnitura preferată: orez, cartofi, paste, etc.
Descoperă aici și 7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure de cartofi. Mai jos îți oferim rețeta completă pentru prepararea puiului cremos cu ciuperci și sos de vin.
Pui Marsala – Ingrediente
- 750 gr piept de pui dezosat
- sare și piper după gust
- 125 gr făină
- puțin oregano uscat
- 1 lingură ulei de măsline
- 25 gr unt
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 500 gr ciuperci champignon
- 200 ml vin Marsala
- 200 ml smântână de gătit
- crenguțe de oregano pentru decor.
Rețetă de pui cremos – Mod de preparare
Începe cu pregătirea tuturor ingredientelor din listă, necesare rețetei. Este important acest pas pentru a le avea la îndemână când le vei folosi.
Porționează pieptul de pui în bucăți potrivit de mari și asezonează-le cu sare și piper. Lasă-le câteva minute acoperite pentru a pătrunde condimentele în carne.
Între timp, curăță ciupercile de impurități, șterge-le bine și taie-le în felii, cu codițe cu tot. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță usturoiul, clătește-l și toacă-l rondele.
Apoi pregătește un bol în care mestecă făina cu oregano uscat și mai adaugi sare și piper, dar în cantitate mai mică. Pregătește și o tigaie adâncă în care prepari mâncarea.
Descoperă și o rețetă de ciuperci cu sos de smântână la tigaie.
Cum prepari pui Marsala
Așază tigaia pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Adaugă uleiul și untul în ea și lasă untul să se topească.
Trece bucățile de carne prin bolul cu făină și condimente și rumenește-le bine în tigaia cu unt și ulei. Întoarce-le de pe o parte pe cealaltă pentru o rumenire uniformă. După ce bucățile de carne sunt bine sigilate pe toate părțile, transferă-le într-o farfurie și acoperă-le pentru a le păstra calde.
Adaugă ceapa, usturoiul și ciupercile în tigaia cu grăsimea rămasă în urma preparării cărnii de pui. Amestecă ingredientele prin tigaie pentru a se pătrunde uniform. Lasă-le să se prepare până când lichidul lăsat de ciuperci se evaporă. Presară puțină sare de la început peste ceapă, pentru accentuarea gustului.
Apoi adaugă vinul. Lasă ingredientele să fiarbă în tigaie până când se evaporă alcoolul. Adaugă și smântâna, apoi carnea de pui și mai prepară ingredientele până când sosul clocotește de 2-3 ori.
Servește deliciosul pui Marsala decorat cu oregano proaspăt, sau alte ierburi aromatice.
Dacă dorești o garnitură de orez, îți recomandăm să testezi una dintre cele 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus.