Se prepară foarte simplu și nu necesită nici timp îndelungat. În plus, pentru că ghiveciul se gătește la cuptor, te poți ocupa și de alte activități, până când acesta va fi gata de servit. Acest tip de preparate este ideal pentru momentele în care ajungi obosit de la serviciu și dorești o masă rapidă, gustoasă și hrănitoare.
Poți adăuga în rețeta de ratatouille legumele preferate. Cu cât vor fi mai colorate, cu atât spectacolul de gusturi și culori va fi mai cuceritor. Descoperă aici și o rețetă de ghiveci de legume, preparată în modul clasic.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru varianta preparată la cuptor.
Ratatouille la cuptor – Ingrediente
- 1 vânătă de mărime medie
- 1 zucchine
- 1 dovlecel clasic
- 2 roșii mari
- 1-2 cepe roșii
- 450 ml suc de roșii
- 1 linguriță cu ierburi de Provence
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 frunze de busuioc
- 2 linguri cu ulei de măsline
- sare și piper
- pătrunjel verde.
Rețetă de ghiveci franțuzesc – Mod de preparare
Pentru că preparatul conține câteva legume , începe cu pregătire acestora. Pregătește și sosul de roșii, dar și vasul în care vei prepara legumele la cuptor. Sosul de roșii poate fi preparat din roșii proaspete și condimentele preferate, dar poți folosi și un sos de roșii preparat de toamna la borcan. Descoperă aici și o rețetă de sos de roșii concentrat pentru iarnă.
Cum prepari rețeta de ratatouille la cuptor
Curăță ceapa roșie, clătește-o cu apă și toac-o în rondele cu grosime de 2 mm. Curăță usturoiul și pisează-l sau trece-l prin presă.
Clătește cei doi dovlecei, vânăta și roșiile. Șterge aceste legume cu prosoape de hârtie și taie-le în rondele de grosimea celor de ceapă roșie. Dovleceii și vânăta nu necesită curățare, culorile cojilor lor vor face parte din spectacolul de culori al preparatului.
Pune rondelele de legume pe un platou întins și presară-le cu puțină sare. Lasă-le la deshidratat pentru aproximativ 30 de minute.
Alege un vas termorezistent, de preferință rotund, pentru a așeza frumos în el legumele. Pune sucul de roșii la baza acestuia și amestecă-l cu usturoiul strivit și o lingură de ulei de măsline. Adaugă și câteva frunze de busuioc rupte mai mărunt și amestecă-le în sos.
Șterge rondelele de legume cu prosoape de hârtie, presându-le ușor. Așază-le frumos în vasul cu sos de roșii, în rânduri de jur împrejur, alternând culorile ca un curcubeu. Stropește toate rondelele de legume cu ulei de măsline și presară peste ele ierburile de Provence uscate și mărunțite.
Așază o folie de aluminiu deasupra vasului si pune-l în cuptor. Coace deliciosul ratatouille la cuptor pentru 30-40 de minute, la 200 de grade Celsius. În ultimele 10 minute, îndepărtează folia și lasă legumele să se rumenească ușor.
Servește ghiveciul de legume cald sau rece, decorat cu pătrunjel verde. Tot din categoria rețetelor delicioase cu multe legume, încearcă și tu rețeta de dovlecei umpluți cu legume și cușcuș.