Checul este desertul îndrăgit de toți iubitorii de dulce și se poate prepara în diverse moduri. Simplu sau cu cacao, checul poate avea în compoziția sa și nuci, alune, fructe proaspete, sau fructe confiate. Totul ține de inpirația și preferințele tale.
Rețetele de chec au o oarecare tradiție în bucătăria noastră, sunt transmise din generație în generație. În prezent ne putem bucura de o diversitate de rețete, datorită multitudinii ingredientelor de pe piață. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu unul dintre cele mai simple deserturi de post.
Chec de post cu nuci și cacao – Ingrediente
- 500 gr făină
- 300 gr zahăr tos
- 500 ml lapte de soia
- 125 ml ulei
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 30 gr pudră de cacao
- 100 gr nucă tocată grosier
- 5 gr praf de copt
- 1 linguriță esență de rom
- coaja răzuită de la o portocală
Rețetă de chec de post cu nuci și cacao – Mod de preparare
Modul de preparare pentru acest chec de post delicios este mult mai simplu decât în cazul checului clasic. Nu mai trebuie să îți faci probleme că nu ți-a reușit bezeaua și nu se va dezvolta aluatul. Secretul pentru un chec de post pufos și bine crescut este să adaugi ingredientele într-o anumită ordine.
Cum se prepară aluatul pentru checul de post
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.
Pune în bolul mixerului zahărul, uleiul, laptele de soia și sarea. Mixează-le energic până se dizolvă zahărul și obții o compoziție cremoasă. Laptele de soia amestecat cu uleiul se transformă într-o compoziție densă, ca o smântână.
Amestecă făina cu praful de copt și cerne-le împreună. Dă deoparte 3 linguri de făină. Toacă nuca grosier pentru a se vedea frumos în secțiunea checului.
În compoziția de mai sus, încorporează treptat făina, mai puțin cele trei linguri. Împarte compoziția pentru chec în două părți egale. Adaugă pudra de cacao și esența de rom în una dintre compoziții, dar și jumătate din cantitatea de nuci. În cealaltă compoziție adaugă coaja de portocală, cele trei linguri de făină și restul cantității de nuci. Vei obține două compoziții în două culori pentru această rețetă de chec de post cu nuci și cacao.
Tapetează tăvile cu hârtie de copt. Toarnă alternativ în tăvi cele două compoziții și întinde-le uniform. Pune un rând de compoziție albă, apoi unul de compoziție neagră și tot așa până se termină cele două compoziții.
Pune tăvile cu aluatul pentru chec la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 35 de minute. Pentru a te asigura că s-au copt, când a expirat timpul, ia o scobitoare și înfige-o ușor la mijlocul checului. Dacă scobitoarea iese uscată, checul este copt. Dacă iese umedă, mai prelungește timpul de coacere cu 6-8 minute.
După coacere, lasă checul să se tempereze 10 minute în tavă, apoi transferă-l pe un blat de răcire. Secționează-l doar după ce se răcește definitiv. Decorează-l cu zahăr pudră pentru un aspect mai plăcut.