Este o cremă delicioasă și consistentă ca o budincă, dar cu textură cremoasă și aerată. Se aseamănă mai degrabă cu textura unui mousse. Poți servi crema și simplă, în boluri sau cupe, dar și răsturnată frumos pe platouri. O mai poți folosi și pentru a umple eclere și choux-uri, dar și gogoși, blaturi de tort sau de prăjituri.
Nu se cunoaște cu siguranță care bucătărie a inventat-o. Dar se știe că rețeta a fost desăvârșită de Marie Antoine Carême, unul dintre faimoșii bucătari francezi ai secolului al XVIII-lea. La vremea respectivă, era o adevărată provocare în bucătărie să poți răci rapid o astfel de cremă fără frigider, doar în apă rece.
Descoperă și o rețetă de mousse de ciocolată cu lichior Sherry, o rețetă de desert la pahar. Mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pas cu pas pentru crema bavareză.
Rețetă de cremă bavareză – Ingrediente
- 5 gălbenușuri
- 125 gr zahăr
- 100 ml lapte
- 1/2 baton vanilie
- 10 gr gelatină
- 250 gr frișcă
- 1 praf de sare.
Rețeta cremei bavareze – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti toate ingredientele necesare preparării cremei, dar și vasele în care vei pune crema. Poți folosi boluri, pahare, cupe de înghețată sau borcane.
Într-un bol, pune gelatina la hidratat în apă, cât să fie bine acoperită. Separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile pune-le într-o crăticioară, pe care să o poți așeza pe baie de aburi. Albușurile nu le vei folosi, dar le poți congela pentru mai târziu. Le adaugi fie într-o pungă de congelator, fie într-o caserolă cu capac. Poți prepara din ele diferite deserturi, după decongelare.
Descoperă aici o colecție de rețete de prăjituri din albușuri.
Cum prepari rețetă de cremă bavareză
Presară un praf de sare peste gălbenușuri, dar și zahărul, și amestecă-le până la omogenizare. Așază crăticioara pe baie de aburi și amestecă intens compoziția de gălbenușuri, până când se deschide la culoare și capătă textură spumoasă.
Încălzește laptele și adaugă vanilia în el. Apoi, toarnă laptele cald peste compoziția de gălbenușuri, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Fierbe crema de gălbenușuri până când se îngroașă, apoi îndepărtează crăticioara de pe baia de aburi. Scurge gelatina hidratată și adaug-o în cremă. Amestecă intens până când aceasta se topește și este bine încorporată în cremă. Apoi, lasă crema să se răcească ușor, la temperatura camerei.
După ce s-a răcit puțin crema, adaugă în ea frișca și amestecă ușor pentru a se menține compoziția aerată. Pune crema bavareză în vasele pregătite. Introdu vasele în frigider și lasă-le acolo cel puțin o oră.
Înainte de servire, scufundă vasele în apă clocotită, pentru câteva secunde. Apoi, poți răsturna crema cu ușurință pe platouri. Decorează crema cu fructe, ciocolată sau servește-o cu sos de fructe, vanilie sau ciocolată.
Împreună cu această rețetă de cremă bavareză, mai poți prepara și câteva choux-uri pentru a le umple. Descoperă aici și rețeta de choux à la crème cu frișcă și zmeură.