Reclamă

Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez

Dacă vrei să aduci un strop din Japonia culinară în bucătăria ta, începe cu o delicioasă rețetă de mochi. Este o rețetă de desert tradițional, denumit și ”desertul samurailor”. În mod tradițional, acesta este preparat și servit în perioada Anului Nou Japonez, în timpul unei ceremonii numite Mochitsuki. Această ceremonie constă în zdrobirea și frământarea orezului glutinos pentru a-l transforma într-un aluat cu textură lipicioasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 aprilie 2024, 6:23

Prima atestare a desertului datează încă din anul 794. Acest desert era destinat, în principal, luptătorilor samurai. Ei aveau nevoie de un aliment consistent și foarte hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Japonia Antică, mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc.

Încearcă și tu rețeta acestui desert tradițional japonez, pe care ți-o oferim mai jos detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Rețetă de mochi – Ingrediente:

Pentru a prepara rețeta desertului tradițional japonez, ai nevoie de câteva ingrediente speciale, pe care le găsești în magazinele cu specific asiatic. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură, după cum poți observa în continuare.

Reclamă

Pentru aluat de orez:

  • 200 gr făină de orez glutinos (mochiko)
  • 100 gr de zahăr
  • 180 ml de apă
  • amidon de porumb sau făină de tapioca
  • coloranți alimentari – opțional.

Pentru umplutură:

  • pastă de fasole roșie (anko)
  • fructe – opțional.
Reclamă

Rețetă de mochi – Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea aluatului din orezul glutinos, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi, tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt.

Pentru a prepara aluatul, amestecă într-un bol făina de orez cu zahărul. Apoi, adaugă puțin câte puțin din apă, în timp ce amesteci ingredientele din bol. Vei obține un aluat omogen și moale. Dacă vrei ca desertul să fie colorat, folosește și câte 1-2 picături de colorant.

Întinde aluatul în tava pregătită și trece cu spatula pe deasupra lui pentru a-l nivela. Apoi, introdu tava în cuptor și coace aluatul de orez pentru aproximativ 25-30 de minute. Textura aluatului va deveni fermă la suprafață, dar elastică și ușor de întins.

În intervalul de timp când aluatul se coace, poți pregăti umplutura. Poți opta pentru a folosi doar pastă de fasole roșie (anko) sau o poți combina cu bucăți de zmeură, de căpșuni sau alte fructe.

Cum formezi desertul mochi

După ce aluatul pentru rețetă de mochi este copt, lasă-l să se răcească puțin. Apoi, presară pe masa de lucru amidon de porumb sau făină de tapioca și răstoarnă aluatul peste aceasta. Trece și lama unui cuțit prin amidon sau făină, apoi decupează forme rotunde sau pătrate din aluatul de orez.

Pentru a forma desertul mochi, va trebui să umpli decupajele cu crema de fasole roșie. Crestează bucățile de aluat pe mijloc, formând niște buzunare și umple-le cu crema de fasole. Apoi, lipește marginile în jurul umpluturii.

Femeie preparând rețetă de mochi
Mochi se modelează rotunde și se umplu cu pastă de fasole / Shutterstock

Cu cât sunt mai colorate aceste mici deserturi, cu atât vor fi mai spectaculoase, mai ales secționate.

Mochi colorați într-o cutie
Pentru aspect mai interesant, se pot adăuga în aluat diferiți coloranți / Shutterstock

Tot din categoria deserturilor cu texturi lipicioase, îți recomandăm să încerci și rețeta de nuga de casă. Este o rețetă de desert cu gust de copilărie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×