Reclamă

Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez

Dacă vrei să aduci un strop din Japonia culinară în bucătăria ta, începe cu o delicioasă rețetă de mochi. Este o rețetă de desert tradițional, denumit și ”desertul samurailor”. În mod tradițional, acesta este preparat și servit în perioada Anului Nou Japonez, în timpul unei ceremonii numite Mochitsuki. Această ceremonie constă în zdrobirea și frământarea orezului glutinos pentru a-l transforma într-un aluat cu textură lipicioasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 aprilie 2024, 6:23

Prima atestare a desertului datează încă din anul 794. Acest desert era destinat, în principal, luptătorilor samurai. Ei aveau nevoie de un aliment consistent și foarte hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Japonia Antică, mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc.

Încearcă și tu rețeta acestui desert tradițional japonez, pe care ți-o oferim mai jos detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Rețetă de mochi – Ingrediente:

Pentru a prepara rețeta desertului tradițional japonez, ai nevoie de câteva ingrediente speciale, pe care le găsești în magazinele cu specific asiatic. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru umplutură, după cum poți observa în continuare.

Reclamă

Pentru aluat de orez:

  • 200 gr făină de orez glutinos (mochiko)
  • 100 gr de zahăr
  • 180 ml de apă
  • amidon de porumb sau făină de tapioca
  • coloranți alimentari – opțional.

Pentru umplutură:

  • pastă de fasole roșie (anko)
  • fructe – opțional.
Reclamă

Rețetă de mochi – Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea aluatului din orezul glutinos, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi, tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt.

Pentru a prepara aluatul, amestecă într-un bol făina de orez cu zahărul. Apoi, adaugă puțin câte puțin din apă, în timp ce amesteci ingredientele din bol. Vei obține un aluat omogen și moale. Dacă vrei ca desertul să fie colorat, folosește și câte 1-2 picături de colorant.

Întinde aluatul în tava pregătită și trece cu spatula pe deasupra lui pentru a-l nivela. Apoi, introdu tava în cuptor și coace aluatul de orez pentru aproximativ 25-30 de minute. Textura aluatului va deveni fermă la suprafață, dar elastică și ușor de întins.

În intervalul de timp când aluatul se coace, poți pregăti umplutura. Poți opta pentru a folosi doar pastă de fasole roșie (anko) sau o poți combina cu bucăți de zmeură, de căpșuni sau alte fructe.

Cum formezi desertul mochi

După ce aluatul pentru rețetă de mochi este copt, lasă-l să se răcească puțin. Apoi, presară pe masa de lucru amidon de porumb sau făină de tapioca și răstoarnă aluatul peste aceasta. Trece și lama unui cuțit prin amidon sau făină, apoi decupează forme rotunde sau pătrate din aluatul de orez.

Pentru a forma desertul mochi, va trebui să umpli decupajele cu crema de fasole roșie. Crestează bucățile de aluat pe mijloc, formând niște buzunare și umple-le cu crema de fasole. Apoi, lipește marginile în jurul umpluturii.

Femeie preparând rețetă de mochi
Mochi se modelează rotunde și se umplu cu pastă de fasole / Shutterstock

Cu cât sunt mai colorate aceste mici deserturi, cu atât vor fi mai spectaculoase, mai ales secționate.

Mochi colorați într-o cutie
Pentru aspect mai interesant, se pot adăuga în aluat diferiți coloranți / Shutterstock

Tot din categoria deserturilor cu texturi lipicioase, îți recomandăm să încerci și rețeta de nuga de casă. Este o rețetă de desert cu gust de copilărie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×