Reclamă

Rețetă de Ramen: varianta de Shoyu Ramen, cu bază de sos de soia

Această rețetă de ramen este o rețetă de mâncare foarte populară în bucătăria japoneză. Are la bază tăiței din grâu fierți într-o supă și însoțiți de diverse ingrediente precum carne, ouă și legume.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 11 noiembrie 2024, 6:43

Deși astăzi este asociat cu Japonia, originea ramenului vine din China, unde tăițeii au fost aduși de imigranți chinezi la începutul secolului 20.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ramenul a devenit un element de bază în bucătăria japoneză, cunoscând o explozie de popularitate după cel de-al Doilea Război Mondial, datorită costurilor scăzute și gustului său versatil.

Astăzi, ramenul are numeroase stiluri regionale în Japonia, fiecare aducând un element distinct la rețetă. Unele dintre cele mai cunoscute stiluri sunt Shoyu Ramen (cu bază de sos de soia), Miso Ramen (cu bază de pastă de miso) și Tonkotsu Ramen (cu bază de oase de porc fierte).

Shoyu Ramen are un gust bogat și echilibrat, datorită supei clare și aromate de pui sau porc, completată de gustul sosului de soia. Tăițeii au o textură ușor elastică, absorbind aromele supei, în timp ce carnea fragedă și oul moale oferă o combinație de texturi și gusturi bogate. Elementele crocante, cum ar fi ceapa verde și nori, aduc un contrast plăcut, iar uleiul de susan adaugă o notă subtilă de savoare.

Reclamă

Descoperă aici tot ce trebuie să știi despre ramen, iar mai jos vei descoperi rețeta de Shoyu Ramen, detaliată pas cu pas.

Rețetă de Shoyu Ramen – Ingrediente

  • 200 g tăiței ramen (proaspeți sau uscați)
  • 1 piept de pui sau 2 felii de porc chashu (carne marinată și prăjită)
  • 2 ouă fierte moi (opțional – marinate în sos de soia și mirin)
  • 1-2 cepe verzi, tăiate fin
  • 1 foaie de nori (alge marine uscate), tăiată fâșii
  • 1 linguriță de semințe de susan prăjite
  • 1 linguriță de ulei de susan
  • 750 ml supă de pui sau supă de oase
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 lingură de mirin (vin dulce japonez)
  • 1 linguriță de sake (vin de orez japonez, opțional)
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1 bucățică de ghimbir, tăiată mărunt
  • 1 linguriță de pastă de miso (opțional, pentru mai multă profunzime a gustului).

Rețeta ramenului japonez – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti o supă de pui foarte aromată. În același timp, în alt vas vei fierbe tăițeii. Aceștia se fierb separat pentru a nu absorbi din supa de pui și se scurg. Dacă nu ai ouă marinate, ai timp să le pregătești și pe acestea, în timp ce se prepară și celelalte elemente.

Reclamă

Cum prepari rețeta de ramen

Într-o cratiță medie, încălzește supa de pui la foc mediu. Adaugă ghimbirul și usturoiul, și lasă-le să fiarbă pentru câteva minute, astfel încât să elibereze aromele.

Apoi, adaugă sosul de soia, mirinul și, dacă folosești, sake-ul și pasta de miso. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. La final, strecoară supa pentru a elimina usturoiul și ghimbirul, dacă preferi o textură mai clară.

În timp ce supa se gătește, fierbe tăițeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă sunt proaspeți, aceștia vor fierbe în aproximativ 2-3 minute. După ce sunt gata, scurge-i și clătește-i cu apă rece pentru a opri gătirea.

Această rețetă de Ramen nu este completă dacă nu se adaugă și ouă marinate. Fierbe ouăle timp de 6 minute, apoi răcește-le rapid în apă cu gheață. Curăță-le și marinează-le într-un amestec de sos de soia și mirin timp de cel puțin o oră.

Pentru a servi ramenul împarte tăițeii în două boluri mari. Toarnă supa fierbinte peste tăiței, apoi adaugă deasupra feliile de carne de pui, ouăle tăiate în jumătăți, ceapa verde, nori, semințele și uleiul de susan.

Servește ramenul imediat, adăugând opțional și alte toppinguri precum ciuperci, muguri de bambus sau porumb fiert, în funcție de preferințe.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×