Blatul ușor și pufos, îmbogățit cu cacao, se îmbină perfect cu crema fină de unt și ness, creând un echilibru delicios între gustul amărui al cafelei și dulceața blândă a zahărului.
Fiecare felie de ruladă dezvăluie o textură catifelată și una cremoasă cu aroma intensă de ness. Această ruladă este ideală pentru ocazii speciale sau pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu un desert deosebit.
Tot din categoria ruladelor, îți recomandăm să încerci și rețeta de ruladă cu ciocolată albă și vișine. În rândurile următoare îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării ruladei cu cremă de ness.
Ruladă cu ness – Ingrediente
Pentru prepararea acestei delicioase rulade, ai nevoie de ingrediente pentru foaia de ruladă și de ingrediente pentru cremă. Le poți descoperi detaliate mai jos.
Pentru blat:
- 5 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g făină
- 20 g cacao
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare.
Pentru crema de ness:
- 200 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr pudră
- 2 linguri de ness (cafea instant)
- 2 linguri de lapte cald
- 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
- un praf de sare.
Rețeta de ruladă cu ness – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea compoziției pentru foaia de ruladă. Este de fapt compoziția pentru un pandișpan clasic, cu pudră de cacao adăugată.
Înainte de a pregăti compoziția, preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă (cu dimensiune de aproximativ 30×40 cm) cu hârtie de copt. Scoate ingredientele de la rece și lasă-le 15-20 de minute la temperatura camerei.
Cum prepari foaia de ruladă
Separă ouăle. Bate albușurile cu un praf de sare până se formează o spumă tare.
Într-un alt bol, bate gălbenușurile cu zahărul până când devin cremoase și deschise la culoare. Adaugă esența de vanilie.
Cerne făina și pudra de cacao împreună, apoi încorporează-le treptat în amestecul de gălbenușuri.
Încorporează cu grijă albușurile bătute, folosind o spatulă, amestecând de jos în sus pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție.
Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează ușor. Coace foaia pentru aproximativ 10-12 minute, până când trece testul cu scobitoarea.
Scoate tava din cuptor și răstoarnă imediat foaia de ruladă pe un prosop umed, presărat cu puțin zahăr. Îndepărtează hârtia de copt și rulează blatul împreună cu prosopul, lăsându-l să se răcească.
Cum prepari crema pentru ruladă cu ness
Dizolvă ness-ul în laptele cald și lasă-l să se răcească puțin.
Bate untul cu zahărul pudră până devine cremos și pufos. Adaugă esența de vanilie și cafeaua dizolvată, continuând să bați până la omogenizare.
Pentru a forma delicioasa ruladă, desfă foaia răcită din prosop și întinde crema de ness uniform pe suprafața ei.
Rulează strâns, folosind hârtia de copt sau prosopul pentru a te ajuta. Apoi înfășoară rulada în folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin 2 ore, pentru a se întări crema și a-și păstra forma.
Dacă îți plac în mod deosebit ruladele, mai poți încerca și rețeta de ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant.