Tot ce trebuie să faci este să alegi un tip de biscuiți simpli, fără unt sau lapte în compoziție. La fel optezi și pentru ciocolată. Citești cu atenție ingredientele de pe etichetă și alegi produsele de post.
Salamul de biscuiți este unul dintre deliciile pe care nu ai cum să nu îl adori. Face parte dintre deserturile cu iz de copilărie pe care le preparau mamele sau bunicile odinioară. Prepară-l și tu urmărind și inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Salam de biscuiți cu nuci și ciocolată – Ingrediente
- 450 gr de biscuiți populari
- 200 gr de nucă
- 75 gr de unt de cacao sau de cocos
- 200 gr de ciocolată amăruie
- 200 ml de apă
- 100 gr de zahar
- 1 vârf linguriță cu sare
- 2 lingurițe esență de rom
- puțină nucă de cocos pentru decor
- rahat sau stafide, opțional.
Salam de biscuiți, de post – Mod de preparare
Începe prin a aduna pe masa de lucru toate ingredientele și fă-le inventarul, consultând lista, pentru a nu omite niciunul. Apoi pregătește vasele și ustensilele de lucru pentru a le avea la îndemână.
Ai nevoie de o cratiță în care să prepari siropul, de un bol în care să amesteci ingredientele și un chopper, sau robot pentru a mărunți o parte din ingrediente. Mai ai nevoie de două bucăți de folie în care să montezi desertul. Când ai toate ingredientele și ustensilele pregătite, poți începe prepararea deliciosului desert de post.
Cum prepari salamul de biscuiți cu nuci și ciocolată
Mai întâi pune 1/4 din cantitatea de biscuiți în robot și 1/4 din cantitatea de nuci. Mărunțește fin aceste ingrediente, apoi transferă-le într-un bol încăpător.
Rupe ceilalți biscuiți în bucăți mai mari și toacă nucile cu un cuțit. Adaugă totul în bolul cu ingredientele mărunțite. Amestecă-le bine pe toate.
Pune o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa și zahărul. Amestecă bine până la dizolvarea zahărului apoi adaugă ciocolata ruptă.
Din nou amestecă până când se dizolvă ciocolata. Stinge focul și adaugă untul de cacao peste compoziția fierbinte. Adaugă și esența de rom și amestecă bine până când untul de cacao este topit și compoziția omogenizată.
Toarnă siropul de ciocolată peste ingredientele din bol și amestecă ușor pentru a nu sfărâma bucățile de biscuiți. Lasă compoziția să se tempereze, apoi împarte-o în două și așaz-o peste cele două bucăți de folie. Modelează-le frumos sub formă de salam ajutându-te de cele două folii, apoi strânge bine foliile în jurul bucăților de salam de biscuiți cu nuci și ciocolată și leagă-le la capete.
Pune salamul de biscuiți la frigider pentru 2-3 ore, sau până când acesta devine ferm și îl poți porționa frumos.
Dacă te grăbești, îl poți pune la congelator pentru 30 de minute, apoi îl poți porționa.
Poți decora salamul de biscuiți cu zahăr pudră, cu fulgi de nucă de cocos, sau cu pudră de cacao.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru salamul de biscuiți.