Salata este simplă și delicioasă, perfectă pentru a fi savurată ca aperitiv sau gustare. Are o textură cremoasă și un gust bogat, fiind aromată cu usturoi și ulei de măsline. Coacerea dovleceilor intensifică dulceața naturală a acestora. În plus, le conferă o notă ușor afumată, completând perfect aromele salatei. Este o alegere excelentă pentru a diversifica meniul cu o variantă sănătoasă și gustoasă. Poți personaliza rețeta adăugând și alte ingrediente pentru gust și consistență.
Tot din dovlecei îți mai recomandăm să încerci și rețeta de țuspais sau ciuspais, din bucătăria românească, bănățeană.
În continuare, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea salatei din dovlecei copți.
Salată de dovlecei copți – Ingrediente
- 3-4 dovlecei medii
- 1 ceapă mică (opțional)
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță suc de lămâie (sau după gust)
- 1-2 linguri maioneză (opțional)
- sare și piper după gust
- pătrunjel sau mărar
- semințe de susan (opțional).
Rețeta salatei din dovlecei copți – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea salatei constă în coacerea dovleceilor. Alege dovlecei mai cruzi și de mărimi aproximativ egale, pentru a se coace în același timp.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tava mare a acestuia.
Spală dovleceii cu buretele de vase, șterge-i bine și așază-i în tavă. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace dovleceii timp de 25-30 de minute. Pe parcursul coacerii, întoarce dovleceii pe toate părțile până când devin moi și coaja lor este ușor carbonizată.
Scoate dovleceii din cuptor și lasă-i să se răcească puțin, apoi curăță-i de coajă. Descoperă și o rețetă de spaghete de dovlecei cu sos de brânzeturi.
Cum prepari salată de dovlecei copți
După ce ai curățat bine dovleceii, toacă-i mărunt cu cuțitul sau pasează-i cu un blender până când obții o pastă omogenă.
Dacă folosești ceapă, curăț-o și toac-o fin, așa cum procedezi și pentru salata de vinete. Adaug-o peste pasta de dovlecei și amestecă-le până la omogenizare.
Curăță usturoiul, clătește-l și zdrobește-l în mojar sau trece-l prin presa specială. Adaugă-l în pasta de dovlecei cu ceapă.
Apoi, adaugă treptat uleiul de măsline și sucul de lămâie, în timp ce amesteci. Asezonează salata cu sare și piper după gust. Amestecă bine toate ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Poți adăuga și maioneză pentru un gust mai cremos.
Transferă delicioasa salată de dovlecei copți într-un bol de servire cu capac și las-o să se răcească la frigider timp de 1-2 ore pentru a se întrepătrunde bine aromele.
O poți servi pe felii de pâine prăjite sau alături de legume proaspete.
Pentru o notă suplimentară de gust și prospețime, poți adăuga puțin pătrunjel tocat sau câteva picături de oțet balsamic. De asemenea, poți ajusta cantitatea de usturoi în funcție de preferințele personale.
Tot din dovlecei, mai poți prepara și rețeta de supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat de supă în zilele călduroase de vară.