Mâncarea este ideală pentru zilele calde de vară, dar poate fi savurată în orice sezon. Este un fel de mâncare versatil și ușor de preparat, perfect pentru o masă rapidă și sănătoasă. Se poate adapta după preferințe. În mod tradițional se prepară cu iaurt sau cu smântână, dar poți folosi și lapte bătut, sana sau kefir. Poate fi servit cald sau rece, ca fel principal sau garnitură. Este delicios și simplu, alături de o pâine proaspătă, dar și ca garnitură pentru preparate din carne sau pește.
Tot din categoria rețetelor de vară cu dovleci, mai poți prepara și supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat al unei supe delicioase, dar nu ezita să încerci și rețeta de țuspais, urmând lista de ingrediente și modul de preparare oferite mai jos.
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt – Ingrediente
- 2-3 dovlecei medii
- 1 ceapă mare
- 200 g iaurt (de preferat iaurt grecesc)
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri ulei
- sare și piper după gust
- 1 legătură de mărar (opțional)
- 1 linguriță de făină (opțional, pentru îngroșare).
Rețeta bănățeană de țuspais sau ciuspais – Mod de preparare:
Pentru prepararea acestei rețete vei avea de pregătit dovleceii separat și un sos de iaurt cu usturoi și mărar, pe care să-l combini cu dovleceii.
Cum prepari dovleceii
Spală dovleceii și taie-i în cubulețe sau rondele subțiri, după preferință. Dacă dovleceii sunt foarte tineri, nu este nevoie să îi cureți de coajă. Dacă sunt mai bătrâni, poți îndepărta coaja și semințele.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune cele două linguri de ulei într-o tigaie adâncă sau cratiță și adaugă ceapa. Călește ceapa la foc mediu până devine translucidă și moale, aproximativ 5-7 minute.
Adaugă dovleceii tăiați în tigaie peste ceapa călită și amestecă bine. Continuă să gătești la foc mediu, amestecând ocazional, până când dovleceii se înmoaie, aproximativ 10-15 minute. Dacă dorești, poți adăuga o linguriță de făină la acest pas pentru a îngroșa compoziția.
Cum prepari sosul pentru țuspais sau ciuspais de dovlecel
Într-un bol mai mare, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Poți adăuga și mărarul tocat mărunt pentru un plus de aromă.
După ce dovleceii sunt bine gătiți și moi, ia tigaia de pe foc și lasă să se răcească puțin. Adaugă apoi sosul de iaurt peste dovlecei și amestecă bine până la omogenizare. Dacă dorești ca mâncarea să fie mai caldă, poți adăuga sosul de iaurt, când tigaia este încă pe foc mic, amestecând continuu pentru a nu se tăia iaurtul.
Dacă dorești să adaugi un plus de savoare, poți presăra deasupra câteva frunze de pătrunjel sau coriandru tocate mărunt înainte de servire.
Poți servi preparatul și pe felii de pâine proaspătă sau prăjită.
Dacă mai dorești să prepari și alte rețete cu dovlecei, mai poți încerca și rețeta de sufleu de dovlecei cu brânză, inspirată din bucătăria franceză.