sare, piper, chimion
Salată de năut cu morcov și pătrunjel – Mod de preparare
Amestecă până când se omogenizează trei linguri de ulei de măsline, două linguri de suc de lămâie, 1 linguriță de chimion, sare și piper după gust.
Scurge apoi boabele de năut. Le poți fierbe sau poți utiliza boabe la cutie, gata preparate.
Taie mărunt două legături de pătrunjel și dă pe răzătoare morcovii, potrivit site-urilor de specialitate.
Amestecă apoi toate ingredientele, împreună cu un cățel de usturoi tocat fin și jumătate de ceapă. Un adevărat deliciu!
La această rețetă poți folosi ceapă roșie, verde, sau albă. Oricare dintre ele îți place mai mult. Salata se poate mânca la temperatura camerei sau poate fi servită rece. Ea poate fi păstrată la frigider până la două zile.
Beneficiile năutului
Datorită conținutului ridicat de proteine și fibre pe care îl conține năutul, acesta poate ajuta la scăderea poftei de mâncare și implicit la reducerea aportului de calorii.
O porție de 28 de grame de năut îți conferă aproximativ trei grame de proteine, informează Healthline. Proteinele au un rol important în controlul greutății, sănătatea oaselor și menținerea forței musculare.
Năutul are un indice glicemic destul de scăzut. Deoarece este o sursă bună de fibre și proteine, poate ajuta la reglarea glicemiei. Consumul de alimente bogate în proteine poate menține un nivel sănătos de zahăr în sânge, în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip II.
Năutul este bogat în fibre, iar acestea sunt cunoscute ca având multiple beneficii pentru sistemul digestiv. Această leguminoasă este o sursă excelentă de minerale, cum ar fi magneziul și potasiul. Aceste două minerale ar avea potențialul lor de a spori sănătatea inimii. Ele pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, care este un factor major de risc pentru bolile de inimă. În plus, s-a demonstrat că năutul contribuie la reducerea nivelului de colesterol.
Include năutul în dieta ta. Acesta poate fi găsit în majoritatea magazinelor. Iar prețul său este accesibil.
Năutul este versatil și poate fi adăugat într-o multitudine de feluri de mâncare. O modalitate populară de a îl consuma este prin adăugarea sa în salate, supe sau sandwich-uri.
Năutul este principalul ingredient al deliciosului hummus. Alături de tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și usturoi. Dacă vrei să te delectezi cu această specialitate orientală, încearcă rețeta de hummus cu sfleclă roșie coaptă. Sau poți pregăti un hummus de casă, simplu.