Rețeta clasică a șarlotei se prepară din ouă cu lapte și gelatină, la care se adaugă, după răcire, frișcă bătută.
Ulterior, bucătarii au adaptat rețeta și fără ouă. Au folosit sucuri proaspete de fructe, fierte cu amidon și stabilizate cu gelatină. Nu lipsește nici frișca naturală, care oferă cremozitate.
Rețeta șarlotei este asemănătoare cu rețeta tortului Diplomat, mult adorată de iubitorii deserturilor. Descoperă aici și rețeta clasică pentru celebrul tort Diplomat, iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparări rețetei de șarlotă.
Șarlotă de portocale cu frișcă naturală – Ingrediente
Pe lângă ingredientele pentru șarlota propriu-zisă, mai ai nevoie și de pișcoturi, dar și de ingrediente pentru jeleu și decor.
Pentru crema șarlotă:
- 1 litru de suc proaspăt de portocale
- 250 gr de zahăr
- coaja răzuită de la 2 portocale
- 1 păstaie de vanilie
- 50 gr de amidon alimentar
- 25 gr de gelatină foi
- 1 litru de smântâna naturală pentru frișcă
- 1 pachet de pișcoturi.
Pentru jeleul de portocale:
- 3 portocale mari
- 250 ml de suc de portocale
- 2 plicuri de tort gelee.
Șarlotă de portocale cu frișcă naturală – Mod de preparare
Pentru acest desert delicios ai de preparat crema șarlotă, iar după montarea desertului, trebuie să pregătești și jeleul pentru decor.
Pentru a prepara crema, mai întâi pune foile de gelatină la hidratat în apă, cât să fie bine acoperite. Apoi, amestecă într-o crăticioară zahărul cu amidonul alimentar și coaja de portocală răzuită fin. Toarnă câte puțin din sucul proaspăt de portocale și amestecă intens pentru omogenizare.
Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe compoziția, amestecând continuu, până când capătă consistența unei budinci. Adaugă și miezul păstăii de vanilie, înainte de stingerea focului.
Apoi, lasă compoziția să se tempereze 10 minute, scurge foile de gelatină și adaugă-le în compoziție.
Amestecă bine pentru a se dilua și dispune uniform în cremă, gelatina adăugată. Lasă crema să se răcească complet și amestec-o cu frișca bătută. Descoperă aici cum se bate frișca din smântână naturală.
Montează desertul într-o formă de tort de 24-25 cm. Așază pișcoturi la baza formei, dar și pe lateralele acesteia și adaugă crema șarlotă în interior. Pune forma de tort la rece pentru 3-4 ore.
Cum prepari jeleul pentru șarlotă de portocale cu frișcă naturală
Curăță portocalele și transformă-le într-un smoothie. Îndepărtează bine și pelicula albă de pe feliile de portocale. Diluează pulberea de tort geleee în apă, adaugă și zahărul și fierbe lichidul timp de 1 minut. Apoi îl lași timp de 1 minut să se tempereze și îl amesteci cu piureul de portocale. Trece jeleul prin sită pentru a deveni fin și toarnă-l deasupra cremei șarlotă.
Pune din nou desertul la rece, până când se întărește jeleul. Decorează-l după propria imaginație și porționează-l pentru a-i răsfăța pe cei dragi cu gustul delicios al acestuia.
Descoperă și o rețetă de cheesecake cu jeleu de căpșuni, delicios și spectaculos, pentru a-l prepara data viitoare.