Studiul a creat un model a ceea ce s-ar putea întâmpla cu durata de viață a unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o „dietă tipică occidentală” axată pe carne roșie și alimente procesate cu o „dietă optimizată” axată pe consumul mai mic de carne roșie procesată și orientat pe mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și nuci, scrie CNN.
Schimbarea regimului alimentar îți poate prelungi durata de viață
Dacă o femeie începe să mănânce optim la vârsta de 20 de ani, ea și-ar putea crește durata de viață cu puțin 10 ani. Așa susține studiului publicat în jurnalul PLOS Medicine. Un bărbat care urmează o dietă mai sănătoasă de la vârsta de 20 de ani ar putea adăuga 13 ani la viață sa. Sunt multe beneficii pe care le poate avea schimbarea regimului alimentar.
Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților în vârstă, arată studiul. Începând cu vârsta de 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu opt ani. Bărbații care încep o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape 9 ani vieții lor.
Un stil de alimentație bazat pe plante le-ar putea aduce beneficii bătrânilor de 80 de ani, potrivit studiului. Bărbații și femeile ar putea câștiga aproximativ 3,5 ani de viață din schimbările de alimentație.
„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este stabilită de ceva timp. Este logic că mai puține boli cronice înseamnă o speranță de viață mai mare”, a spus dr. David Katz, specialist în prevenire, medicină și nutriția stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.
Katz, președintele și fondatorul organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață, a publicat cercetări despre cum să folosești alimentele ca medicină preventivă.
„Ceea ce ei definesc ca o dietă optimă nu este chiar optimă. Este doar mult mai bună decât cea tipică, a spus Katz. Acesta a adăugat că a considerat că dieta ar putea fi îmbunătățită și mai mult, oferind beneficii și mai mari.
„Impresia mea este că dieta lor mult îmbunătățită permite încă doze considerabile de carne și lactate”, a spus Katz.
Un model de viață mai lungă
Pentru a modela impactul viitor al schimbării dietei unei persoane, cercetătorii din Norvegia au folosit metaanalizele existente și datele din studiul Global Burden of Disease. E vorba despre o bază de date care urmărește 286 de cauze de deces, 369 de boli și răni și 87 de factori de risc în 204 țări și teritorii din întreaga lume.
Cele mai mari câștiguri în prelungirea duratei de viață s-au găsit în consumul mai multor leguminoase. Acestea includ fasole, mazăre și linte, cereale integrale și nuci precum nucile, migdalele, nucile și fisticul, a constatat studiul. Poate părea simplu să adaugi mai multe plante și cereale în dieta ta. Cu toate acestea, statisticile arată că oamenii nu prea fac acest lucru.
Aproximativ 50% din consumul de cereale ar trebui să fie cereale integrale. Peste 95% dintre oameni nu reușesc însă să atingă acest obiectiv, conform celor mai recente Ghiduri dietetice. Ei consumă în schimb cereale procesate, care au fost măcinate pentru a elimina cerealele, tărâțele și nutrienții, inclusiv fibre.
Peste 50% dintre oameni nu reușesc să mănânce cele 5 grame (aproximativ o linguriță) de nuci și semințe recomandate în fiecare zi. Nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale conțin mai mult decât proteine. Acestea includ grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fitochimice antioxidante care au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.
Cum să-ți îmbunătățești dieta
O modalitate de a include mai multe plante în dieta ta și de a consuma mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană. Ea a câștigat titlul de cea mai bună dietă cinci ani la rând, potrivit U.S. News & World Report.
Pe locul doi a fost dieta DASH, care înseamnă abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială. Și dieta Flexitariană, care încurajează să fii vegetarian de cele mai multe ori, e destul de apreciată. Toate aceste diete se concentrează pe mese pline de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.
O modalitate ușoară de a începe să mănânci în mod mediteranean este să gătești o masă în fiecare săptămână. Alimentele trebuie să fie pe bază de fasole, cereale integrale și legume. Poți folosi ierburi și condimente pentru a adăuga un plus de aromă. Când o zi pe săptămână devine ușor, adăugă două și de acolo fă modificările necesare în regimul tău alimentar.
Cea mai bună dietă pentru tine este cea pe care o ții pe termen lung. Este planul de alimentație sănătoasă care se potrivește stilului tău de viață, așa că iată cum poți face alegerea mai ușor.