Reclamă

Semințele de chia te ajută să slăbești: mit sau realitate. Ce spun specialiștii despre beneficiile lor

Din ce în ce mai popular în ultimul timp este faptul că semințele de chia te ajută să slăbești. Adăugarea acestora în alimentație te poate ajuta să scapi mai ușor de kilogramele nedorite. Află ce spun specialiștii despre beneficiile lor pentru organism.

Publicat: 23 februarie 2023, 8:02

Semințele de chia vor "face lucruri uimitoare pentru sănătatea ta". Pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, creșterea aportului de proteine, stabilizarea zahărului din sânge și eliminarea kilogramelor nedorite. Dar semințele de chia se ridică cu adevărat la aceste promisiuni?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semințele de chia te ajută să slăbești

Este posibil, dar nicio mâncare nu este un „glonț magic”, spune Bianca Tamburello, de la FRESH Communications. „Este puțin probabil ca doar adăugarea semințelor de chia în dieta ta să provoace pierderea imediată în greutate”.

Cu toate acestea, semințele de chia sunt pline de proteine și fibre. Acestea sunt doi nutrienți care te ajută să obții mai repede și mai mult timp senzația de sațietate. Acest lucru ajută la pierderea în greutate, adaugă ea. Fibrele adăugate pot ajuta la ameliorarea constipației și a simptomelor precum balonarea.

Semințele de chia sunt versatile. Sunt ușor de integrat de majoritatea oamenilor în dietele lor, spune Gina Granich, instructor la Colegiul de Sănătate Publică de la Universitatea din Florida de Sud. Semințele minuscule sunt aproape lipsite de gust și „prind aroma a ceea ce se adaugă”.

Pe TikTok, o rețetă populară cu semințe de chia a devenit virală. Videoclipurile #internalshower au fost vizionate de peste 114 milioane de ori. Băutura se face prin adăugarea a 2 linguri de semințe de chia, lămâie proaspăt stoarsă și opțional 1/8 linguriță de sare la cel puțin 220 ml de apă. Semințele trebuie lăsate la înmuiat pentru aproximativ 15 minute.

Reclamă

Chiar dacă consumul unui astfel de amestec sau consumul de semințe de chia în alt mod probabil nu va avea efecte imediate pentru slăbire sau îmbunătățirea digestiei, acestea sunt totuși bune pentru tine. Sunt recomandate ca parte a unei diete sănătoase.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de chia

Semințele de chia provin din planta Salvia hispanica L. Sunt o cultură alimentară încă din anul 3500 î.Hr. în Mexic și Guatemala. Astăzi, sunt un super-aliment popular.

Reclamă

Semințele sunt bogate în nutrienți și au un conținut ridicat de acizi grași ALA omega-3, fibre și proteine, spune Granich. O porție de 2,5 linguri de semințe de chia conține 10 grame de fibre și 5 grame de proteine.

Semințele de chia sunt, de asemenea, pline de antioxidanți. Ajută la combaterea radicalilor liberi care provoacă daune organismului și pot duce la o serie de boli. Tamburello spune că antioxidanții găsiți în semințele de chia au efecte anticancerigene și antiinflamatorii și promovează tensiunea arterială sănătoasă. Alți nutrienți găsiți în semințele de chia includ calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor și vitaminele B1 și B3.

Semințele de chia și pierderea în greutate

Nu există prea multe cercetări cu privire la potențialul semințelor de chia asupra pierderii în greutate. Un mic studiu din 2017 a constatat că consumul de iaurt amestecat cu semințe de chia la micul dejun a crescut senzația de sațietate a subiecților și a redus consumul de alimente pe termen scurt, comparativ cu cei care au mâncat iaurt fără semințe de chia.

Conținutul bogat de proteine și fibre din semințele de chia te ajută să te simți plină pentru mai mult timp, ceea ce te poate împiedica să iei mai multe gustări în timpul zilei și să mânânci în exces. Acest lucru poate promova pierderea în greutate, spune Granich.

Dar, adăugarea semințelor de chia în dieta ta poate să nu aibă un efect prea mare, mai ales dacă dieta ta este de obicei săracă în fibre, bogată în grăsimi saturate și lipsită de nutrienți cheie, adaugă ea.

În schimb, Granich recomandă adăugarea semințelor de chia la o dietă cu alte alimente bogate în fibre și proteine, fără grăsimi saturate.

„Consumul zilnic de semințe de chia în cantități moderate este o tendință TikTok pe care o pot susține în calitate de dietetician înregistrat”, spune Tamburello. „Semințele de chia sunt pline de substanțe nutritive benefice și sunt ușor de adăugat în dieta ta pentru a ajuta la completarea meselor și gustărilor”.

Cum să mănânci semințele de chia

Tamburello spune că există modalități mai gustoase de a te bucura de semințele de chia.

„Adăugați semințe de chia la smoothie-uri, ovăz, iaurt și sosuri pentru salată pentru un plus de grăsimi omega-3, fibre și proteine”, spune ea.

Presară semințele de chia pe salate sau cereale sau încorporează-le în brioșe, pâine, batoane granola și alte astfel de alimente, mai spune Granich.

Semințele de chia sunt, în general, sigure pentru a fi consumate în fiecare zi. Dar, Tamburello sugerează să mănânci doar o lingură sau două la o masă. Echilibrul și varietatea sunt vitale pentru orice dietă sănătoasă.

Începe cu o cantitate mică și vezi cum te simți. Dacă ai efecte secundare negative, nu le mai consuma. Dacă ai probleme gastrointestinale, în special diverticuloză sau diverticulită, discută cu medicul sau cu un dietetician înainte de a mânca semințe de chia, adaugă ea.

„Majoritatea oamenilor pot beneficia de creșterea aportului de fibre prin consumul mai multor alimente precum semințele de chia, dar asigurați-vă că faceți acest lucru încet”, spune Tamburello. „Creșterea prea rapidă a aportului de fibre poate provoca dureri de stomac, balonare și gaze”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×