Reclamă

Semințele de dovleac pot fi benefice pentru sănătatea ta. Ce schimbări se produc în organism atunci când le consumi

Nutriționiștii spun că semințele de dovleac pot fi benefice pentru sănătatea ta. Toamna este sezonul care abundă de dovleci și în care te poți bucura de valorile nutriționale a semințelor acestora fără prea multe costuri. Semințele dovleacului sunt bogate în antioxidanți și ajută la reducerea stresului oxidativ.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 28 octombrie 2023, 6:44

Semințele de dovleac pot fi extrem de versatile, astfel că este ușor să le incluzi în dieta ta zilnică. Acestea pot fi incluse în iaurtul pe care îl consumi dimineața sau pot fi puse într-un recipient și consumte ca gustare între mese. Iată de ce recomandă nutriționiștii să profiți de beneficiile lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semințele de dovleac pot fi benefice pentru sănătatea ta

Semințele de dovleac sunt bogate în fibre, vitamina E, zinc, potasiu, magneziu, fier, dar și calciu. Studiile au arătat faptul că acestea sunt ideale pentru persoanele care preferă să aibă o dietă bazată pe proteine vegetale.

Astfel că semințele acestea sunt bogate în proteine și acizi grași omega-3. Nutriționiștii le consideră niște superalimente, datorită potențialului pe care îl au asupra organismului. În plus, nu doar că sunt bogate în nutrienți, ci sunt și foarte gustoase.

Faptul că sunt atât de versatile le face ușor de inclus în rețete simple și rapide. Dacă te confrunți cu probleme din cauza greutății sau a digestiei, atunci cel mai probabil vei primi recomandarea de a consuma mai multe semințe de dovleac.

Acestea contribuie la îmbunătățirea digestiei datorită fibrelor solubile.

Reclamă

Ce valori nutriționale au semințele de dovleac

Semințele de dovleac ar trebui consumate zilnic, spun specialiștii de la Today. Aceștia au dezvăluit și care ar fi valorile nutriționale pentru o cupă de semințe de dovleac. Conform specialiștilor, acestea conțin 163 de calorii, 8.5 grame de proteină, 4.2 grame de carbohidrați și 1.8 grame de fibre.

Fibrele din semințele de dovleac sunt esențiale pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Mai mult, fibrele au proprietatea de a fi digerate mai lent, astfel că oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp și ajută la reglarea apetitului.

Reclamă

Un studiu din 2018 a arătat că semințele de dovleac contribuie inclusiv la îmbunătățirea digestiei. Dacă îți dorești să pierzi și câteva kilograme, atunci ar trebui să incluzi semințele de dovleac în rețetele de mic dejun.

Alimentele bogate în fibre sunt recomandate de nutriționiști tocmai datorită beneficiilor lor pentru sănătate, dar și pentru siluetă.

Semințele de dovleac mai au un efect surprinzător asupra organismului. Un studiu din 2015 a arătat că acestea ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului. Semințele de dovleac au proprietatea de a înlocui grăsimile saturate cu cele sănătoase, lucru care ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta un ficat gras.

Mai mult, datorită faptului că aceste semințe sunt bogate în antioxidanți, ele pot preveni daunele cauzate de radicalii liber și stresul oxidativ. Aceste două elemente cresc riscul de apariție a cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe semințe de dovleac

Consumul excesiv de fibre combinat cu lipsa hidratăii poate duce la probleme ale tractului digestiv. Cele mai întâlnite probleme sunt asociate cu constipația și balonarea. Mai mult, semințele de dovleac sunt bogate în fibre, iar persoanele care nu tolerează firele ar trebui să le excludă din dieta lor.

Totodată, persoanele care au alergie la aceste semințe sunt sfătuite să fie atente și să nu le includă în dietă fără consultul medicului specialist.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×