Vitamina B12 este un membru esențial din complexul de vitamine B și trebuie inclus în dieta ta zilnică. Și asta pentru că îndeplinește roluri importante în organismul tău. În continuare, vei afla cum ajută vitamina B12 ajută la îmbunătățirea creșterii unghiilor.
Semne că ai deficit de vitamina B12 în unghii
Tot ceea ce mâncăm se vede adesea în diferite părți ale corpului nostru. De exemplu: excesul de grăsime corporală înseamnă că ai mâncat o mulțime de alimente nesănătoase.
Însă, dacă există o lipsă a unei vitamine sau a unor nutrienți esențiali, zone ale organismului tău vor găsi o modalitate de a te avertiza despre aceasta. În cazul în care ai deficit de vitamina B12 poate fi observată cu ușurință pe unghiile tale.
Altfel spus: unghiile îți pot spune dacă trebuie să mânânci mai multe alimente bogate în vitamina B12. Aceasta este o vitamină solubilă în apă și este necesară în mod obișnuit în dieta noastră zilnică, a declarat Varsha Gorey, medic nutriționist, pentru HealthShots.
Lipsa vitaminei B12 vă poate afecta unghiile, iar în rândurile următoare vei găsi semnele deficienței acesteia:
Unghii casante
Unul dintre semnele comune ale deficienței de vitamina B12 sunt unghiile uscate și casante, potrivit specialiștilor, au scris cei de la Healthline.
Lipsa B12 poate duce la modificări ale structurii unghiilor, făcându-le mai susceptibile la despicare, crăpare și exfoliere.
Unghii palide sau gălbui
Nivelurile insuficiente de B12 pot provoca o reducere a producției de globule roșii, ducând la anemie. Această afecțiune se poate manifesta prin decolorarea palidă sau gălbuie a unghiilor din cauza scăderii alimentării cu oxigen a patului unghial.
Printre simptomele anemiei se numără și: piele palidă sau gălbuie, amețeli, oboseală, dificultăți de respirație, mâini și picioare reci, dar și bătăi ale inimii rapide sau neobișnuite.
Valuri pe unghii sau unghiile „lingură”
În cazul în care există o deficiență severă de vitamina B12, atunci vom avea de-a face cu dungi transversale de pe unghii. Acestea reprezintă un semn clar că a apărut afecțiunea koilonychia. Aceasta face patul unghiilor în formă de lingură sau concav, creând celebrele valuri vizibile pe unghii.
Unghii albastre
O altă situație severă în care este indicat un deficit mare de vitamina B12 este aceea în care unghiile pot apărea albăstrui. Toate acestea se întâmplă din cauza oxigenării reduse a țesuturilor rezultată din anemie.
Descoperă ce culoare de unghii ți se potrivește, în funcție de zodie.
Recomandări pentru unghii sănătoase și puternice
Creșterea unghiilor este determinată în mare parte de genetică, vârstă, factori hormonali și sănătatea generală, au explicat specialiștii. Iar vitamina B12 este esențială pentru sănătatea generală a unghiilor, pentru că joacă un rol crucial în diviziunea și creșterea celulelor, inclusiv în celulele responsabile de dezvoltarea unghiilor.
Una dintre recomandările făcute de nutriționista Varsha Gorey pentru a avea unghii puternice are legătură cu hidratarea. Asta înseamnă că este nevoie să bem apă nu doar pentru a ne menține corpul hidratat, ci și unghiile. Unghiile bine hidratate sunt mai puțin predispuse la fragilitate și rupere, a subliniat expertul, conform publicației HealthShots.
Un rol important pentru a avea unghii sănătoase și puternice îl are și o dietă bine echilibrată. Aceasta presupune nutrienți esențiali, inclusiv vitamine și minerale precum biotina, vitamina E, zinc și fier. Nutriționiștii te sfătuiesc să eviți alimentele procesate, semipreparate, produse de tip fast-food și să nu mănânci în exces dulciuri.
Proteinele, biotina și uleiurile pentru unghii, printre sfaturile experților
Specialiștii au mai precizat că este util să consumi suficiente proteine. Unghiile sunt alcătuite în principal dintr-o proteină structurală fibroasă numită „cheratină”, cea care le oferă puterea și rezistența. Astfel că, includerea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi: carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea, lintea și produsele lactate în dieta ta poate ajuta la întărirea unghiilor și creșterea lor.
Atunci când vine vorba despre creșterea și fortificarea unghiilor, specialiștii recomandă biotina. Cunoscută și sub denumirea de vitamina B7, biotina este esențială în formarea aminoacizilor care determină creșterea unghiilor. Ea se se regăsește și în următoarele alimente: avocado, cartof dulce, ficat, gălbenuș, produse lactate, nuci, semințe și somon.
Desigur, biotina nu este singura vitamina din complexul B benefică pentru unghii. Vitaminele B9 și B12 sunt și ele recomandate pentru unghii puternice. Și, potrivit specialiștilor, deficitul de vitamina B9 (acid folic) se manifestă de cele mai multe ori prin modificarea culorii unghiilor.
Toate aceste vitamine se găsesc în concentrații mai mari în diverse suplimente alimentare. În concentrații mai mici, ele pot fi asimilate din următoarele alimente: legumele, citricele, fasolea, mazărea, lintea, nucile și semințele.
Experții în beauty recomandă evitarea ojelor cu substanțe chimice nocive. Manichiura cu gel sau cea cu ojă semipermanentă poate ataca unghia și poate provoca o serie de probleme la nivelul acesteia.
Din acest motiv, specialiștii te sfătuiesc să alegi o ojă cu cât mai puține substanțe nocive, de tip 7-free. Înainte să o aplici, folosește un lac de bază, întrucât acesta va o barieră care nu va permite ojei pigmentate să atace unghia. Ei au mai spus că este esențială hidratarea regulată cu uleiuri pentru unghii.