Semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta. Cum să înveți să-ți asculți corpul în mod eficient

Carbohidrații sunt „combustibilul” preferat al organismului. Zaharurile din aceștia sunt principala sursă de energie a corpului uman. Cu toate acestea, pe piață există carbohidrați buni și răi. Carbohidrații sunt clasificați ca fiind rafinați și complecși. Aceste tipuri afectează în mod diferit nivelul de zahăr din sânge și asupra senzației de foame. Lipsa acestora din organism poate să ducă la anumite probleme de sănătate. Uite care sunt principalele semne care arată că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta.

Publicat: 8 iulie 2022, 7:08
Lipsa acestora din organism poate să ducă la anumite probleme de sănătate. Uite care sunt principalele semne care arată că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta / Shutterstock

Carbohidrații complecși sunt cei mai buni pentru organismul nostru, deoarece se absorb lent în sânge și furnizează energie constantă pe tot parcursul zilei. Carbohidrații simpli oferă o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge și o scădere la fel de rapidă a acestuia. Carbohidrați simpli sunt de cele mai multe ori reprezentați de alimentele procesate, produsele de patiserie și cele de cofetărie.

Semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta

De multe ori atunci când auzim cuvântul carbohidrați ne gândim la ceva care ne dăunează. Înțelegerea diferenței dintre carbohidrații simpli și cei complecși sau rafinați este estțială pentru a putea avea o dietă echilibrată și sănătoasă. Există o mulțime de carbohidrați simpli care sunt recomandați de nutriționiști în dieta unei persoane care își dorește o viață sănătoasă. Carbohidrații simpli se pot găsi în leguminoase, orez brun, fructe proaspete sau cereale integrale. 

S-ar putea să nu ai energie

Unul din principalele semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta este acela al lipsei de energie. Carbohidrații sunt esențiali pentru principalele activități ale zilei. Carbohidrații sunt un combustibil important pentru buna funcționare a organismului. Dacă reduci aportul de carbohidrați în mod semnificativ s-ar putea să observi o scădere a energiei zilnice.

Organismul uman folosește resurse precum grăsimile și carbohidrații pentru o bună funcționare. Carbohidrații sunt de cele mai multe ori folosiți ca o sursă imediată de energie. Aceștia ajută organismul să funcționeze în parametrii normali. Lipsa completă a carbohidraților din dieta ta poate avea un impact negativ asupra sănătății.

S-ar putea să experimentezi episoade de ”ceață mintală”

Lipsa carbohidraților din dieta unei persoane poate duce la apariția senzației de ”ceață mintală”. Creierul are nevoie glucoză pentru a funcționa în parametrii normali. Atunci când nu consumi carbohidrați s-ar putea să te simți lipsită de energie și să observi să stările tale se schimbă cu ușurință.

Mai mult, lipsa de carbohidrați ar putea să ducă la lipsa de concentrare. Consumul de carbohidrați alături de proteine poate ajuta la producerea de triptofan, acesta este transformat la rândul său în serotonină care este cunoscut drept hormonul fericirii.

Nutriționiștii recomandă să consumi aportul necesar de carbohidrați din cereale, fructe și legume. Aceștia nu recomandă consumul de carbohidrați rafinați. De altfel, carbohidrații rafinați se află pe lista de alimente care produc inflamația în corp.

S-ar putea să nu ai energie pentru antrenamente

Organismul se folosește de carbohidrați pentru a-și lua resursele de energie în mod rapid. Organismul depozitează carbohidrații sub formă de glicogen. Glicogenul este folosit drept energie și este esențial în execuția antrenamentelor fizice. Activitățile precum alergatul sau înotul au nevoie de carbohidrați.

Nutriționiștii spun că persoanele care fac antrenamente cu greutăți ar trebui să consume carbohidrați înainte de antrenament. Cei mai mulți specialiști sunt de părere că dacă nu ai consumat suficienți carbohidrați s-ar putea să ai probleme în execuția antrenamentelor și să te simți lipsită de energie pe parcursul acestora.

Recuperarea mai dificilă după antrenamente

Carbohidrații sunt esențiali pentru o bună execuție a antrenamentelor, dar și pentru recuperarea organismului după acestea. După un antrenament intens corpul tău are nevoie să înlocuiască glicogenul consumat.

Acesta este motivul pentru care se recomandă consumul de carbohidrați alături de o sursă de proteină după un antrenament. Dacă organismul tău nu se recuperează în mod eficient atunci s-ar putea ca febra musculară să dureze o perioadă mult mai lungă de timp.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI