În funcție de cât de bine te odihnești vei fi mai mult sau mai puțin productivă, mai mult sau mai puțin capabilă să-ți controlezi emoțiile și cu o predispoziție mai mică sau mai mare spre carbohidrați și zaharuri. Cu toate acestea, o mulțime de factori pe care de multe ori nu îi putem controla afectează calitatea somnului.
Sfaturi de care e indicat să ții cont ca să dormi mai bine
Cum anul 2024 este abia la început, cu siguranță și tu ți-ai stabilit o serie de obiective. Dacă printre ele se află și îmbunătățirea calității somnului, atunci te afli în locul potrivit.
Potrivit tomsguide.com poți ține cont de sfaturile de mai jos pentru a avea parte de un somn odihnitori. Vezi dacă cele enumerate mai jos funcționează și pentru tine.
Ține cont de ora cinei
Dacă ai obiceiul de consuma cina la ore târzii, ține cont de faptul că îți poate perturba ora de culcare. Studiile arată că consumul de mese bogate în carbohidrați cu puțin timp înainte de culcare poate prelungi timpul necesar pentru a adormi. Pentru a preveni acest lucru, e indicat să mănânci cu două sau chiar patru ore înainte de ora de culcare. Această alegere îi va permite corpului să digere corect alimentele consumate.
Asigură un mediu plăcut în dormitor
O rutină corectă a somnului înseamnă a face din mediul tău un loc propice pentru odihnă. Asta înseamnă să ai un pat ordonat dezordine, să setezi o temperatură corectă și să scazi intensitatea luminilor.
Poți de asemenea să tragi draperiile, să-ți pui pijamalele pe pat și să pui o carte pe noptieră ca să fie toate pregătite pentru ora de somn.
Poți cumpăra un topper dacă salteaua nu e confortabilă
În cazul în care nu mai ești mulțumită de salteaua pe care o ai la pat, dar nici nu ești pregătită să investești în una nouă, atunci poți opta pentru un topper. Este mai ieftin și te poate ajuta să amâni un pic momentul cumpărării unei saltele de o calitate mai bună.
Aceasta te va ajuta să îți ofere sprijinul de care ai nevoie și te poate ajuta să scapi de nopțile agitate.
Folosește o mască pentru ochi
Purtarea unei măști pentru ochi este o modalitate atât de simplă prin care poți reduce lumina deranjantă la ora somnului. Lumina stradală sau cea de la obiectele care stau în priză în cameră îți pot afecta calitatea somnului.
Citește o carte în loc să butonezi telefonul
Știm cu toții că lumina albastră emisă de ecrane inhibă producția naturală a corpului de melatonină. Aceasta din urmă este hormonul de somn pe care creierul îl produce înainte de culcare.
Specialiștii spun că înlocuirea telefonului cu o carte este un lucru care va îmbunătăți calitatea generală a somnului. În loc să te mai simți obosită, doar câteva pagini citite din carte te vor ajua să ai un somn profund și odihnitor.