Înainte ca stresul sărbătorilor să se strecoare în viața ta, citeşte în continuare pentru a afla cum să te bucuri de sezonul al sărbătorilor.
Sfaturi pentru a face faţă stresului de sărbători
Stresul din vacanță poate afecta pe oricine, chiar și pe copii. Sunt multe așteptări în preajma sărbătorilor. Mulți oameni asociază sărbătorile cu întâlniri sociale, petreceri și amintiri fericite. Aceste așteptări pot duce însă la stres.
Poate deveni rapid copleșitor să faci fiecare masă demnă de premiu și fiecare cadou împachetat să arate perfect. Găsirea timpului pentru a participa la fiecare petrecere sau a simți că nu ai fost invitat la suficiente petreceri poate provoca, de asemenea, stres.
Există, de asemenea, dorința de a executa fiecare tradiție și de a participa la fiecare eveniment pentru a te asigura că fiecare zi este memorabilă.
Când adăugi povara financiară, călătoriile și vizitarea membrilor familiei, stresul se poate acumula rapid.
Sărbătorile pot fi, de asemenea, o perioadă dificilă a anului pentru persoanele care și-au pierdut prietenii și membrii familiei. Amintirea pierderii poate face mai greu să faci față factorilor de stres din sezonul sărbătorilor.
Există modalități de a face față stresului de vacanță, dar mai întâi trebuie să înțelegi factorii declanșatori. Anumite situații te fac să te simți copleșit?
Când te simți stresat, opreşte-te şi încearcă să iei în considerare ce îţi poate cauza anxietatea. Odată ce îţi înțelegeți factorii declanșatori, foloseşe aceste sfaturi simple pentru a limita factorii de stres din vacanță.
Planifică din timp
Găsirea timpului pentru toate activitățile de vacanță poate fi dificilă. Pe lângă angajamentele de sărbători, s-ar putea să fii nevoit să faci față și unui trafic crescut
Crearea unui plan de acțiune poate ajuta la ameliorarea stresului. Notează toate lucrurile pe care trebuie să le faci, astfel încât să poți prioritiza lucrurile care sunt cele mai importante. O listă împiedică, de asemenea, ca obiectivele să-ţi scape din vedere, relatează Healthline.
Pune-te pe primul loc
Actul de a oferi primește atât de multă atenție în timpul sărbătorilor, încât poate fi ușor să uiți să îţi oferi şi ţie un cadou. Să ai grijă de tine însuți te poate ajuta să ai grijă de ceilalți.
Acordă-ţi ceva timp pentru a face lucruri care îţi plac. Găseşte timp să faci exerciții fizice, să planifici o cină în oraș sau doar să îţi iei câteva minute de aer proaspăt. Nu uita de importanța unui somn normal.
Ține-ți finanțele sub control
Dacă te îngrijorează cheltuielile și cum te vor afecta după încheierea sărbătorilor, fii realist cu privire la ceea ce îţi poţi permite.
Sentimentul din spatele unui cadou este mai important decât costul. Creează un buget și respectă-l.
Cheltuiește doar ceea ce îți poți permite și, dacă nu ai capacitatea de a cheltui nimic, pregăteşte ceva de mâncare sau oferă talentele și timpul tău prietenilor și celor dragi.
Onorează-i pe cei dragi pe care i-ai pierdut
Poate fi dificil să sărbătorești sezonul sărbătorilor dacă ai pierdut pe cineva drag ție sau dacă distanța îngreunează petrecerea timpului împreună, scrie Good Housekeeping.
Petrece acest sezon de sărbători reflectând asupra amintirilor speciale ale celor dragi pierduți. Ia în considerare să faci ceva semnificativ în onoarea lor.
Și dacă nu poţi petrece timp cu cei dragi, oferiă-ţi timpul voluntar unei organizații locale în care fața ta zâmbitoare ar putea schimba ziua cuiva.
Nu îţi fie teamă să spui nu
Înțelege că este în regulă să spui nu. Încearcă să spui „da” evenimentelor și lucrurilor despre care știi că îţi vor aduce bucurie. Spune „nu” obligațiilor despre care știi că îți vor provoca dureri de inimă și dezamăgire.
Dacă a lucra suplimentar îţi aduce o bucurie, atunci merită să o faci. Dar dacă ruda ta care trece granița te invită la o petrecere de vacanță şi nu vrei să participi, refuză. Vei experimenta mai puțin stres și te vei simţi eliberat ulterior.