Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă tradițională austriacă

Rețeta de șnițel vienez este una dintre cele mai renumite și apreciate rețete din bucătăria austriacă. Prepar-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.

Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2024, 6:39

Șnițelul vienez este cunoscut pentru crustele sale crocante și carnea fragedă de vițel. Deși simplu în ingredientele sale de bază, precum carne de vițel, făină, ou și pesmet, șnițelul se remarcă prin tehnica de prăjire, care îi conferă o textură perfectă, ușor crocantă la exterior și moale la interior.

Este o mâncare clasică, servită de obicei cu o felie de lămâie. Aceasta adaugă o notă de prospețime șnițelului prăjit.

O altă rețetă interesantă pe care o mai poți prepara, este cea de cordon bleu. Este tot un fel de șnițel, dar umplut cu șuncă și cașcaval.

În continuare, îți oferim rețeta șnițelului vienez, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare.

Șnițel vienez – Ingrediente

  • 4 felii subțiri de carne de vițel (aprox. 150-200 g fiecare)
  • sare și piper după gust
  • 100-120 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • lămâie (pentru servit).

Rețeta șnițelului vienez – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii. Feliile din carne de vițel trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ 4-5 mm. Dacă sunt mai groase, le poți bate ușor cu un ciocan de carne, acoperindu-le cu folie de plastic pentru a nu le strivi prea rău.

După ce ai pregătit feliile de carne, le condimentezi pe ambele părți cu sare și piper. Piperul este opțional, dacă dorești îl poți adăuga doar în compoziția de ouă sau îl excluzi.

Descoperă și o rețetă de ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente.

Cum prepari șnițel vienez

Pregătește trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet. Tăvălește fiecare felie de carne mai întâi prin făină (scutură excesul), apoi prin oul bătut și, la final, prin pesmet, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie largă și adâncă, la foc mediu. Prăjește fiecare șnițel pe ambele părți până devine auriu și crocant, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Uleiul ar trebui să fie suficient de încins pentru a prăji șnițelul rapid, dar nu prea fierbinte pentru a nu arde pesmetul.

Scoate șnițelul pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Servește imediat, cu o felie de lămâie alături. Garniturile tradiționale includ cartofi prăjiți, salată de cartofi sau salată verde.

Istoria șnițelului vienez

Originea șnițelului vienez este subiect de dezbatere, dar cea mai răspândită teorie sugerează că a fost adus în Austria în secolul al XIX-lea de către feldmareșalul Joseph Radetzky, din Italia.

Se crede că șnițelul ar fi fost inspirat de preparatul milanez „cotoletta alla milanese”, un alt fel de carne prăjită în crustă de pesmet. Totuși, există dovezi care arată că variante ale șnițelului se preparau în Austria și înainte de această perioadă.

În cultura austriacă, Wiener Schnitzel este considerat un fel de mâncare național și a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate austriacă în 1831.

De-a lungul timpului, a devenit emblema bucătăriei vieneze și este servit în restaurantele și tavernele tradiționale (Heuriger) din Viena și alte părți ale Austriei.

Deși șnițelul original se face din carne de vițel, varianta preparată cu carne de porc sau pui este foarte populară. Pe post de garnitură, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
2
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Rețete
Cremă de vanilie cu unt. Cum prepari delicioasa Mousseline
Dacă nu mai știi ce cremă să prepari pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Crema Mousseline este o variantă a cremei clasice de patiserie...
4
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Divertisment
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cum au pozat cei doi actori pe covorul roșu
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cei doi actori au pozat împreună pe covorul roșu. La evenimentul special și-a făcut prezența și iubita lui Pitt. Ines de...
PARTENERI