Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă tradițională austriacă

Rețeta de șnițel vienez este una dintre cele mai renumite și apreciate rețete din bucătăria austriacă. Prepar-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.

Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2024, 6:39

Șnițelul vienez este cunoscut pentru crustele sale crocante și carnea fragedă de vițel. Deși simplu în ingredientele sale de bază, precum carne de vițel, făină, ou și pesmet, șnițelul se remarcă prin tehnica de prăjire, care îi conferă o textură perfectă, ușor crocantă la exterior și moale la interior.

Este o mâncare clasică, servită de obicei cu o felie de lămâie. Aceasta adaugă o notă de prospețime șnițelului prăjit.

O altă rețetă interesantă pe care o mai poți prepara, este cea de cordon bleu. Este tot un fel de șnițel, dar umplut cu șuncă și cașcaval.

În continuare, îți oferim rețeta șnițelului vienez, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare.

Șnițel vienez – Ingrediente

  • 4 felii subțiri de carne de vițel (aprox. 150-200 g fiecare)
  • sare și piper după gust
  • 100-120 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • lămâie (pentru servit).

Rețeta șnițelului vienez – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii. Feliile din carne de vițel trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ 4-5 mm. Dacă sunt mai groase, le poți bate ușor cu un ciocan de carne, acoperindu-le cu folie de plastic pentru a nu le strivi prea rău.

După ce ai pregătit feliile de carne, le condimentezi pe ambele părți cu sare și piper. Piperul este opțional, dacă dorești îl poți adăuga doar în compoziția de ouă sau îl excluzi.

Descoperă și o rețetă de ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente.

Cum prepari șnițel vienez

Pregătește trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet. Tăvălește fiecare felie de carne mai întâi prin făină (scutură excesul), apoi prin oul bătut și, la final, prin pesmet, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie largă și adâncă, la foc mediu. Prăjește fiecare șnițel pe ambele părți până devine auriu și crocant, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Uleiul ar trebui să fie suficient de încins pentru a prăji șnițelul rapid, dar nu prea fierbinte pentru a nu arde pesmetul.

Scoate șnițelul pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Servește imediat, cu o felie de lămâie alături. Garniturile tradiționale includ cartofi prăjiți, salată de cartofi sau salată verde.

Istoria șnițelului vienez

Originea șnițelului vienez este subiect de dezbatere, dar cea mai răspândită teorie sugerează că a fost adus în Austria în secolul al XIX-lea de către feldmareșalul Joseph Radetzky, din Italia.

Se crede că șnițelul ar fi fost inspirat de preparatul milanez „cotoletta alla milanese”, un alt fel de carne prăjită în crustă de pesmet. Totuși, există dovezi care arată că variante ale șnițelului se preparau în Austria și înainte de această perioadă.

În cultura austriacă, Wiener Schnitzel este considerat un fel de mâncare național și a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate austriacă în 1831.

De-a lungul timpului, a devenit emblema bucătăriei vieneze și este servit în restaurantele și tavernele tradiționale (Heuriger) din Viena și alte părți ale Austriei.

Deși șnițelul original se face din carne de vițel, varianta preparată cu carne de porc sau pui este foarte populară. Pe post de garnitură, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt destinate succesului. Nativii care au parte de recunoaștere din partea celor din jur
Există unele zodii care sunt destinate succesului. Acești nativi au pate de recunoaștere din partea celor din jur și se bucură de reușite ori de câte ori își propun să înceapă un nou proiect....
3
Divertisment
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista e fericită, în ciuda criticilor după concertul din Dubai
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista părea într-o dispoziție bună în Dubai, iar pozele cu ea și domnul misterios sunt pe primele pagini ale tabloidelor....
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Divertisment
Cum a fost surprinsă Shiloh după finalizarea divorțului părinților săi. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a găsit un refugiu
Vezi mai jos cum a fost surprinsă Shiloh la câteva săptămâni după finalizarea divorțului părinților săi. Bătălia legală dintre cei doi foști soți a durat ani de zile și s-a lăsat cu acuzații grave....
PARTENERI