Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă tradițională austriacă

Rețeta de șnițel vienez este una dintre cele mai renumite și apreciate rețete din bucătăria austriacă. Prepar-o și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.

Maria Udrea
Publicat: 23 septembrie 2024, 6:39

Șnițelul vienez este cunoscut pentru crustele sale crocante și carnea fragedă de vițel. Deși simplu în ingredientele sale de bază, precum carne de vițel, făină, ou și pesmet, șnițelul se remarcă prin tehnica de prăjire, care îi conferă o textură perfectă, ușor crocantă la exterior și moale la interior.

Este o mâncare clasică, servită de obicei cu o felie de lămâie. Aceasta adaugă o notă de prospețime șnițelului prăjit.

O altă rețetă interesantă pe care o mai poți prepara, este cea de cordon bleu. Este tot un fel de șnițel, dar umplut cu șuncă și cașcaval.

În continuare, îți oferim rețeta șnițelului vienez, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare.

Șnițel vienez – Ingrediente

  • 4 felii subțiri de carne de vițel (aprox. 150-200 g fiecare)
  • sare și piper după gust
  • 100-120 g de făină
  • 2 ouă
  • 200 g pesmet
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • lămâie (pentru servit).

Rețeta șnițelului vienez – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii. Feliile din carne de vițel trebuie să fie foarte subțiri, de aproximativ 4-5 mm. Dacă sunt mai groase, le poți bate ușor cu un ciocan de carne, acoperindu-le cu folie de plastic pentru a nu le strivi prea rău.

După ce ai pregătit feliile de carne, le condimentezi pe ambele părți cu sare și piper. Piperul este opțional, dacă dorești îl poți adăuga doar în compoziția de ouă sau îl excluzi.

Descoperă și o rețetă de ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente.

Cum prepari șnițel vienez

Pregătește trei farfurii adânci: una cu făină, una cu ouăle bătute și una cu pesmet. Tăvălește fiecare felie de carne mai întâi prin făină (scutură excesul), apoi prin oul bătut și, la final, prin pesmet, asigurându-te că este acoperită uniform.

Încălzește uleiul într-o tigaie largă și adâncă, la foc mediu. Prăjește fiecare șnițel pe ambele părți până devine auriu și crocant, timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Uleiul ar trebui să fie suficient de încins pentru a prăji șnițelul rapid, dar nu prea fierbinte pentru a nu arde pesmetul.

Scoate șnițelul pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei. Servește imediat, cu o felie de lămâie alături. Garniturile tradiționale includ cartofi prăjiți, salată de cartofi sau salată verde.

Istoria șnițelului vienez

Originea șnițelului vienez este subiect de dezbatere, dar cea mai răspândită teorie sugerează că a fost adus în Austria în secolul al XIX-lea de către feldmareșalul Joseph Radetzky, din Italia.

Se crede că șnițelul ar fi fost inspirat de preparatul milanez „cotoletta alla milanese”, un alt fel de carne prăjită în crustă de pesmet. Totuși, există dovezi care arată că variante ale șnițelului se preparau în Austria și înainte de această perioadă.

În cultura austriacă, Wiener Schnitzel este considerat un fel de mâncare național și a fost menționat pentru prima dată într-o carte de bucate austriacă în 1831.

De-a lungul timpului, a devenit emblema bucătăriei vieneze și este servit în restaurantele și tavernele tradiționale (Heuriger) din Viena și alte părți ale Austriei.

Deși șnițelul original se face din carne de vițel, varianta preparată cu carne de porc sau pui este foarte populară. Pe post de garnitură, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI